jak podstatný rozdíl je v adaptérech, pls help
Moderátor: Don
- SMartyCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
jak podstatný rozdíl je v adaptérech, pls help
ahoj.
mám těd doma dva adaptery pro notebook od lite on.
jeden co normálně používám ke svému netbooku, ten má parametry 19V a 1.58A
a pak tu mám druhý od lite-on ten má 19V a 3,43A.
mým dotazem je, co by se stalo, pokud bych svůj netbook připojil na ten větší adaptém. na ten silnější. Přepálil bych si netbook, nebo bych ho nabíjel 2x rychleji:)
prosím poraďte
mám těd doma dva adaptery pro notebook od lite on.
jeden co normálně používám ke svému netbooku, ten má parametry 19V a 1.58A
a pak tu mám druhý od lite-on ten má 19V a 3,43A.
mým dotazem je, co by se stalo, pokud bych svůj netbook připojil na ten větší adaptém. na ten silnější. Přepálil bych si netbook, nebo bych ho nabíjel 2x rychleji:)
prosím poraďte
- Ollie
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak podstatný rozdíl je v adaptérech, pls help
Napětí mají stejný, takže je jedno který použiješ. Doba nabíjení by mohla být s tím výkonějším zdrojem kratší, zvlášť při současným vytížení notebooku.
- SMartyCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
vazne je to tak, jo:) tak to mam radost:)
preci jen k tomu netbooku je ten adapter tak prtavej ze puvodni 3clankovou baterii nabijel skoro 2 hodiny a moji novou 9clankovku jsem mel tak na 5hodin:D
tak kdyz je to tak jak pises, tak to bude snad rychlejsi:)
preci jen k tomu netbooku je ten adapter tak prtavej ze puvodni 3clankovou baterii nabijel skoro 2 hodiny a moji novou 9clankovku jsem mel tak na 5hodin:D
tak kdyz je to tak jak pises, tak to bude snad rychlejsi:)
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
podle me se radujes predcasne. pokud maji oba adaptery stejne jmenovite napeti (coz dle toho cos napsal maji) a stejny konektor, pak jsou sice s nejvetsi pravdepodobnosti zamenitelne, ale rychlost nabijeni baterie neni limitovana vykonem adapteru (rozhodne ne u netbooku, ktery ma v iddle i zatezi skoro stejny prikon).
taktez si nenapsal o jaky netbook se jedna. napr.DELL pouziva specialni adaptery s ID chipem. pokud takovy adapter "nahradis" treba adapterem z HP (stejny konektor i napeti), book ti sice pobezi ale nebude nabijet baterii.
taktez si nenapsal o jaky netbook se jedna. napr.DELL pouziva specialni adaptery s ID chipem. pokud takovy adapter "nahradis" treba adapterem z HP (stejny konektor i napeti), book ti sice pobezi ale nebude nabijet baterii.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- SMartyCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
mam netbook acer aspire one d150
v podstate nezalezi, jestli se bude nabijet rychleji, jde mi o to, jestli to bude fungovat a neodpalim treba ten notas. prvni zminovany adapter totiz umrel.. ten slabsi co byl puvodne k netbooku..
v podstate nezalezi, jestli se bude nabijet rychleji, jde mi o to, jestli to bude fungovat a neodpalim treba ten notas. prvni zminovany adapter totiz umrel.. ten slabsi co byl puvodne k netbooku..
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
hmm, on uz se dneska na skolach neuci OHMUV ZAKON ? s trochou selskeho rozumu si notebook muzes predstavit jako promenny R (v zatezi s nizsi hodnotou, v iddle s vyssi hodnotou) a jelikoz:SMartyCZ píše:...a neodpalim treba ten notas.
U = R . I
nebo-li
I = U / R
kde
- U je konstanta (jmenovite napeti adapteru, ktere je uvedeno na stitku)
- R je nezavisla promenna (v zatezi nizsi, v Iddle vyssi)
- a I pak zavisla promenna
vyplyva z toho, ze pripojis-li na svuj notebook adapter se stejnym napajecim napetim jako byl puvodni ovsem treba se stonasobne vyssim jmenovitym proudem, notebook ti rozhodne neshori . proc? protoze si "vezme" jen tolik proudu, kolik urcuje vztah U/R
//znalcum se predem ospravedlnuji za tento "laicky" vyklad
- SMartyCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
já děkuji za vysvětlení:)
fyzika se sice učí, ale na mé škole ne:D a už je to dlouho co jsem fyziku měl a stejně to nebyla moje silná stránka:)
nicméně jěště jednou dík:)
fyzika se sice učí, ale na mé škole ne:D a už je to dlouho co jsem fyziku měl a stejně to nebyla moje silná stránka:)
nicméně jěště jednou dík:)
- Maranov
- Mírně pokročilý
Ohmův zákon neříká, že U bude const., ale že je přímá úměra mezi proudem a napětím.-- DiL -- píše:- U je konstanta (jmenovite napeti adapteru, ktere je uvedeno na stitku)
- R je nezavisla promenna (v zatezi nizsi, v Iddle vyssi)
- a I pak zavisla promenna
vyplyva z toho, ze pripojis-li na svuj notebook adapter se stejnym napajecim napetim jako byl puvodni ovsem treba se stonasobne vyssim jmenovitym proudem, notebook ti rozhodne neshori . proc? protoze si "vezme" jen tolik proudu, kolik urcuje vztah U/R
//znalcum se predem ospravedlnuji za tento "laicky" vyklad
Když použiješ zdroj proudu, namísto zdroje napětí, bude se to chovat jinak.
Jinak, pokud mají oba adaptéry stejné napětí na výstupu, tak jsou v praxi zaměnitelné.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
nikdo tu preci nepise, ze OZ vyjadruje tvrzeni o konstantnim napeti (tedy rozhodne ne ja ). je tu jen vyjadrena analogie "zjednoduseneho" OZ pro nas pripad (napajeci adapter pro notebook), kde U je konstatni, R se meni se zatizenim a I je zavisla promenna.Maranov píše:...Ohmův zákon neříká, že U bude const., ale že je přímá úměra mezi proudem a napětím.
Když použiješ zdroj proudu, namísto zdroje napětí, bude se to chovat jinak.
situaci s proudovym zdrojem myslim nemusime resit, jelikoz napajeci adapter pro notebook (v cem mi jiste das za pravdu) je napetovym zdrojem .
jinak s tou zamenitelnosti zdroju souhlasim az na vyjimky jako je napr. DELL - tam to neplati (viz.vyse).
- SMartyCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
lidičky fyziku už sem tahat nemusíte, chtěl jsem jen věděr, jestli nebude nebezpečné netbook na tento zdroj napájení přípojit a podle vašich rad jsem zjistil že to bezpečné je a netásek se už nabíjí:)
takže asi můžeme locknout, jesti se to tu dělá:)
takže asi můžeme locknout, jesti se to tu dělá:)