Externy HDD alebo Blue Ray napalovacka?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- RomanOn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Externy HDD alebo Blue Ray napalovacka?
Potrebujem zalohovat vacsie mnozstvo dat a DVDcka su mi uz kapacitne primale. Takze su dve moznosti. Kupit nejaky 1TB externy disk alebo BD napalovacku.. Co by bolo rozumnejsie? Diskom moc neverim ale zas BD napalovacka je este stale dost draha a takisto aj media.
CPU: AMD Ryzen 5 5600X MB: ASUS TUF Gaming B550-Plus, RAM: 4x8Gb Gskill Trident RGB 3200Mhz, Storage: Samsung 970 EVO Plus 1000GB, GK: EVGA GeForce GTX 1080 FTW Hybrid, Zdroj: Seasonic Gold 650W, Monitor: 27" AOC U2790PQU, OS: Win10/64
- Maxtor
- Začátečník
-
Re: Externy HDD alebo Blue Ray napalovacka?
Diskum dnes muzes verit daleko vice nez mediim.. je teda fakt, ze BD je na tom urcite lepe nez DVDcka, ale i tak je to prece jen kus plastu, kterej je vystaven primemu vlivu okoli..
Osobne jsem na stupidni HD DVD / BD valku nadaval vzdy.. totalne to oba formaty odsoudilo k zahube.. BD se dle meho nazoru uchyti uz jen jako medium nahrazujici velkovyrobu DVD ve filmovem prumyslu..
Business model dnes saha po hologramech, ktere datarius prodava uz skoro 2 roky.. home user nema duvod vzhledem k cenam za kapacitu po BD sahat uz vubec..
Mechanika neni vse... tech par tisicovek je v pohode.. 150 za 25GB a nejaky 3, 4 stovky za 50GB medium je ale hodne a opet diky novym diskum tyhle ceny polezou dolu hodne pomalu.. resp. uz nyni tomu tak je..
Kup si 5400rpm 1,5TB disk a budes spokojeny az az.. strc ho do externiho boxu, at mas klidne spani kvuli elektriky a obecne chybam PC.. na zalohy to bude naprosta pohoda..
Proc 1,5TB..? protoze maj dnes nejvyhodnejsi pomer cena / kapacita
Ze znacek si vyber mezi Samsungem a WD.. Ja osobne mam Samsunga a slape jak hodinky.. hromada lidi si ale u nich stezuje na vibrace...
Osobne jsem na stupidni HD DVD / BD valku nadaval vzdy.. totalne to oba formaty odsoudilo k zahube.. BD se dle meho nazoru uchyti uz jen jako medium nahrazujici velkovyrobu DVD ve filmovem prumyslu..
Business model dnes saha po hologramech, ktere datarius prodava uz skoro 2 roky.. home user nema duvod vzhledem k cenam za kapacitu po BD sahat uz vubec..
Mechanika neni vse... tech par tisicovek je v pohode.. 150 za 25GB a nejaky 3, 4 stovky za 50GB medium je ale hodne a opet diky novym diskum tyhle ceny polezou dolu hodne pomalu.. resp. uz nyni tomu tak je..
Kup si 5400rpm 1,5TB disk a budes spokojeny az az.. strc ho do externiho boxu, at mas klidne spani kvuli elektriky a obecne chybam PC.. na zalohy to bude naprosta pohoda..
Proc 1,5TB..? protoze maj dnes nejvyhodnejsi pomer cena / kapacita
Ze znacek si vyber mezi Samsungem a WD.. Ja osobne mam Samsunga a slape jak hodinky.. hromada lidi si ale u nich stezuje na vibrace...
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
No, každé má své. Externí HDD (zvláště připojený přes eSATA) je poměrně rychlý, ale mohou být problémy, že se občas záloha neprovede protože se disk odpojí, přestane fungovat apod., blokování PC při vypínání, padání v OS na různé chyby.
Alespoň já se s tím potýkal u externího disku WD MyBook 1 TB - a to jak při připojení přes USB, tak eSATA. To bylo jednim z důvodů, proč jsem přešel na kombinaci interní SATA disk 1,5 TB a Blue Ray vypalovačka BH08LS20 - tam se ale aktuálně potýkám s problémovostí BD-RE médií, resp. dedostupnosti po naformátování - viz
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=12&t=154562
Také zápis na BD-RE DL 50 GB je poměrně pomalý (+- 4 až 5 MB/s), na druhou stranu, pokud by bylo možné věřit v čitelnost médií, tak jsou zas data ochráněna proti zničení při blízkém úderu blesku při bouřce.
Ta BlueRay vypalovačka je podle mne vhodná tak na (denní či týdenní) zálohy 20 - 50 GB, tedy co se vejde na jedno médium.
Alespoň já se s tím potýkal u externího disku WD MyBook 1 TB - a to jak při připojení přes USB, tak eSATA. To bylo jednim z důvodů, proč jsem přešel na kombinaci interní SATA disk 1,5 TB a Blue Ray vypalovačka BH08LS20 - tam se ale aktuálně potýkám s problémovostí BD-RE médií, resp. dedostupnosti po naformátování - viz
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=12&t=154562
Také zápis na BD-RE DL 50 GB je poměrně pomalý (+- 4 až 5 MB/s), na druhou stranu, pokud by bylo možné věřit v čitelnost médií, tak jsou zas data ochráněna proti zničení při blízkém úderu blesku při bouřce.
Ta BlueRay vypalovačka je podle mne vhodná tak na (denní či týdenní) zálohy 20 - 50 GB, tedy co se vejde na jedno médium.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- Flegy
- Mírně pokročilý
-
to nez pouzivat bluray a palit jak mourovatej bych radsi poridil nas s raid1/5
na gigovy sity je to parada.

