Tranzistory,chipsety,kondíky....
- otrekr
- Začátečník
-
Tranzistory,chipsety,kondíky....
V nejbližší době budu kupovat počítač a při brouzdání po netu jsem našel základní desky s a bez pasivního chlazení tranzistoru.Má smysl se poohlížet po chlazení tranzistorů či co to je?
Jaký výrobce nejlépe vybírá kondenzatory aby za pár let nevyschly?Chci MSI NF520T-G35....
Děkuji za rozvinutí situace,jen podoktnu že můj počítač trpěl nafouknutím kondiku...
Jaký výrobce nejlépe vybírá kondenzatory aby za pár let nevyschly?Chci MSI NF520T-G35....
Děkuji za rozvinutí situace,jen podoktnu že můj počítač trpěl nafouknutím kondiku...
- Fox_25
- Začátečník
-
Re: Tranzistory,chipsety,kondíky....
Na životnost desky je asi nej gigabyte. Používá nevysychající kondenzátory a nešetří mědí což si samozřejmě nechává dobře zaplatit. I nevysychající kondenzátor se nafoukne a praskne pokud je poddimenzovaný. Chladit napájecí T CPU nemá podle mě moc smysl, možná pokud bys dělal extrémní OC ale to by asi nevydrželi ani kondíky.
- GulDucat
- Začátečník
-
Kondenzatory s pevnym dielektrikem MSI pouziva, ale u desek s cipsety nVidia o tom nestoji ani radka, napriklad tato deska s cipsetem AMD to uvedeno ma -
http://eu.msi.com/index.php?func=prodde ... od_no=1883
Jinak poddimenzovani kondenzatoru by byl problem jen z hlediska napeti, coz samozrejme neni mozne, takova deska by odesla v prvni vterine provozu.
K destrukci takoveho typu kondenzatoru jinak dojit nemuze, omezena kapacita by vedla jen k jejich rychlejsimu vybijeni, a tedy nestabilite/vykyvum napajeciho napeti procesoru.
http://eu.msi.com/index.php?func=prodde ... od_no=1883
Jinak poddimenzovani kondenzatoru by byl problem jen z hlediska napeti, coz samozrejme neni mozne, takova deska by odesla v prvni vterine provozu.
K destrukci takoveho typu kondenzatoru jinak dojit nemuze, omezena kapacita by vedla jen k jejich rychlejsimu vybijeni, a tedy nestabilite/vykyvum napajeciho napeti procesoru.
- otrekr
- Začátečník
-
Nikdo ale neodpověděl na tranzistory Neříkejte že např po 24h renderovani videa v best kvalitě nezahřejou...
- Spo.On
- Začátečník
-
Myslím že sami výrobci vý nejlépe jestli jsou potřeba chladit či nikoli. A pokud máš v bedně alspoň trochu luft tak jsou taky chlazeny. Tu desku bych nebral (myslím že ses nechal zmást obrázkem z mironetu kterej je chybnej, takhle vypadá doopravdy: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=69427) trochu bych si připlatil a vzal http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67539.
- GulDucat
- Začátečník
-
Ja koupil tuhle desku -
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68244
Oproti GigaByte je trochu levnejsi, graficke jadro ma 128MB vlastni pameti a ma chladic napajeci casti.
Samozrejme pokud jde hodne o cenu, nebo pouziti DDR2, tak jsou obe zde uvedene desky mimo.
Myslim ze kdyz se spousta desek obejde bez chlazeni tranzistoru i kdyz podporuji 140W procesory, tak to tak dulezite nebude.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68244
Oproti GigaByte je trochu levnejsi, graficke jadro ma 128MB vlastni pameti a ma chladic napajeci casti.
Samozrejme pokud jde hodne o cenu, nebo pouziti DDR2, tak jsou obe zde uvedene desky mimo.
Myslim ze kdyz se spousta desek obejde bez chlazeni tranzistoru i kdyz podporuji 140W procesory, tak to tak dulezite nebude.
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak mimochodem ..., kondíky si vymění každý, dko má pájku a šikovné ruce (já tak opravil už 3 desky) ..na Aukro se dá koupit s KO kondíkama za 50 a opravená prodat za 500
Z 99% problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !
- otrekr
- Začátečník
-
Máš pravdu,kondíky vyměnit uno-probléma.Ale když chodím na čtyřletej gympl (domu přicházím po 15:00) trošičku těžší učíš se děláš mimoškolní aktivity ve fyzice a najednozu se ti jebne zdroj a gme.cz je už zavřenej a ty nutně potřebuješ něco napsat ve wordu je to naprd.Nebo u NB je v háji adaptér a nový stojí 1000Kč a opravit takovou blbos není jen tak jednoduché.Nezapomeň na pnp,npn,dydy atd to už jen tak neopravíš za pár minut. Hrrr
- janis
- Začátečník
Namátkový datasheet k mosfetu z mojí základovky:
Vidíš,že maximální operační rozsah teplot je opravdu široký a to se nejedná o high-end (Advanced Power).Chlazení mosfetů je sice plusem,ale z velké části to je i marketing - deska líp vypadá a kupec má pocit,že dostává něco exkluzivního.Na valné většině desek je dnes vícefázové napájení CPU (3<),takže zátěž je rozdělena mezi jednotlivé fáze a mosfety se tak zahřívají míň.Použitím Low-ON RDS mosfetů se tepelné ztráty dále snižují.
Chladičem jakékoliv tepelně namáhané součástky sice nic nezkazíš,ale zkus si někdy v zátěži sáhnout třeba právě na ony polymerové ("pevné") kondenzátory nebo feritové zapouzdřené cívky - a viděl jsi už někdy chladiče na nich?
Vidíš,že maximální operační rozsah teplot je opravdu široký a to se nejedná o high-end (Advanced Power).Chlazení mosfetů je sice plusem,ale z velké části to je i marketing - deska líp vypadá a kupec má pocit,že dostává něco exkluzivního.Na valné většině desek je dnes vícefázové napájení CPU (3<),takže zátěž je rozdělena mezi jednotlivé fáze a mosfety se tak zahřívají míň.Použitím Low-ON RDS mosfetů se tepelné ztráty dále snižují.
Chladičem jakékoliv tepelně namáhané součástky sice nic nezkazíš,ale zkus si někdy v zátěži sáhnout třeba právě na ony polymerové ("pevné") kondenzátory nebo feritové zapouzdřené cívky - a viděl jsi už někdy chladiče na nich?
- otrekr
- Začátečník
-
Na kondíky bych něco našel...Na feritové cívky ne,ale možná že taky i jo...Byla by to ale spíš otázka vlastnoručně vyrobeného chlazení Jinač teplota těch 150celsia je pracovní,ale asi se s zvyšující teplotou asi budou měnit trochu vlastnosti toho mosfetu atd. ne?Nižší teploty neuškodí xD
Kdybys porovnal čistotu vycházejicího proudu u základovky v prvních dnech používaní a potom to změřil za dva roky,tak by určitě byly vidět změny a to vše by se projevovalo chybama na ramce atd...Neříkej že ne! xD
Kdybys porovnal čistotu vycházejicího proudu u základovky v prvních dnech používaní a potom to změřil za dva roky,tak by určitě byly vidět změny a to vše by se projevovalo chybama na ramce atd...Neříkej že ne! xD
- janis
- Začátečník
To rozpětí by mělo být právě ještě maximálně zaručené při deklarovaných parametrech - že elektrosoučástky vlivem stárnutí a zatížení částečně "degradují",to je jasný.Chladit kvůli tomu ale kondíky a cívky fakt nemusíš,jsou konstruovaný na takovou zátěž.
Ale kdybys nedal,já si mosfety taky osadil zbylýma chladičema z RAMek - ale jen proto,že se mi válely nevyužitý v šuplíku:
Originál
Po úpravě:
Ale kdybys nedal,já si mosfety taky osadil zbylýma chladičema z RAMek - ale jen proto,že se mi válely nevyužitý v šuplíku:
Originál
Po úpravě:
- otrekr
- Začátečník
-
Já jsem zase navštívil šroťarnu se starýma počítačema,tudiž mám plno hliníku z chipsetu procesoru xD Každý znalejší snad dokáže koupit termální lepící pásku od akasy či co to je a trochu přidat hliníku.
- cabman
- Středně pokročilý
... tak by jsi se měl podívat na rozdíl mezi "no" a "uno".otrekr píše:Máš pravdu,kondíky vyměnit uno-probléma.Ale když chodím na čtyřletej gympl ...
Ale jinak bych vzal desku s tříletou zárukou a chlazení s "kondíkama" nechal na reklamaci. A za tři roku kdo ví co bude.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.