Problém Samsung HD103UJ - USB - není vidět ve WinXP

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

ronnie2
Nováček
Nováček

Problém Samsung HD103UJ - USB - není vidět ve WinXP

Příspěvek od ronnie2 »

Zdravím odborníky zdejšího fóra! Prosím vás moc o radu, co mám dělat, jsem už celkem zoufalý...

Dostal jsem od kamaráda HDD Samsung HD103UJ (1000GB) a k tomu "dokovací" zařízení, které umožňuje připojit tento SATA disk i pomocí USB 2.0 což je můj případ, mám starší základovku a nemá SATA, tak to chci propojit právě takto přes USB. Chci tento HDD využít na zálohování fotek, videí atd.

Po připojení k mému PC se ve Win vpravo dole u hodin objevila ikonka nalezen nový hardware, nainstalovalo se to, a nakonec napsalo, Nový hardware je nainstalován a připraven k použití.
Nicméně problém je v tom, že HDD není nikde vidět!!! Ani v tento počítač, ani v total commanderu, prostě nikde! Jediné kde jsem ho nalezl je v Tune up utilities, ve zobrazení systémových informací o PC. Samsung je uvedený mezi diskovými jednotkami. Nicméně s ním nelze nic dělat, kliknout na něj, nějaké info, prostě nic. Jen je tam napsaný. Prosím vás o pomoc, co mám dělat? Jak to udělat aby byl HDD klasicky vidět v Total Commanderu a v Tento počítač? A aby se s ním dalo pracovat. Na jiném PC vše funguje OK. Nevím kde je u mě problém, prosím pomozte... :worship: :worship: :worship:

Zkoušel jsem i odebrat USB drivery a pak je znovu natáhnout z CD které jsem dostal k základovce. Nepomohlo to bohužel...

Mám sestavu: Intel Celeron 2,8 Ghz, RAM 512MB, Nvidia GeForce FX5500, deska ASUS P4VP-MX, bios AMI, Windows XP professional.

Takto vypadá ten "dok" s HDD

ObrázekObrázekObrázek

Takto to vypadá, pokud HDD připojím k mému PC přes USB, objeví se ikonka vedle hodin, ale po chvilce hned zmizí a po HDD nikde ani stopy. Proč?

kliknutím na obrázek - zvětšíte
Obrázek

Takto vypadá "Tento počítač" nový HDD Samsung tam prostě nikde není...

Obrázek

V Total Commanderu to samé, po HDD ani památky, je tam C: (můj starý interní IDE harddisk), D: (vypalovačka), A: (disketovka)

Obrázek

A tady je jediné místo, kde jsem našel alespoň malou zmínku o tom, že jsem si připojil HDD Samsung. Je to v Tune Up Utilities. Bohužel je to jen zobrazení názvu disku, nic víc se s tím dělat nedá!

Obrázek

Moc vás všechny prosím o pomoc s řešením tohoto problému. Prosím napište mi co a jak kde případně nastavit, aby to fungovalo tak jak má...

DĚKUJI VŠEM ZA POMOC A ZA JAKÉKOLIV RADY!!!

Přikládám výpis o mé PC sestavě z EVERESTU (htm, txt)

formát htm

Kód: Vybrat vše

http://www.edisk.cz/stahni/17766/Report.htm_1.3MB.html
formát txt

Kód: Vybrat vše

http://www.edisk.cz/stahni/79741/Report.txt_64KB.html
Naposledy upravil(a) ronnie2 dne pon 2. lis 2009, 03:37, celkem upraveno 3 x.
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Re: Problém Samsung HD103UJ - USB - neni vidět ve WinXP

Příspěvek od reifik »

Zkus ve Správě disků ho inicializovat.Já mám externí disk,který musím při každém připojení přes USB právě ve Správě disků tzv.oživit.
START_Ovládací panely_Výkon a údržba_Nástroje pro správu_Správa počítače_Správa disků.
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Díky, zkusím to zítra doma, teď jsem v práci, a jak to myslíš inicializovat (oživit)? Do té správy disků jsem se teď zkusmo dostal, ale co pak tam mám udělat?

Co když ani tam ten disk nebude zobrazený?

Díky za rady...zkusím to!
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

No,měl by tam být zobrazený a je u něj maličká značka,podobná autoznačce,zákaz vjezdu do jednosměrné ulice.Klepneš na něj a dáš ho inicializovat,pakliže se ti ve Správci disků nebude zobrazovat,tak nevím,pak to bude asi v r..ťi.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Pokud tam disk nebude ukazany tak to pres o usb zkusit na jinem kompu. Pokud tam bude tak mu priradit pismenko.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Na jiném kompu to funguje OK!

