Přetaktování E6300, DDR2

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
pagep
Nováček
Nováček

Přetaktování E6300, DDR2

Příspěvek od pagep »

Ahoj, vím, že takové témata tu furt někdo zakládá. Přečetl jsem toho už spoustu, ale ještě pořád si nejsem jistý, jestli všechno chápu správně.

Proc E6300 (1,8 ghz, 266fsb)
MSI 975X Platinum PowerUp Edition
( FSB 1066, 800 nebo 533 MHz.) - potřeboval bych vědě, jak se FSB, ktere se zadává v biosu od toho liší, nebo to je to same?
(RAM 6400 max)
Kingston 2 GB kit DDR2 800MHz Non-ECC CL5
(kit of 2 - 1GB) 5-5-5-15 2.0V

Takže pokud chci přetaktovat CPU, zvýším FSB (třeba 20%, tj 320FSB).
A od tohoto by se tedy odvíjí frekvence ram. Mé ram:
The SPD is programmed to JEDEC
standard latency 667Mhz timing of 5-5-5-15 at 1.8V ...
Maj to podtakovane od vyroby 1:1
Takže násobič bych měl nastavit tak aby jejich rychlost nepřesahovala přes těch 800 cca ?

(((Teploty u mě v pc jsou ok, CPU na 266fsb, 32C pri zatezi jsem se dostal max na 36 - mam tam celkem dost dobry chladic, jen nejak nefunguje regulace otacek (nvm jestli tam je, bo co s tim je) takze jede na full porad... - teplota cpu se v pc normalne nikde neukazuje - pouze v doualcore center, bios (odchylka cca 5C+), ale to je asi chyba zakladky - dela to i jinym )))

A čím je omezena max rychlost procesoru? Jen teplotou? (a zakladkou) A jak člověk pozná že by měl zvýšit napětí na CPU?

Sry, že s tím otravuji jako každý, ale budu vděčný za pár odpovědí. A všechno se mi to vyjasní :-)
Díky...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Přetaktování E6300, DDR2

Příspěvek od Lokomotiva »

Chip na desce generuje frekvenci (třeba 266 MHz).

V BIOSu se jmenuje různě - External CPU Frequency, Host Clock Frequency, někdy dokonce nesprávně FSB.

To tě asi plete, ne?

Krát 4 je to frekvence FSB (nelze změnit - krát 4 vždy) 1066 MHz.

Krát násobič procesoru (třeba 7) je to frekvence procesoru 1,86 GHz.

Krát násobič pamětí (třeba 2,5) je frekvence pamětí efektivní 667 MHz.

Pokud změníš External CPU Frequency třeba na 333 MHz, stane se následující:

Frekvence procesoru se zvýší na 2,33 GHz, frekvence FSB na 1333 MHz, frekvence pamětí na 833 MHz.

To ovšem pamětem 667 MHz-ovým nemusí vyhovovat.

Takže je třeba snížit násobič paměti na 2 (níž to ale už nejde) a mít frekvenci pamětí zase 667 MHz, nebo zhoršit pamětem časování a zvýšit jejich napětí, aby byla schopné pracovat na vyšší, než je jmenovitá frekvence.

Ovšem 667 MHz-ové paměti lze obvykle přetaktovat tak na 750 MHz.

Ovšem jsou takové, které poběží i na vyšší frekvenci.

Pokud máš paměti, u kterých výrobce slibuje 667 MHz při 1,8V s časováním 5-5-5-15, je třeba na jeho webu zjistit, jaké časování a napětí doporučuje pro 800 MHz.

Jak vidíš, nic složitého to není a když znáš těchhle pár základních vztahů, můžeš taktovat.

Pokud něco nezničíš přehnaně vysokým napětím, nemáš šanci nic zničit.

Maximální dosažitelná frekvence procesoru je daná jeho uchladitelností - jeho teplota se zvýší s frekvencí a zvýšením napětí, které je pro vyšší frekvence nezbytné.

Kdy napětí procesoru zvýšit a o kolik, je třeba vyzkoušet.

