Aparatura na poslech hudby - rady pro laika

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

KAR
Začátečník
Začátečník

Aparatura na poslech hudby - rady pro laika

Příspěvek od KAR »

Nazdar
V posledních letech jsem tak nějak přešel na poslech vážné hudby. Doteď jsem jel na reproduktorech logitech za necelé 4000 a integrované zvukovce. Repro však začíná odcházet a já přemýšlím, že bych pořídil něco trochu lepšího. Sluch mám dobrý, tudíž rozdíl mezi lepším a horším poznám :) Problém ale je, že se v audio technice vůbec neorientuji, doteď jsem nic lepšího jak ty logitechy nevlastnil. Klidně bych začal potřebné informace studovat ale ani nevím kde začít :/

Ze začátku bych byl rád kdyby mně někdo poradil, kolik by nějaká audio sestava, která by byla znatelně lepší jak ta stávající, tak mohla stát. Dále doporučit, po čem se ohlížet a kde hledat informace.

Berte tohle jako velice obecný dotaz, opravdu nevím kde začít :)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Re: Aparatura na poslech hudby - rady pro laika

Příspěvek od NobodyLovesMe »

V prvé řadě by bylo dobré vědět jaký máš rozpočet.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
KAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KAR »

No rozpočet zatím nemám žádný. Já ani nevím kolik by to mohlo stát.
Nebo takhle, rozpočet je takový, za co se dá pořídit něco, co bude hrát líp jak integrovaná zvukovka s logitechama za 3000 něco. Rozdíl aby byl znatelný, ne jenom papírový.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Tak kup monitory, i když na klasiku se doporučuje spíš třípásmo (monitory jsou dvoupásmové).Kvalitní třípásmo ale stojí 15 a víc a musíš koupit ještě zesilovač.Což tě vyjde na +- 25 tisíc.
KAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KAR »

Díky za snahu ale moc mi to nepomohlo. Jednak ani nevím co to je trojpásmo nebo monitory a jednak 25k je celkem dost :)

Chtěl jsem spíš nějaké obecné rady. Třeba by se mi hodilo vědět, od jaké částky má vůbec o realizaci mého nápadu uvažovat, jestli nemám radši zase koupit nějaké dražší plastáky.
Dále ani nevím, jaká by měla být konfigurace repra, co za zesilovač, ... prostě nic :(
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No to mas jednoduchy.. od 10k nahoru koupis nejlevnejsi aktivni monitory, ktery tedy zesilovac nepotrebujou.. jednak ale nejsou vhodny na poslech muziky (casto je zde doporucujem jen proto, ze jsou proste aktivni, magneticky stineny a k PC tak velmi dobre pouzitelny, roli hraje samozrejme i to, ze se daj poridit za malo penez), od toho se jmenujou monitory (odposlech, monitoring).. hraji sterilne, resp alespon by mely.. jejich ucelem je odhaleni veci, ktery pri skladani muziky v nahravce chceme/nechceme.. i tak to ale ber tak, jak jsem napsal.. od 10k jsou ty nejlevnejsi shity (ktery ale i tak muzou zahrat slusne), cim drazsi, tim mene vlastniho charakteru, tedy tim vice one sterility.. alespon by to tak tedy melo byt..

Pokud se budeme bavit o Hi-Fi repro, kdyz vidim tvuj udiv nad 25k, zbyva doporucit, abys zvazil nejaky bazarek a nakup nejake slusne ojete sestavicky.. obcas se nekde neco vyskytne.. na novy bedny + zesik v tomhle pripade nemas prachy.. pokud ti tady nekdo zacne doporucovat nejaky magnaty a podobny znacky s jejich vyrobky v cenove kategorii 8k za 3-pasmove sloupy, ani ty posty necti a rovnou preskakuj dal..

