Pouze 3GB RAM u Win7 64-bit
Moderátor: Don
- Ecko
- Nováček
-
Pouze 3GB RAM u Win7 64-bit
Zdravim. Mam asi rok notebook v herni variante od aceru. Ma Core2Duo, nVidia GeForce 9600GT a 4GB RAM!!!!prave u tech 4GB RAM se chci zastavit, protoze stale nemohu vyresit tento problem. Vim, ze pokud chci, aby system vyuzival 4GB RAM a vice je za potrebi mit 64bitovy system. Problem je, ale v tom, ze od vyrobce z nepochopitelnych duvodu byl nainstalovany Windows Vista 32 bit! Asi pred mesicem jsem presel na Windows 7 a protoze jsem nezakoupil v danem terminu notebook od aceru nemohl jsem windows7 updatovat zdarma, takze jsem investoval penize do 64 bitove verze, aby system pouzival vsechny nainstalovane pameti RAM. Ale problem je v tom, ze Win7 mi pise presne tohle: Nainstalovana pamet: 4GB RAM (pouzivana 2.99) !!!! V IT firme kde jsem notebook kupoval nevi co s tim, dokonce na me vytahli, ze reklamace se na toto nevztahuje. Kdyz se podivam do procesu tak mam: Rezervovano hardwarem: 1030 MB, pouzivana 1092, Zmenena: 65MB. Pohotovostni: 1201MB a Volna 716MB. Nevim vubec co s tim, premapovat pameti v BIOSu nejdou, napadlo me jestli by pomohlo nahodit novou verzi biosu, ale zatim se do toho nechci moc poustet. Jestli vi nekdo co s tim budu moc vdecny za radu, dikec
- Sheep-Master
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pouze 3GB RAM u Win7 64-bit
ted mě nenapadá proč máš rezervováno hardwarem 1GB ale mohlo by to být od grafické karty?
Když to posčítáš tak to ty 4GB dá ne?
jinac používaná zamená kolik monetálně toho běží v ramkách,pohotovostní je když náhle něco spustíš tak aby se to mělo kam zapsat a volná je kolik tam eště zbývá do plné kapacity
Když to posčítáš tak to ty 4GB dá ne?
jinac používaná zamená kolik monetálně toho běží v ramkách,pohotovostní je když náhle něco spustíš tak aby se to mělo kam zapsat a volná je kolik tam eště zbývá do plné kapacity
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN
Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
- Ecko
- Nováček
-
No prave graficka karta me napadla jako prvni, ale grafika ma vlastni pamet 512MB, nesdilenou, na tohle jsem si daval bacha pri vyberu. Borec v IT mi tvrdil, ze zakladni deska nepodporuje asi full chanel, ze bych mel asi vymenit pameti a nebo celou desku, coz je asi malo navedenej kdyz to co mam v notebooku je od vyroby. Fakt nevim co s tim, mam sto chuti pozadovat zpet penize za cely notebook jelikoz nesplnuje to, co vyrobce uvadi. Bohuzel 4GB RAM to detekuje, takze bych od nich dostal na tlamu akorat
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
to ale neznamena, ze si nemuze v pripade potreby "uzmout" cast OP. spousta grafickych karet v noteboocich s vlastni VRAM vyuziva i OP. to bude i tvuj pripad. jen nechapu, ze ti to nedokazal vysvetlit primo prodejce .Ecko píše:No prave graficka karta me napadla jako prvni, ale grafika ma vlastni pamet 512MB, nesdilenou...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
- xkryspin
- Začátečník
-
We windows se podívej pro jistotu sem:
CMD+R
msconfig
záložka - Spuštění počítače
Upřesnit možnosti
a zajisti, aby "maximum paměti" NEBYLO zaškrtnuto ...
V BIOSU:
Advanced chipset features
a zkus nastavit GPU Frame Buffer z AUTO na nějakou pevnou hodnotu - nula
Pokud nepomůže podívej se jestli není někde třeba video cache, vram shadowing, nebo něco co by naznačovalo simulaci ramdisku atd (může se to skrývat pod fancy jmény jako speedup TM, turbo memory atd) - zkus dočasně povypínat.
