NVIDIA System utility - bez informaci k desce

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Martin1974
Začátečník
Začátečník

NVIDIA System utility - bez informaci k desce

Příspěvek od Martin1974 »

Ahoj (omlouvam se za ukecany uvod),
kdo jste mi radili na threadu s restartovanim XP, tak se s tim probleme presunuji sem, kdo to jeste necetl, o moc neprisel :(
Takze restartuji se mi XP resp. tuhnou s chybovym hlasenim driver_irql_not_less_or_equal nebo machine_check_exception, obcas se vypise nazev nektereho systemovy souboru, vetsinou ale nic. Navic se to vyskytuje velmi nepravidelne, nekdy nekolikrat za hodinu, pak zase cely den nic.
Zacalo to pred ca. mesicem, Windows to asi nebude, uz jsem ze zoufalstvi i zformatoval disk a nainstaloval cely system uplne znovu, takze zacinam hledat chybu v hardware. Jinak tuto kombinaci deska + procesor AMD 2400 XP + pameti mam od kvetna 03, takze kompatibilita by mela byt OK.
Pameti uz jsem projel opakovane Memtestem, nic (2x Samsung 256 MB DDR 400 MHz CL 2.5).
Ted zkousim desku:
Soltek SL-75FRN2-L, nvidia2, instalovany nForce_4.27_WinXP2K_WHQL_english

Stahnul jsem si nForce_system_utility_1.08.5, uz na zacatku hlaseni mi nevypisuje nektere udaje resp. ze jsou unknown:
"Motherboard information - vendor, version, model" -unknown
memory information - unknown

To tak ma byt nebo to znamena ze nemam na desce nejaky ovladac nebo by to mohla byt ta chyba co porad hledam?

Sorry ze to tak okecavam, proste nemuzu na nic prijit, zvlast kdyz jeste pred mesicem jsem si pochvaloval, jak vsechno skvele slape . :sad: :sad:
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Tu je jedna skusenost s Memtestom + nForce2 ....
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=14940
Inak skus blizsie popisat co mas v PC ( dalsie pridavne karty, pripadne pretaktovanie ...... )
Neskusal si aktualizovat Bios....????
Jedina chyba co sa vyskituje je spominane hlasenie...., alebo je s PC aj nejaky ini problem.... (nestabilita..... ) ....?????
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Steel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steel »

Proste ten nForce_system_utility nepodporuje vsechny desky:(
CPU AMD Athlon XP 2500+@3200+ (200x11),Chladic Arctic Cooling Silent 2L,VGA ATi Radeon 9500 (Original) 128bit 64MB 275/270@410/310 + "měděné pasivy od Thermaltake"+"Arctic Cooling VGA Silencer 1",RAM 768DDR (512+256) 400MHZ Kingmax 8-4-3-2,5,MB Gigabyte GA7N-400PRO2 -->nForce2Ultra400,Case Chieftec BA-01B-B-SL ,Zdroj ThermalTake PurePower W0038 410W ,HDD Seagete 40GB 2MB + 120GB 8MB -->7200Rpm,DVD-ROM Pioneer 12x,DVD-RW Pioneer DVR-108,Monitor AOC 19K+ 1600x1200 75Hz,Myš Logitech MX510,Podložka SteelPad 4D,OS Windows XP Professional Service Pack 2
Martin1974
Začátečník
Začátečník

random píše:Tu je jedna skusenost s Memtestom + nForce2 ....
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=14940
Inak skus blizsie popisat co mas v PC ( dalsie pridavne karty, pripadne pretaktovanie ...... )
Neskusal si aktualizovat Bios....????
Jedina chyba co sa vyskituje je spominane hlasenie...., alebo je s PC aj nejaky ini problem.... (nestabilita..... ) ....?????
Ten Memtest jsem nechal bezet 2x, z toho jednou 17 hodin (53 prubehu) 0 chyb, jeste jsem zkousel test co je u Nvidia system utility, ten vypada taky OK.

PC pretaktovane neni, muj tuning v soucasne dobe spociva ve snaze udrzet ho v chodu :(

BIOS je zatim taky netknuty, to si nechavam do dalsiho kola.
jinak je to WinXP SP1, hardware Athlon 2400 XP, 512 MB RAM, ATI AIW 9800SE, deska Soltek SL-75FRN2-L, vodni chlazeni procesor + graf. karta + chipset, HDD Seagate 20 GB + WD 70 GB, CD RW Teac, DVD RW Toshiba, zdroj 300 W. Ale jak jsem psal, tahle kombinace uz par mesicu jela uplne OK, takze nekompatibilitu hardware nemyslim.

K tem chybam mi jeste posledni tyden (vlastne od toho formatu disku a nove instalace systemu) pribylo to, ze PC proste "vytuhne". Nekdy tak, ze jedou hodiny ale nereaguje na mys ani klavesnici, nekdy "vytuhne" uplne.

Ale k tematu fora jsem pri zkoumani desky pomoci Soltek hardware monitor dostal u napajeni tam kde je 3.3 V hodnoty kolem 3.0 V (pak jeste -5 V kolisa porad kolem 4.89 a 5.3 V, tak nevim jestli to je v toleranci nebo ne).