Tady mas pak neco o pasmech..
http://cs.wikipedia.org/wiki/Reprodukto ... p.C3.A1sma
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Všechno je o zvyku a i ty monitory za 10 ti budou připadat úplně super, pokud jsi zvyklý na PC plasťáky,tak to je jiná zvuková dimenze.Monitory mají nevýhodu v trochu větší směrovosti (musíš sedět naproti v ideálním poslechovém trojúhelníku- ideálně ucho/monitor v úhlu 60°).Jejich výhoda je naproti v tom,že zesilovače jsou na míru použitým měničům,většinou Bi-amping tzn. basový i výškový měnič mají každý svůj vlastní zesilovač.Taky poměr výkon/cena je většnou lepší než u hi-fi.
Navíc nikdo nikdy nedefinoval, který zvuk je "lepší", takže je to spíš o preferencích posluchače.To platí hlavně u Hi-Fi, přiznejme si, že některé drahé reprosoustavy v ceně 100 a víc tisíc jsou z velké části jen snobárna.U Hi-Fi může být poměr výkon/cena krutý.Hodně platíš za značku,která ti bude každá tvrdit,jak je ten její zvuk nej.
Nejdřív si musíš ujasnit,co vlastně budeš chtít a kolik do toho chceš vrazit.Opravdu.Taky hodně záleží v jak velké místnosti chceš poslouchat.Já třeba poslouchám v místnosti 12 m čtverečních,tady by mi 3-pásmové sloupové repra asi k ničemu nebyly,dusily by se tu.
KAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KAR »

místnost zhruba 4x4m. No kdyby to mělo význam tak bych šel tak 10-15k kč. Hlavně bych ale chtěl jistotu, že by tam byl znatelný rozdíl od repra řekněme za 4000 :)
Kolik bych do toho vrazil jsem nechtěl uvádět pro to, že ani neznám cenové hladiny.
Bazaru bych se nebránil, ale sám bych nikdy nic nekoupil.

Možná trochu hloupá otázka, ale pro mě celkem zásadní věc :) Má to vůbec cenu to s tímhle rozpočtem řešit ?
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

za 15k, pokud chces hifi, tak jdi do sluchatek, zesiku a DA predovniku.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
KAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KAR »

Sluchátka nechci. Ta odpověď teda asi znamená "kašli na to", co ?
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

z monitoru stejne nevytahnes to, o co u vazne hudby jde - prostor a dynamiku. sluchatka jsou velice dobra alternativa pro reseni s mene penezi.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Samozřejmě, že má.Do 15-ti tisíc seženeš rozumné monitory i se zvukovkou.Není to sice žádný top,ale i tady je zvuk na míle všem PC bednám (bez ohledu na cenu).
Přečti si "moje" téma, kde jsem si vybíral já,řešil jsem nákup v podobné cenové hladině.
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?f=19&t=152106
Mám tam i dost tipů, o kterých jsem při výběru uvažoval.Chce to taky googlit,hledat testy, zkušenosti uživatelů.Na poslech se spoléhat nemůžeš,většinu zboží prostě nebudou mít na prodejně.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Příliš malý rozpočet který nestačí ani na levný bazar. Záleží co od toho čekáš, ale za tři litry máš 5,1 od geniusu které hraje otřesně. Levné třípásmo dokáže ve zvuku udělat značný bordel, to je lepší za stejné peníze dvoupásmové repro, platí to samozřejmě do určité finanční hranice ale ta je oproti 3000 v astronomických výškách.

Taky počítej s druhou zvukovkou, byl by jsi zklamaný jak by nová sestava odhalila její zvuk. chyby.

http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=1240

http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=1405

Zauvažuj nad tímhle, je to dobré a ne moc drahé řešení.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Vice mene jak bylo receno.. sloupy apod. v tehle cenovkach urcite ne.. sel bych do bazaru a dvoupasmovych regalu, pripadne si opravdu koupit nejaky monitory..
Zde ale rozhodne nesouhlasim s pouzitim obratu "koupis uz slusny monitory", ktery jsem tady nekde vyse videl.. 10-15k je u monitoru entry-level.. proste zadny slusny, ale uplny-low end.. na tehle cenach monitory zacinaj.. levnejsi, pod 10k, jsou jen kusy, ktere jsou v podstate jakymisi zmenseninami tehle entry-level modelu..
Tim te rozhodne nechci odrazovat, ale jak bylo napsano.. s tim, co chces poslouchat jsou tyhle kusy v podstate v rozporu..