A poslední edit, když sem se tady poptal kolegů - a je to asi nejpravděpodobnější:
Je to nVidia TurboCache... a ta se jednoduše vypnout nedá.
Nainstaluj si RivaTuner a ten to vypnout umí (ale je to trochu složitější)
Každopádně pokud je to skutečně Turbocache - (to si můžeš ověřit, když se podíváš do DXDIAG kolik ukazuje grafika paměti) - tak se tím nemusíš moc vzrušovat. Turbocache si tu paměť sice rezervuje, ale používá ji jen když ji potřebuje a na požádání ji uvolní. (Opět si to můžeš ověřit - třeba prime 95 nastav ho ať pracuje s 3,7 GB paměti a podívej se jestli ji skutečně dostal). Pokud ji dostal - tak nech turbocache ať si klidně paměť syslí protože v případě potřeby tu paměť pustí (a nepustí ji jen v případě, že ji akutně potřebuje - náročnější grafika).
CMD+R
msconfig
záložka - Spuštění počítače
Upřesnit možnosti
a zajisti, aby "maximum paměti" NEBYLO zaškrtnuto ...
V BIOSU:
Advanced chipset features
a zkus nastavit GPU Frame Buffer z AUTO na nějakou pevnou hodnotu - nula
Pokud nepomůže podívej se jestli není někde třeba video cache, vram shadowing, nebo něco co by naznačovalo simulaci ramdisku atd (může se to skrývat pod fancy jmény jako speedup TM, turbo memory atd) - zkus dočasně povypínat.
A poslední edit, když sem se tady poptal kolegů - a je to asi nejpravděpodobnější:
Je to nVidia TurboCache... a ta se jednoduše vypnout nedá.
Nainstaluj si RivaTuner a ten to vypnout umí (ale je to trochu složitější)
Každopádně pokud je to skutečně Turbocache - (to si můžeš ověřit, když se podíváš do DXDIAG kolik ukazuje grafika paměti) - tak se tím nemusíš moc vzrušovat. Turbocache si tu paměť sice rezervuje, ale používá ji jen když ji potřebuje a na požádání ji uvolní. (Opět si to můžeš ověřit - třeba prime 95 nastav ho ať pracuje s 3,7 GB paměti a podívej se jestli ji skutečně dostal). Pokud ji dostal - tak nech turbocache ať si klidně paměť syslí protože v případě potřeby tu paměť pustí (a nepustí ji jen v případě, že ji akutně potřebuje - náročnější grafika).
- Sheep-Master
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
co k tomu říct no snad jen že to je možný jen u aceru
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN
- Unnamed
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
a nebo taky u kazdeho jineho vyrobce
- stepus
- Nováček
-
jak se to da udelat pres ten riva tuner myslim ze mne to zere graf na pc ale kdys sem ji vyndal a zapojil obraz na vga na zakladce tak se zbytek ramek taky ukazal jako rezervovano hardwarem
- petr_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Také je potřeba v biosu nastavit přemapování paměti grafiky nad 4G.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
- mesiach
- Nováček
-
Mam Lenovo V560 4GB RAM a použitelná je jen 2,74 což je hodně na prd... jsou v tom dvě grafické karty Intel HD graphycs a geforce 310m ta ma svou 1GB pamět což mi naprosto stačí... ale ty ramky mě žerou... mam napsáno že je vymeezena HW 1292MB a když vlezu do nastavení intel hd gra.. tak mi napíše že využívá 25mb (když skoro nic nedělám) a maximumm je 1292MB takže je jasné, že to děla ta posraná intelka... netuším jak jí to zkrouhnout.... potřebuju ramky na photoshop, indesign, corel... ne na paření (ale taky pařim )....dík moc za radu
Prosím pište co vás napadá už nevím co dál...dik moc
Prosím pište co vás napadá už nevím co dál...dik moc