regulace otáček ventiltoru

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

regulace otáček ventiltoru

Příspěvek od bystryi »

zdravim,
mam HTPC a v něm desku Gigabyte GA-MA78GM-S2H (rev. 1.1) na ní procesor AMD 4850e s nějakym chladičem a ventilatorem,který má 4 vodiče,potřebuju aby šel stále na nízký otáčky,ale pořád se mi to nedaří,mam aplikaci I-cool od gigabyte a speedfan,ale při přehrávání filmů se roztočí i na 5000ot.potřebova bych tedy nějaký lepší program nebo regultor jako je třeba tento zalman http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34180,ale tam asi nepůjde 4pin
diky
smrtka.smety
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Re: regulace otáček ventiltoru

Příspěvek od smrtka.smety »

A nastavoval jsi podrobně SpeedFan? V BIOSu by se měli jít otáčky taky regulovat...
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

jo nastavoval,dal jsem,že bude maximálně na 50%,ale stejnak,to po nějaký době zvíší na tech 5000.
Mam ta XBMC,speedfan a i-cool při spuštění windows,nějakou dobu to běží na maximálně 50%,ale pak se to zvišuje,chce to fakt nějaký regultor
a v biosu jsem našel jenom aktivaci regulace a ještě něco,ale žádný otáčky jsem tam neviděl...
marcelus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marcelus »

Nechapem ako sa ti moze Freezer roztocit na 5000 rpm ked maximum je u toho ventilatoru 2500.Nemas v Biose nieco ako Smart fan Target a pri tom teploty? Ak ano tak to nastav na nejakych 40-45°c.Cim nizsie nastavis tym rychlejsie sa bude ventilator tocit,lebo sa bude snazit udrzat CPU na nizkych teplotach.Takze okolo 40 stupnov bude stacit.Nemal by ist vyssie ako 2000rpm.
CPU/ i7 4770 3,9 Ghz, GPU/MSI GTX 1070 Gaming, RAM/Kingston 16 GB DDR3 2133 Mhz,Enermax Platimax 750 W, DELL U2515h 2560x1440, Win 7 64 bit
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

ja na tom nemam freezra to je jiný PC a stupně na procesoru je az 70-80°C při zátěži je to HTPC,je tam strašně málo místa
smrtka.smety
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrtka.smety »

Se SppedFanem sei obcas clovek musi pohrat. Neni to tak ze nastavis 50% a ono to pojede na 50%. Třeba já to mám nastaveno takto:
Obrázek
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

bystryi, nicmene tato teplota je kazdopadne dosti spatna, a je jedno ze je to HTPC :)

jinak je jasne ze se bude tocit naplno pri takove teplote, ani bych to nezkousel ubrat!!!

spis bych patral co se deje, sundal chladic, ocistil procesor a chladic, nanesl novou pastu a zkusil potom, jinak myslim ze http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CD0AMQZ2 by se ti tam mohl vlest... zalezi na bedne...

ten neuslysis a o chlazeni se nemusis bat, jinak mohl bych poprosit o fotky otevreneho HTPC?
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

A taky bych zajistil větší průvan ve skříni, je možné že se tam ten horký vzduch drží a proto to chlazení nestíhá.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

fotky hodim zitra,jinak ten chladic je trochu podobnej tomu v odkazu,pastu jsem tam dával novou,ale s tim průvanem to bude pravda,protože ten horký vzduch nemá kudy utéct jenom něco pře zdroj,grafiku tam mam pasivni geforce 8600GT ta ma 85°C,ale nevim kam přidal větrák,když tam neni místo
tady je ta skříň je na netu dost info o této skříni antec aria:
http://www.silentpcreview.com/article146-page1.html
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

no tak to je teda desna bedna

ten ventilator do zaslepky PCI jsi pouzil?
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

ne nepoužil,musim koupit
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

fota,sry za kvalitu foceno mobilem
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

takze tady jiny chladic nez boc opravdu nehrozi, ale ty teploty nejsou dobre a skrin svym navrhem taky ne, teplo se spatne dostava ven, nevim co navrhnout, snad jenom to, ze do krytu v tehle mistech

Obrázek

vyrezat diru na 120mm outtake FAN, to by mohlo dost pomoct a i hluk by sel dolu
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

sice se mi do toho nehce řezat,ale budu muset,jeste zkusim kolik to ma stupnu bez krytu
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

bez krytu nebo s... dulezite je mit v bedne podtlak a aby ten ventilator tahal vzduch ven :)

v tak titerne a precpane skrini se ti muze teplo drzet i pri otevrenem stavu, i kdyz urcite ne tolik, ale muze
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

tak jsem udělal pořádek ve skříni,ale teď nevim jaký teploty jsou k čemu ve speedfanu,stahl jsem core temp a tam to ukazuje CPU max 42°C,tak nwm
screen:
Obrázek
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

zkus pro mereni teploty everest
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

tak ten ukazuje jen GPU a teda tech 70-80°C jak jsem psal na začátku neni procesor,ale GPU a CPU mi ukazuje jenom ten core temp a tam je max 43°C a ty další hodnoty v speedfanu kromě hdd jsou nějaký divný,chtělo by to ale ještě jeden program na monitoring CPU teploty,abych je porovnal
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

no tak cpu neni horke (v idle) jinak gpu je pasivni, tam se te teplote nedivim, ikdyz nechci videt teplotu v burnu... to neni dobre

kdyby to byla moje skrin, tak tam kde je GPU bych vyrezal diru na jeden intake fan a u cpu diru na outtake fan a uz bych neresil chlazeni, na cpu bych klidne vypl regulaci v biosu a snizil to normalne rezistorem
bystryi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bystryi »

u GPU už neni místo pro fan,ale u procesoru by se tam vešel,možná vyměnim tu grafiu za nějakou s aktivním chlazením
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“