Teď jsem na to koukal tady v práci, tak ten HDD Samsung má písmenko D:

Není třeba možné, že pokud já mám doma v PC vypalovačku pod písmenkem D: , tak to by mohl být důvod mých problémů? Že se to jakoby "tluče" s tou vypalovačkou?
Změnil jsem tady v práci písmenko toho samsungu na E: a jsem zvědavý co to udělá až to tam doma připojím....
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Re: Problém Samsung HD103UJ - USB - není vidět ve WinXP

Příspěvek od reifik »

No já nevím,ale"Wokna" si jednotlivým komponentům přidělují písmeno invidiuálně,podle toho,které je momentálně volné.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

reifik píše:No já nevím,ale"Wokna" si jednotlivým komponentům přidělují písmeno invidiuálně,podle toho,které je momentálně volné.
přesně tak to je.
ignorelist: kremrole a dezoláti
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Tak ale kde je pak ten zakopaný pes? Proč mi to doma nejde a tady v práci na jiném PC ano?

Díky za případné rady a doporučení..

A nemůže mít třeba HDD "pevně" přidělené písmeno? V mém případě měl "D:" , což by kolidovalo s mojí vypalovačkou. Já už fakt nevím....

No pro jistotu jsem ho změnil u HDD na písmeno E: tak uvidím, za chvíli mažu domů a tam to zkusím. Písnu večer nebo zítra výsledek, jak to dopadlo...

:sad: :sad: :sad:
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Pokud tak zkus změnit písmenko mechanice. Ale podle mě je to divné, aby to nešlo takhle podle písmenek. Bo jak psal reifik.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Nechci se plést, ale stejný disk (1,5TB) mi doma na XP běhal bez sebemenších potíží a u bratra, který má také XP se prostě načíst nedá.
Nemůže jít o problém různých "verzí" XP? Třeba rozdíl profi/home, nebo rozdíl mezi XP s SP1-3 a bez?
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Takže problém písmenek to není, nepomohlo přejmenování HDD na písmeno E: :sad:

V té správě disků vůbec není zobrazen! Je tam pouze ten můj starý interní (C:) a pak je tam vypalovačka (D:).

Pokud jsem ho vypnul a pak připojil k PC a pak zapnul, po chvilce co naběhl se objevil i v té správě disků, asi tak na 4 vteřiny. Poté opět zmizel a už ho nikde nenajdu.
Musel bych ho opět vypnout odpojit a připojit a zapnout.
On se detekuje ale pak hned zmizí, to mě není jasné, proč se tak děje? Po připojení se objeví ta ikonka dole vpravo u hodin a po chvilce zmizí.

Zkoušel jsem i odebrat (odinstalovat USB řadiče - drivery) a poté restart PC a USB drivery se nainstalují automaticky zpět. Nicméně na ten HDD to nemá vliv, je to pořád stejné!

Také jsem zkoušel odebrat ovladače na základovku a poté je nainstalovat znovu. Také bez výsledku, problém stále trvá!

Nemůže to nějak třeba souviset s BIOSEM? Nebo že by ta moje "stará" základovka nějak nepodporovala HDD připojené na USB? Ale je to ksakru USB 2.0 tak to by mělo fungovat ne?

Jo a jěště něco, když jsem odebral i ovladač toho HDD (rychle během těch 4 vteřin co se objevil ve správci zařízení, tak jsem na něj kliknul a dal jsem odinstalovat ovladač) a poté ho znovu připojil, objevila se ikonka u hodin, nalezen nový hardware, a začali se instalovat ovladače. Bohužel se tam během chvilky objevilo, že došlo při instalaci k potížím a instalovaný hardware pravděpodobně nebude pracovat správně! Takže někde je chyba v tom, že on se připojí a v zápětí se hned odpojí. To je hlavní problém, teď přijít na to proč to dělá? A jak to vyřešit...

Jsem ale už bezradný... :sad: :sad: :sad:

Máte někdo jěště nějaké nápady? Cokoliv...

PS: jediné co mě jěště napadá je totálně přeinstalovat Windows. Teď tam mám Professional a zkusím tam dát Home. Home mám i v práci, a tam to funguje skvěle. Pak se ozvu, jestli to pomohlo.
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Tak jsem dospěl k názoru, že ten disk má SATA rozhrani, sice převedené na USB, ale podle mě si to holt nerozumí (nesnáší se) s mojí základovkou ASUS P4VP-MX.

Nic jiného mě už nenapadá! Nebo snad Bios?

Přeinstaloval jsem Windows, nahrál všechny ovladače a stále stejný problém!

Sice s malou vyjímkou, po připojení se ten HDD nainstaloval asi v pořádku, objevila se hláška, Hardware je nainstalován a připraven k použití.
Ale vzápětí se opět HDD odpojil (zmizela ikona od hodin), takže není zase nikde vidět, ani ve správci disků!