Jinak jsem jeste zkousel pridat 0,1 V na pameti, ale taky to nevypada na nic.
:?
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Tie napatia su naozaj dost podozryve..... :? ...... je vsak pravda ze rozne diagnosticke nastroje sa casto milia ......
Mozno by stalo za pokus vyskusat druhy zdroj..... ( ten biva zdrojom mnohich zahadnich chyb..... )
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Martin1974
Začátečník
Začátečník

random píše:Tie napatia su naozaj dost podozryve..... :? ...... je vsak pravda ze rozne diagnosticke nastroje sa casto milia ......
Mozno by stalo za pokus vyskusat druhy zdroj..... ( ten biva zdrojom mnohich zahadnich chyb..... )
OK, diky zkusim to.
Akorat mne porad mate to, ze jak jsem psal, posledni zmena sestavy byla graf. karta v unoru a pak to vodni chlazeni v dubnu. Takze ca. 3 mesice uplne v pohode. :?
No proste neco udelam s tim zdrojem a pak uvidim.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Taky bych v prvni rade odzkousel jiny zdroj, jestli je to nejaky 300W noname, tak se divim, ze tu vubec nekdy bezelo :)
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Martin1974
Začátečník
Začátečník

Tak mam od odpoledne novy zdroj Fortron 400 W a system pada porad dal (uz cca 5x, i tenhle post pisu na nekolikrat do souboru a musim ho rychle prekopirovat)

Takze zdroj to nejspis nebude, co dal?

Jeste jsem znovu zkousel pameti, podle Memtest 0 chyb, totez Windows memory diagnostic. Vcera jsem se docetl o Goldmemory, tak jsem to zkusil, na prvni pokus po dvou hodinach 500 chyb s hlasenim:
Test Stride38, Cache On, Adress 1eff0794, Expected 00000000, Actual FF00000000

Uz jsem skoro myslel, ze uz to mam, ale kdyz jsem zkousel zjistit, ktera ze dvou pameti to je a nechal je v PC jednotlive, tak vsechny testy (tedy Memtest, Windows memory diagnostic i Goldmemory) uplne OK a PC pada porad dal. Navic kdyz jsem je vratil zpatky obe, tak se pri dalsich opakovani zadne chyby uz nenasly (ani v tom Goldmemory).

Nejcasteji pada kdyz otevru vic oken v Mozille, ale obcas i nezavisle na tom, vcera taky ihned po zapnuti PC. Takze porad mam pocit, jako by to asi bylo neco s deskou.

Jeste jsem preflashoval BIOS, ted je tam verze z cervna 2004, ale taky bez vysledku.

Mate nekdo napad, co bych tak jeste mohl zkusit?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Jedna věc je stav pamětí (bezchybnost) a druhá věc je kompaktilibita pamětí .
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Zkousel si to testnou v prime ?
Dej pameti & FSB synchrone, zacni na 133 a pak zvysuj. Kdysi jsem mel na Soltek + Samsungy DDR400, ale stable jeli jen 380.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
lada
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lada »

mam take solteka to kolisani napeti je u tohoto softu v norme me to tuhlo kvuli ramkam ve vsech testech ok ale proste se kousal a nepravidelne nastavil jsem fsb a ram synchrone a dal nejhorsi casovani pameti a ok ted jsem koupil a-data 512mb 450mhz nastavil synchrone na 190fsb casovani na 2 -2-2-11 a jede uz 96 hodin vpohode.
nastav fsb a ram synchrone
casovani ram na 3-4-4-11
napis znacku ramek a testuj a pak napis jaks uspel.
Martin1974
Začátečník
Začátečník

Diky vsem za tipy, zkusil jsem nastavit v Biosu clock misto na 133 MHz jenom na 100 MHz, od vcerejsiho vecera to jede uplne OK. Akorat se mi misto Athlon XP 2400 na 2 GHz hlasi jako Athlon XP 1800 na 1,5 GHz :wink:
Ale podstatne je, ze se neseka.
Takze da se rict, ze to jsou ty RAM? :D
Kdyz mne porad nejde do hlavy, ze by se najednou takhle zhorsily obe soucasne, navic kdyz jsem je mel na stejne desce a se stejnym procesorem uz vic nez rok. :?

2 shit: no prave, ze tahle sestava uz mi jela hodne dlouho OK. Tak proste porad netusim, kde by se nejaka nekompatibilita vzala

2 Jiri Drak: diky moc, proste tam strcim nove pameti a snad uz bude klid :)

2 lada: ted mam Samsungy (2x Samsung 256 MB DDR 400 MHz CL 2.5), ale asi koupim 2x 512 MB Kingston (dost me laka ta dozivotni zaruka).
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

No jo, ono když se něco rozbije tak to většinou před tím třeba funguje. Prostě nadešel čas, aby se paměti vrátily z5 ke kořenům. :-)

Kingston DDR400 CLK2,5 paměť mám v Solteku taky a žádný problém není, slyšel jsem ale že zase tak super nejsou. Tak nevím, co spíš OCZ ?
---
Martin1974
Začátečník
Začátečník

tak po mesici testu problem trva dal:
mam tam sice nove pameti (OCZ 1024 MB, PC 3200, 2-3-2-6), ale s nimi se to seka taky.
proste jediny zpusob, jak ziskam pracujici pocitac je nastavit v BIOSu frekvenci FSB 120 MHz nebo nizsi :sad:
Takze: zdroj to neni (koupil jsem novy 400 W), pameti to nejsou (taky nove), co dal? :?

edit: stavajici sestava je:
deska Soltek SL-75FRN2, AMD Athlon XP 2400, 1024 MB RAM, ATI AIW 9800 SE, HDD WD Caviar 200 GB, Seagate 20 GB, Toshiba DVD-R/RW SD-R5112K, Teac CD-RW, WinXP SP1
zdroj Fortron 400 W, vodni chlazeni procesor, graficka karta, chipset.

Ale hlavne mne deprimuje, ze misto abych zkousel nejake to pretaktovani, tak mi jede procesor na 1800 MHz
:sad:
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“