U tvého procesoru - při chlazení vzduchem - bych radši zůstala pod 1,5V.

Přetaktování je o trpělivosti a dostatku času.

Naprosto není třeba mít ten druh talentu, který měl Vincent van Gogh, když namaloval Slunečnice.
pagep
Nováček
Nováček

Příspěvek od pagep »

Super, díky za odpověď a:
"Kdy napětí procesoru zvýšit a o kolik, je třeba vyzkoušet."

A jak to vyzkouset, jak poznam že napětí je v pořádku nebo je moc/malo ? Od kolika %, overclocku je potřeba hledět na napětí procesoru?

Ještě jedna otazka: Everest: Nasobic taktu cpu: 3,5x 533Mhz // 11,5x 162 Mhz (furt to preblikava)
... asi to je jen nejaka blbovina
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já nevím, jestli chceš přetaktovat svůj procesor, nebo si o taktování vyprávět.

Pokud chceš taktovat, tak proveď 2 věci:

- odinstaluj Everest - hned

- stáhni si CPU-Z - taky hned.

Zbavíš se obrovského a užvaněného programu, jehož informace typu: kolik je let pracovníkovi, který vyrobil tvůj procesor, jsou přinejmenším dubiózní. Většinou ovšem zbytečné.

Získáš prográmek, který ti řekne všechno, co pro taktování potřebuješ vědět a který nekecá.
Podívej se v něm na kartu SPD a projdi si jednotlivé paměťové sloty - zjistíš, co tam výrobce pamětí napsal o doporučených frekvencích, časováních a někdy napětích.
Na kartě Memory zase najdeš, jak nastavené paměti doopravdy máš.

Co je tam konkrétně uvedeno?

Nastavení pamětí je při přetaktování mimořádně důležité - nemá smysl cpát do procesoru buhvíjaké napětí, když nestabilitu vyvolává něco úplně jiného.

Takže bych doporučovala:
- snížit frekvenci pamětí nastavením nejnižšího možného násobiče a nastavit jim nějaké opatrné časování (5-5-5-18), spolu se zvýšením napětí pamětí na 2,1V (to pamětem nemůže ublížit i kdyby neměly rozvaděče tepla)
- nastavit frekvenci sběrnice PCI-E napevno 100 MHz
- zvyšovat frekvenci generovanou chipem desky a tedy i frekvenci procesoru s nastavením napětí Auto.

Až už to dál nepůjde, budeš vědět, že jsi na maximu toho, co bez zvýšení napětí procesor dokáže a že ti to neshodily paměti nebo sběrnice PCI-E/PCI (frekvenci PCI by si deska měla umět odvodit z frekvence sběrnice PCI-E jednou třetinou), respektive zařízení, která prostřednictvím uvedených sběrnic komunikují s deskou (zvukovka, diskový řadič atd.).
pagep
Nováček
Nováček

Příspěvek od pagep »

jj asi už chápu vše :-) Tedy ještě pokud jsou ram 667Mhz, znamena to, že cpu-z by mělo ukazovat 332,5 a pokud by jeli na 800Mhz -> 400mhz?

btw ram:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35519

Jinak co jsem nepochopil v cpu-Z :

Core, Multiplier: x6 / x7 - skace to ?
Core Voltage: 1,161 - 1,216V - porad skace ? To je OK?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Paměti jsou typu Double Data Rate (DDR).

Vykonávají práci na vzestupné i sestupné hraně signálu.

Takže jejich efektivní frekvence je dvojnásobná ve vztahu k frekvenci skutečné.

CPU-Z ukazuje frekvenci skutečnou.

Pokud své paměti nastavíš tak, jak jsem ti napsala, víš, že od nich budeš mít určitě do 2,8 GHz frekvence procesoru pokoj a jistě ještě výš.

Jakou frekvenci paměti snesou, si - pokud chceš - můžeš otestovat.

Zvyšování násobiče pamětí a ev. doladění cestou frekvence z desky ti maximum ukáže.

Ale není to nutné. Záleží na tom, kam se chceš v taktování dostat.

