Po vypnutí pc se resetují hodiny
- Soukros
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Po vypnutí pc se resetují hodiny
Zdravím chlapy, mám problém s jedním starším počítačem se základní deskou P4M-800M/T vyměnil jsem i baterku na základní desce ale i tak ta původní je v pořádku nevím co stím. Jakmile PC vypnu a odpojím i ze zásuvky tak se resetuje bios a hodiny skočí na 1 ledna 2103 co stím? Jde to nějak spravit?
- xxsawer
- Začátečník
-
Re: Po vypnutí pc se resetují hodiny
Sazim na baterku. Zkus se poradne podivat jestli ma dobrej kontakt. Podle ceho si poznal, ze je ta puvodni v poradku? Mam starsi desku a taky sem uz musel baterku menit - odhadem tak po 4 letech?
Jestli si ses 100% jistej, ze to baterkou neni tak pak muze byt problem v desce...
Jestli si ses 100% jistej, ze to baterkou neni tak pak muze byt problem v desce...
- Soukros
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel jsem tam dát i úplně novou a nic. Pc je starý aspoň 5 let je to socket 478 a ta baterka si myslím, že je v pořádku z toho důvodu, že má 3,2V a ne méně.
- xxsawer
- Začátečník
-
Jestli si dal uplne novou (a uplne stejnou - ja tam mam CR2032) a kontakty sou cisty tak bude problem v desce...
Stejne bych se radsi jeste podival jestli ji tam mas poradne domacknutou
Stejne bych se radsi jeste podival jestli ji tam mas poradne domacknutou

- Stane
- Nováček
-
Jestli ta baterka je 100% dobrá, byl proveden reset biosu, tak ti deska prostě odchází a ač bys mohl zkusit update biosu a jiné finty, já bych dle mých zkušeností radši nic s tou deskou nedělal.Měl jsem v ruce dost takových přesloužilých desek a některé fungují stále , některé jsou již v nebi.Musíš mít komp zapojen v zásuvce a při výpadku se smiř s tím že musíš čas opravit.
Teď jak píšu jsem si uvědomil, že píšeš jen o hodinách - jestli se změní pouze údaj času a ostatní nastavení v biosu zůstanou správně nastaveny, tak ti to dělá nějaký crak, který modifikuje bios aby ti běhal OS nebo jiný software s nekorektní licencí.
Teď jak píšu jsem si uvědomil, že píšeš jen o hodinách - jestli se změní pouze údaj času a ostatní nastavení v biosu zůstanou správně nastaveny, tak ti to dělá nějaký crak, který modifikuje bios aby ti běhal OS nebo jiný software s nekorektní licencí.
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
A to mi příjde jako nějaká blbost aby to dělal crack kvůli času když to nastaví rok 2103 Ale jak psali, pokud jsi si jistý kontaktem baterky a toho držáku tak ti odchází deska.Soukros píše:Jakmile PC vypnu a odpojím i ze zásuvky tak se resetuje bios a hodiny skočí na 1 ledna 2103 co stím?
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Stane
- Nováček
-
Právě že to hází datum 2103 to může být nějaké svinstvo v OS.Ještě jsem neviděl desku, která když se resetuje (či vypadne baterie) tak hodí vyšší datum než je její výroba.Po resetu desky spadne datum vždy na datum výroby ,u této staré desky by při výpadku napájení biosu mělo být datum cca 2004.Čili resume je - deska v háji , nebo nejaké svinstvo v operačním systému.Stačilo by udělat jednoduchý test.Spustit PC , vstoupit do biosu nastavit, uložit a několikrát se vrátit do biosu pro ověření nastavení - nebotovat do systému vždy jen na úrovni neř se začne zavádět systém,potom vypnout napájení, chvíli posečkat, zapnout a hned znova do biosu, pokud bude čas zmršený je to deska KO, pokud bude čas OK problém je v systému.
- xxsawer
- Začátečník
-
No když psal, že je komp starej aspoň 5 let tak hádám, že to byl překlep a má tam být 2003 

- Stane
- Nováček
-
Nad překlepem jsem neuvažoval,Chce to zjistit jestli se mění pouze čas, ale ostatní provedené změny v biosu zůstávají.Pokud se resetuje celý bios po vypnutí PC = vymaže se paměť, může to být napájení biosu třeba tou baterkou, nebo závadou desky.Jestli se změní opravdu jenom čas a ostaní hodnoty zůstávají správně není to rozhodně napájením pamětí.
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Chce to zjistit. Aha, tak si to prosím tě pořádně přečti a zjistíš že se mění vše.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Stane
- Nováček
-
sorry , jsem jen v rychlosti odpověděl a již jsem znova nekouknul na původní dotaz.Tak pokud udělal překlep v datumu a baterku má dobrou deska odchází pomalu do nebe.Jestli mu naskakuje ale opravdu rok 2103 tak to jsem ještě neviděl a je to zajímavé.
- Soukros
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Nee chlapy překlep to opravdu není je to rok 2103 proto jsem prve nechtěl zkoušet ani baterku protože pokud vím bios se resetuje vždy do defaultního stavu tím pádem např 2003-2004 ale je to 2103. Když se počítač vypl a třeba i za hodinu zapl nic se nestalo bohužel jak ale odepnu přímo z elektřiny tak to hodi ten cas. Jeste jsem si vzpomnel nekdy musim dat při nabihaní POSTu F1 abych přeskočil změnu. Myslím, že to nějak resetne celý bios ale nevím to jiste zkusim udělat nějakou změnu a vypnout z elektřiny ať vím, zda to resetuje celý bios nebo jenom hodiny. Software to se mi nechce zdát to je blbost to nemá ještě ani s POSTem nic společnýho a stejně je tam legální systém a i ostatní software pokud vím.
EDIT: Novou baterku jsem zkousil CR2032 takovou jakou máš ty.
EDIT: Novou baterku jsem zkousil CR2032 takovou jakou máš ty.
- Stane
- Nováček
-
Jestli ti píše při bootu abys zmáčkl F1, tak se bios resetoval.Závada bude opravdu v desce, za ty odpracovaná léta si to zasluhuje.Ten datum je ale zajímavej .Myslím že s tím nic moc nenaděláš, je to sice nepříjemný upravovat bios když vypadne elektřina , ale deska ti v tomto stavu ještě nějaký čas vydrží a ty se poohlídni po nějakém updatu.
- Ludass
- Nováček
-
To bude studenak nekde na desce, baterka muze byt ok, ale po ceste to bude preruseny. Jinou desku, opravovat asi nepujde a nema smysl
- Athos de la Fere
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
A neni na desce rozpojeny (respektive přepojený) jumper "Clear CMOS" ? Bývá většinou u baterky.
"Všichni nemůžou bejt chytrý, ti hloupí musí tvořit výjimku, jinak by bylo na světě tolik hlouposti, že by z toho byl každej druhej blbej!"