5400 ot. misto 4200 ot. do notebooku?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- demost
- Nováček

-
5400 ot. misto 4200 ot. do notebooku?
Zdravim,
prochazim si martyriem s novym diskem - koupil jsem do meho ntb (Compaq Evo n1015v) novy disk. Pata WD 320Gb 5400 otáček, misto meho stareho Pata Seagate 40GB 4200 otáček. Ale nový disk mi neustále jede v PIO režimu a nemůžu ho dnonutit se přepnout - odebiram radice jak blazen a nic. V biosu jsem nic nemenil. kde muze byt zakopany pes? Zvladne vubec notas rychlejsi disk? (bylo mi receno ze ano)
prochazim si martyriem s novym diskem - koupil jsem do meho ntb (Compaq Evo n1015v) novy disk. Pata WD 320Gb 5400 otáček, misto meho stareho Pata Seagate 40GB 4200 otáček. Ale nový disk mi neustále jede v PIO režimu a nemůžu ho dnonutit se přepnout - odebiram radice jak blazen a nic. V biosu jsem nic nemenil. kde muze byt zakopany pes? Zvladne vubec notas rychlejsi disk? (bylo mi receno ze ano)
- Mastodont
- Černá karta

-
Re: 5400 ot. misto 4200 ot. do notebooku?
Neodebirej radice ale mrkni na nastaveni radice a zkus ho manualne prepnout na DMA.
- demost
- Nováček

-
Mastodont píše:Neodebirej radice ale mrkni na nastaveni radice a zkus ho manualne prepnout na DMA.
to bylo prvni, co jsem udelal, ale jaksi bez reakce mych milovanych oken, takze jsem je odebral - opet bez reakce. Nevím, jaky dasi zpusob vyzkouset (zkousel jsem i registry podle tohoto navodu, ale bez vysledku:
http://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=28589
Se starym diskem se neda pracovat, protoze je neskutecne pomaly (transfer rate v HD Tune 15MB/s) a s novym uz vubec ne (2,9MB/s)
V threatu o pio rezimu jsem odpoved nenasel, nevim, jak jinak ho vypnout
- Mastodont
- Černá karta

-
Jaký máš OS?
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Doufám, že jsi neudělal přenesení systému a nainstaloval na ten nový HDD OS načisto s formátem.
- demost
- Nováček

-
to jsem presne udelalJeltík píše:Doufám, že jsi neudělal přenesení systému a nainstaloval na ten nový HDD OS načisto s formátem.
Naklonoval jsem disk pres acronis true image, ale windows (XP SP3) si HDD nainstalovali po prvnim spusteni. Tusim z tveho sarkasmu, ze to ale neni spravne
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak to ještě zkus po dobrém a aktualizuj drivery chipsetu.
- demost
- Nováček

-
tak provedeno, ale bez vysledku. Nainstaloval jsem ovladac treti strany pro IDE, ale funguje pouze jaksi chvili, pak opet asi skoci do PIO (nemuzu overit, protoze ve spravci zarizeni ma ten ovladac vlastni nastaveni a neni tam, zda je disk v PIO).Lokomotiva píše:Tak to ještě zkus po dobrém a aktualizuj drivery chipsetu.
Mam zrejme tento problem:
http://forums13.itrc.hp.com/service/for ... Id=1215082
ale komplikovany o to, ze po chvili to spadne zase do PIO. I kdyz pri bezne praci je zrychleni enormni, protoze to PIO se zrejme zapne az pri delsi zatezi (naskoci v polovine testu HD Tune)
- Mastodont
- Černá karta

-
Nezbude ti nic jiného něž disk rozdělit na 128GB partišny.
- Lokomotiva
- Začátečník

Jo, to je ono.
Pokud budeš mít logický disk 120 GB, bude s tím driverem fungovat v DMA.
Zbytek disku bude fungovat v PIO.
Furt lepší než celý disk v PIO, ne?
- demost
- Nováček

-
Hmmm, tak jem to rozdelil, ale porad to funguje tak, ze to za chvili v HD Tune skoci zpet na 4MB/s. jinak je rychlost zhruba 30MB/s (coz se mi taky nezda moc)Lokomotiva píše:Jo, to je ono.
- Mastodont
- Černá karta

-
A když uděláš jen jednu partišnu 80GB a zbytek necháš nealokovaný?
- demost
- Nováček

-
Mastodont píše:A když uděláš jen jednu partišnu 80GB a zbytek necháš nealokovaný?
mel jsem ji puvodne okolo 37 GB a zbytek nealokovany a bylo to to same
- Mastodont
- Černá karta

-
Tak tohle bude asi problem mezi radicem a elektronikou disku.
- demost
- Nováček

-
Mastodont píše:Tak tohle bude asi problem mezi radicem a elektronikou disku.
Hm, toho jsem se bal - je to chyba radice, disku nebo na co mam nadavat? Na reklamaci disk zda se neni (v USB bezi bez problemu), takze asi radic na zakladni desce?
- Mastodont
- Černá karta

-
Řadič na desce si nerozumí s elektronikou disku (pouze softwarově), jelikož v linuxu by tento problém neměl nastat.
- demost
- Nováček

-
schvalne zkusim linux (na foru HP nekdo rikal, ze to dela problem i v linuxu, ale jelikoz linux nezapne PIO, tak to jen vypisuje chbyove hlaseni a je treba rozdelit disk na 120GB partiotiony).Mastodont píše:Řadič na desce si nerozumí s elektronikou disku (pouze softwarově), jelikož v linuxu by tento problém neměl nastat.
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
A zkusil jsi naformátovat HDD a pak tam dát Winy načisto? nebo jsi to zase jenom rozděli v nějakým programu?
- Lokomotiva
- Začátečník

Existuje ke tvému noťasu novější verze BIOSu?
Pokud ano, naflashuj si ji.
Pokud ano, naflashuj si ji.
- demost
- Nováček

-
uz me to vazne nebavi - cista instalace windows nepomohla, linux mi nainstalovat nejde (pise pri startu neexistujici partition - a nehodlam to uz resit), bios update nemuzu najit (phoenix 0f09) a uz na to nemam naladu. udelam to tak, jak to fungovalo aspon trochu - rozdelit po 120GB s externim ide driverem...
Diky vam za snahu
Diky vam za snahu