Pokud bych mel neco z tehle stranky vypichnout, nestydel bych se za navrh hned nade mnou.. podle me za pekny peniz hezka vec..
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Maxtor:Nikdo neříkal, že za 10k koupíš monitory do profi studia na odposlech.Ale rozumné řešení na domácí poslech v malých prostorách či pro začínající amatérské "muzikanty" to určitě je.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Tak ja to nechtel nejak dramatizovat, ale proste pravda je takova, ze v tehle cenach jde o nejlevnejsi rady monitoru.. nic min uz proste neni.. akorat bednicky k PC, pokud to vezmeme obecne, co se aktivnich beden tyce..
Nevymlouvam to nikomu, sam tady ruzny KRKy, Tapca apod. uz leta doporucuju, ale tentokrat tady mame absolutniho audio laika, kterej jeste ke vsemu posloucha klasiku.. tady monitory proste doporucovat fakt nebudu, protoze z tohohle pohledu je to fakt na prt..

Kdyz uz levny monitory, ale alespon HS80ky.. z toho, co je na trhu jsou nejmene "sterilni" a alespon trochu to hraje (coz v tomto pripade nebude na skodu)..
http://www.audiotek.cz/Yamaha-HS80M/Stu ... e/:3:12323
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

8' woofer si vyžaduje už dost velkou bednu a taky že je.Na běžný PC stůl to už není.Už ty 6-ky jsou na něj tak tak.Je pravda, že když jsem si stáhl kvalitní nahrávku, tak mě ten přednes na mých monitorech tolik nezaujal, ale to je spíš tím, že klasiku prostě neposlouchám.Dynamika a rozlišení nástrojů tam je i při nízké hlasitosti.Uši mi to netrhá, ale do koncertu živého orchestru to má samozřejmě daleko.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No takhle.. tu HS80ku jsem postl jen jako priklad rady.. je fakt, ze co se tyce tehle malejch monitoru ty 8" dvoupasma zvuku spise skodi, nez pridavaj.. zvuk je posunutej nize.. chybi jim stredy.. Klidne teda HS5ku..
http://www.audiotek.cz/Yamaha-HS50M/Stu ... e/:3:12322
Obecne jsou ale tyhle Yamahy asi nejoblibenejsi.. teda pokud se budeme bavit o pouziti monitoru na muziku a na klikani k PC..
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

rozumný monitor začíná někde na 10 000Kč/ks
http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=88101
Bohužel, jak tu ale bylo řečeno, musím uznat, že to je reprosoustava určená k něčemu uplně jinému než běžnému poslechu v obýváku. Možností je ale víc. Horší je, že možnosti s odděleným zesilovačem ssebou přinášejí různé "problémy" a vyšší cenu, zatímco možnosti bez zesilovače jsou veškeré žádné.
Tady je ohromná propast mezi tuctovým Tescoxindlem a slušným audiem. Je tu ještě možnost vlastního přičinění a okopírování projektu, či zakázkové výroby ozvučnic, ale to všecko vyžaduje od budoucího posluchače tohoto řešení mnohem větší přičinění a přiučení, než jen vypláznout deset litrů ze šrajtofle.

Yamaha bohužel už není taková jak byla, Její jméno koupil nějakej další vietnamec/číňan, a s jejich výrobky to jde děsně do kopru, a to i v profi technice. Cena napoví...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Mal by som otázku. Dajme tomu že chcel by som použiť práve spomenuté Yamaha HS50M ale k NTB akú vhodnú ext. zvukovku zvoliť?
Stačilo by použiť nejaký Creative sound blaster alebo aby to malo zmysel tak napr MAYA EX5 CE?

PS: Taktiež by to bola pre začínajúceho laika s menšími financiami, väčšinou na klasickú hudbu.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“