Dobrý den.Chci se zeptat jak bych mohl snížit otáčky u ventilátoru chladiče procesoru, který mi jel vždy tak na 700 otáček a teď když se mi vrátilo PC z opravny tak běží norm.tak na 1800 a při hrách i na 2200RPM..to přece není normální když mi dřív při největším vytížení jel na 1800 a teploty byly stejné jako ted' s tím rozdílem že nyní mám asi tak o 1000RPM navíc.(může to být chyba základní desky ?..)
Děkuji
Otáčky ventilátoru
Moderátor: morke
- Maximus356
- Nováček

-
- NoSKill
- Začátečník

Re: Otáčky ventilátoru
Ked su teploty take iste ako predtym, ale otacky su vyssie tak to by som nevidel ani na chybu dosky ale chladenia. Neviem aky bol dovod ze isiel PC na generalku alebo ku komu... Predpokladam ze je ventilator cez PWM regulaciu a otacky sa menia vzavislosti na teplote.
TEDA:
- bud je pasta pod chladicom nerovnomerne nanesena
- chladic nema dobry pritlak na procesor ( to ze by bola nerovnost nepredpokladam kedze to bolo predtym vporiadku )
- alebo je to nieco ine ( tym som teda obsiahol vsetky moznosti )
Nebol by problem ventilator manualne regulovat staci vytiahnut z koncovky jeden kablik a da sa regulovat bud manualne cez potenciometer, alebo programom ( napr speedfan ). Lepsie je vsak ked sa chladi v zavislosti na teplote aby sa zbytocne neprehrieval.
TEDA:
- bud je pasta pod chladicom nerovnomerne nanesena
- chladic nema dobry pritlak na procesor ( to ze by bola nerovnost nepredpokladam kedze to bolo predtym vporiadku )
- alebo je to nieco ine ( tym som teda obsiahol vsetky moznosti )
Nebol by problem ventilator manualne regulovat staci vytiahnut z koncovky jeden kablik a da sa regulovat bud manualne cez potenciometer, alebo programom ( napr speedfan ). Lepsie je vsak ked sa chladi v zavislosti na teplote aby sa zbytocne neprehrieval.
- Maximus356
- Nováček

-
no regulace je na auto...jako před tím než jsem dal PC do opravny.......takže asi tak...a chladič by měl být přidělaný dobře....
- Scroll
- Začátečník

-
Mám podobný problém. Měnil jsem procesor z E6550 na Q9400. Předtím jsem updatnul bios na novější. Mám desku Gigabyte P35-S3. Předtím otáčky Box chladiče byly také do 1100. Teď hned po puštění PC jsou na cca 1300rpm a chladič je slyšet. Dřiv při spuštění pc se dokonce větrák skoro netočil, teď běží okamžitě. V Biosu mám nastaveno regulaci na auto, ale ani pwm nic nezmění. Čim to může být? Přijde mi, že to způsobil ten nový bios. Teploty jader procesoru jsou okolo 33C...Mohu si pohrát s pastou na procesoru apod, ale větrák je nasazen správně a je mi divný, že hned po spuštění PC se rozběhne na tolik otáček když má být regulován teplotou...Díky.