- Maxtor
- Začátečník
-
Eh..?
Externi disk je relativne bezpecny, a neni duvod, aby byl nejak blokovan, nebo co , ci nejak odpojovan za chodu..
To, ze ti pada OS neni chybou externiho disku.. a ty dalsi chyby.. to snad ani nebudu komentovat.. externi disk se me nikdy sam neodpojil.. neprestall fungovat.. PC mi ho neblokuje, nebo co ses to pokousel napsat.. nevim no.. nepopisuj chyby mezi stolem a zidli, pripadne chyby rozdrbaneho OS..Nagant píše:No, každé má své. Externí HDD (zvláště připojený přes eSATA) je poměrně rychlý, ale mohou být problémy, že se občas záloha neprovede protože se disk odpojí, přestane fungovat apod., blokování PC při vypínání, padání v OS na různé chyby.
Externi disk je relativne bezpecny, a neni duvod, aby byl nejak blokovan, nebo co , ci nejak odpojovan za chodu..
Odpojeny externi disk v supliku chranen proti blesku neni..?Nagant píše:na druhou stranu, pokud by bylo možné věřit v čitelnost médií, tak jsou zas data ochráněna proti zničení při blízkém úderu blesku při bouřce.
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
Mluvil jsem o stalem zalohovani, nikoli o jednorazove zaloze. Popsal jsem svuj problem, navic jsem se setkal s problemem na jinem PC, u externiho disku Toshiba, pripojeho pres USB, ze nechtel najet zacit natahovat operacni system a bylo ho nutno pripojovat az do najeteho OS.
Melo to byt tedy urcite upozorneni, ze i u externiho disku se lze setkat s problemy. Pokud te tento muj nazor tak excitoval, tak me tva precitlivela reakce sice mrzi, ale omlouvat se nehodlam, zvlaste po tom, co zde napadas me znalosti.
Koukam, ze to tu brzy bude uz jako na jinych forech.
Melo to byt tedy urcite upozorneni, ze i u externiho disku se lze setkat s problemy. Pokud te tento muj nazor tak excitoval, tak me tva precitlivela reakce sice mrzi, ale omlouvat se nehodlam, zvlaste po tom, co zde napadas me znalosti.
Koukam, ze to tu brzy bude uz jako na jinych forech.

ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych z duvodu ceny a rychlosti zvolil externi disk.
Kdyz beru ceny z CZC, tak BR vypalovacka stoji cca 4000Kc, nejlevnejsi 25GB medium 80Kc (na 1TB dat je potreba 40 medii za minimalne 3200Kc), takze celkem za ulozeni 1TB dat das 7000Kc. Externi 1TB disk jen s USB stoji cca 2200, takze za stejnou cenu muzes mit tri a jeste ti zbude na pivo
Pokud to ma byt bezpecne ulozeno, tak bych to ulozil zaroven na 2 externi disky a nemel bych je ve stejnem supliku
Kdyz beru ceny z CZC, tak BR vypalovacka stoji cca 4000Kc, nejlevnejsi 25GB medium 80Kc (na 1TB dat je potreba 40 medii za minimalne 3200Kc), takze celkem za ulozeni 1TB dat das 7000Kc. Externi 1TB disk jen s USB stoji cca 2200, takze za stejnou cenu muzes mit tri a jeste ti zbude na pivo

Pokud to ma byt bezpecne ulozeno, tak bych to ulozil zaroven na 2 externi disky a nemel bych je ve stejnem supliku

HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- otrekr
- Začátečník
-
HDD jednoznačně.Blue-ray ti poškrábe dětsko jako já,protože se mi to líbí jak se to blýská.
HDD má velké kapacity a rychleji na něj zapisuješ.Když pojedeš na chatu tak budeš muset brát externí BD+disky.Na druhé straně tu je jěště to,že budeš je muset např pořád přehazovat.Na hdd jednoduše máš všechno v jedné složce např.BD moc nefandím.

- Mastodont
- Černá karta
-
Není co řešit, externí hdd vede snad ve všem.
2otrekr: a já myslel, že si lidi jedou na chatu odpočinout.
2otrekr: a já myslel, že si lidi jedou na chatu odpočinout.
- otrekr
- Začátečník
-
Mastodont:
Tak půjde ke kamaradovi čučet filmy no...Jinač maš pravdu
Tak půjde ke kamaradovi čučet filmy no...Jinač maš pravdu
- Maxtor
- Začátečník
-
..mg..
Zeptej se vsech tech lidi, co sem napsali prizpevek, komu z nich delaj disky stejny veci jako tobe..
to: RomanOn
Nekomplikuj si zivot dalsi optickou mechanikou.. jak uz bylo napsano, u BD se nedoplatis.. za 1,5TB disk das neco kolem 2k.. pokud chces data v bezpeci a nechce se ti delat dve stejne kopie na dva fyzicke disky, kup si BOX, ktery umi RAID rezimy pouzivej "mirror".. cena takoveho reseni bude nekde kolem 5-6k a nebude te trapit nic..
Do mechaniky musis strcit medium.. zapnout vypalovaci soft.. nachystat si data a palit.. zapnuti externiho disku je otazkou zmacknuti tlacitka, pripadne zasunuti konektoru do zdirky.. v cem vidis problem..Nagant píše:Mluvil jsem o stalem zalohovani, nikoli o jednorazove zaloze.
Prosimte uklidni se.. disky mohou delat problemy.. media ne..? no promin, ale prave media jsou casto tim nejvetsim problemem vubec.. tedy co se zaloh tyce.. navic jak jsem napsal (a nemam co dodavat), problem vidim mezi stolem a zidli, konkretneji potom v OS.. pokud nemas vadnej disk, coz bys s tolika znalostmi mohl rozeznat, nema se kde co s*at..Nagant píše:Popsal jsem svuj problem, navic jsem se setkal s problemem na jinem PC, u externiho disku Toshiba, pripojeho pres USB, ze nechtel najet zacit natahovat operacni system a bylo ho nutno pripojovat az do najeteho OS.
Zeptej se vsech tech lidi, co sem napsali prizpevek, komu z nich delaj disky stejny veci jako tobe..

to: RomanOn
Nekomplikuj si zivot dalsi optickou mechanikou.. jak uz bylo napsano, u BD se nedoplatis.. za 1,5TB disk das neco kolem 2k.. pokud chces data v bezpeci a nechce se ti delat dve stejne kopie na dva fyzicke disky, kup si BOX, ktery umi RAID rezimy pouzivej "mirror".. cena takoveho reseni bude nekde kolem 5-6k a nebude te trapit nic..