Snižování násobiče i napětí procesoru - pokud je bez zatížení - je součástí funkce EIST, která je je ovladatelná z BIOSu.
ext_
Nováček
Nováček

Příspěvek od ext_ »

Našel jsem tady pěkný téma, který potřebuju, tak se do něj pěkně přiseru :)

Mám původní E6300 a zkouším taktovat. Vytáhl jsem to na 2,8ghz (400*7) s velice lehkou úpravou napětí procesoru, ale dál mě to za boha nechce pustit (nespustí se PC), a to ani s celkem razantním zvýšením napětí procesoru.

Mám tedy podezření, že to padá na RAMkách. Mám A-data 800mhz a dokážu je vytáhnout max na 833, což se mi zdá strašně málo (na časování nešahám, mám tam auto). I když jsem jim přidal +0,1 napětí, nic to nevyřešilo. Když všude čtu, jak ostatní vesele taktují, tak mi přijde, že je někde chyba.

Nemá někdo zkušený tip? Chtěl bych se dostat aspoň přes 3ghz.
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

pridani +0,1V pri zachovanim stejneho casovani si nepomuzes, chce to snizit casovani pameti a zvysit voltaz o cca +0,3V. Do 2,1V-2,2V se u DDR2 vubec nic nedeje. Casovani zkus nastavit na CL9 9 9 27, je to sice pomalejsi, ale zase by te RAM mely pustit dal s frekvenci.

Dale muze byt uz problem s chipsetem a strapem. Nikde jsi nezminil co mas za zakladni desku. Jestli byla stavena na FSB266 (P965) a ty po ni chces FSB400, tak uz ani to dat nemusi a chtelo by to zkusit pridat napeti chipsetu, nebo jeslti je moznost prehodit strap rucne na jiny (muzes ale ztratit vic vykonu nez pak nazenes zvednutim treba 200MHz), nebo uz hold jina delicka nezbyva.
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
ext_
Nováček
Nováček

Příspěvek od ext_ »

Wiruz píše:pridani +0,1V ....
Zkusim casovani + napeti a napisu. Diky.

Desku mam Gigabyte GA-965p-s3. Tenkrat se o ni psalo, ze je vhodna k taktovani C2D, takze myslim, ze pres 3 ghz by mela poustet v pohode.
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

Gigabyte GA-965p-s3 zrovna idealni neni, precejenom DS3 DS4 QD6 byly jinde.
Problem u tebe je ze mas hodne maly nasobic s E6300 (7 x 266). Aby jsi dostal 3GHz tak by jsi musel mit ~FSB 430. To je docela limitujici i pro low endove desky s chipsety P35, ktere nativne podporuji FSB333.

Zkus ty pameti a dej vedet..., treba neco vymyslime.
BTW, i to ze to dava 400 x 7 je pekny vysledek, na to jaka to je deska s jen tri-fazovym napajenim.
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
ext_
Nováček
Nováček

Příspěvek od ext_ »

Tak jsem to zkoušel a ani ň. Musel jsem dokonce vytahovat baterku z desky, jelikož odmítnul naběhnout. Takže jestli nemáš nějakej jinej nápad, asi to nechám být a spokojím se s tímhle. Ještě přemýšlím, jestli to neni zdrojem, mám noname 500w.

Jinak tech fsb 450 na tyhle desce vidim fakt docela casto, ale je to asi individualni
Enemy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Enemy »

Možná mam podobný problém. Procesor Intel Pentium dual core E5300 na desce Asus P5Q-VM a zatím jsem se nedostal přes FSB 400Mhz. Dokud je FSB 400Mhz je cele PC stabilní i v LinX na maximální nastavení ale když přidám pouhý 1Mhz PC už se ani nezapne.
Nepomáhá ani ladění různých napětí čí strapu a pamětí.

Naštěstí dual core E5300 ma vysoký násobič (13x) takže nemusím nastavovat až tak vysoké FSB ale kdybych na něco přišel určitě dám vědět.
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing

AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“