Připojím ho a on se během chvilky cca 6sekund sám odpojí! Nechápu proč to tak je...

Takže problém stále trvá...

Nevíte jěště někdo co s tím? Prosím o pomoc!
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

Kam ho připojuješ,nemá náhodou málo"šťávy"?Zkus ho připojit do USBčka vzadu,hned do zákl.desky-
Případně bych zkusil jiný HDD.
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Málo šťávy???

Je zapojený přes napájecí zdroj (adaptér) do sítě 220V !!! Mrkni na fotky v úvodu topicu!

A zkoušel jsem ho zapojit snad do všech USB vstupů co mám na PC.

Stále bez výsledku!
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

Promiň těch 220V mi mi nějak uniklo :(
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Tak si kup SATA na eSATA a pripojuj ho tak. Jeto hodhe divne ale jinak nevim
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Takže jsem to zkoušel s jiným HDD a nižší kapacitě (Seagate 120GB), použil jsem pro připojení ten samý dok (USB) a musím konstatovat, že to funguje!

Z toho mi tedy vychází jako důvod problému 1TB Samsungu a mého PC, buďto si deska nerozumí s HDD zn. Samsung, nebo deska nespolupracuje s HDD o kapacitě 1000GB.

Bohužel nemám žádný jiný 1TB HDD abych ověřil zdali je to tím, že je to Samsung nebo nikoliv.

:arrow: Nový problém, prosím poradíte někdo?

Ale chtěl bych od Vás odborníků poradit s jednou věcí, dostalo se mi do ruky PC s nějakou starou deskou, která má pouze starší IDE připojení stejně tak jako ta moje ASUS P4VP-MX.

Nicméně v tom PC byly instalované 2xHDD Seagate 120GB SATA !!!

Byla tam totiž vložena jakási karta hned vedle grafické karty. A na té kartě je čip s názvem SATALINK. A jsou tam i 2 přípojky SATA.

Bohužel karta nemá žádný název, jen pár čísel, ale když jsem je dal do googlu, tak mi nic nenašel. Ale pokusím se jí vyfotit a dodám sem fotky!

FOTKY kliknutím fotky zvětšíte!
ObrázekObrázekObrázek

Po zadání názvu čipu SATALINK do googlu mi vyskočila tato stránka:
http://www.siliconimage.com/products/pr ... spx?pid=29

A proč to sem píšu? Docela rád bych tu kartu použil do svého PC a připojil si tak alespoň jeden SATA HDD.

Bohužel mám docela strach, nevím co to udělá, kyž to připojím a zdali jsou k tomu potřeba nějaké ovladače. A jestli se musí něco konfigurovat v BIOSU nebo někde ve Windows.

Pokud se někdo vyznáte na té stránce a najdete tam nějaké vhodné ovladače, prosím poraďte co vše potřebné k té kartě stáhnout, jak postupovat s instalací karty, co kde nastavit, aby to fungovalo.

Popřípadě jestli by se dal nějak připojit SATA HDD na IDE rozhraní na mojí základovce, třeba jen pomocí nějaké redukce SATA/IDE. Abych nemusel instalovat nějakou kartu do základovky.
Tady jsem něco našel,ale nevím jestli je to ono, to pravé ořechové...
http://www.cooldrives.com/saidecomisat.html

Existuje něco takového i u nás? Nikde v obchodech jsem na tyto redukce nenarazil nebo jsem koukal špatně...Poradíte někdo? Mají to někde?

A případně jestli poradíte, kterou redukci přímo zvolit. Chci co nejjednodušeji připojit HDD SATA (Seagate 120GB) do základovky ASUS P4VP-MX, která je starší a má možnost jen IDE připojení.
Už tam mám 1 HDD připojený do IDE na něm je nainstalován Windows.

Díky moc za rady, názory a informace!
Naposledy upravil(a) ronnie2 dne pon 9. lis 2009, 19:37, celkem upraveno 2 x.
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Power1_2009 »

Dobrej tak něco jsem našel na aukru např toto: http://www.aukro.cz/search.php?string=S ... gory=10132 ale nevím jestli to bude fungovat i obráceně protože tam píšou že to je IDE to SATA. A například na polském allegru mají hodně takových redukcí: http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... ATA+to+IDE
ronnie2
Nováček
Nováček

Příspěvek od ronnie2 »

Díky,ale já to právě potřebuju sehnat u nás. A raději bych kupoval nový než použitý.

Asi to bude ono, akorát taky nevím jestli to je obousměrné.

Já potřebuji :

Z.......HDD SATA ......do......IDE
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“