Právě jsem na 1 trošku starším disku (WD5000AAKS-00YGA0) zjistil, že ten plošní spoj, co je přišroubován na spodní straně disku, je příšerně horký. Nijak jsem to neměřil, ale myslím, že to může být i okolo 80 °C. Prst byste na něm napoprvé prostě neudrželi. (Naštěstí má tak malou tepelnou kapacitu, že podruhé nebo potřetí to už jde...)
Setkali jste se už s něčím takovým? Já jsem na to přišel jenom zcela náhodou, když skříňka začala najednou vibrovat (ach, ty kapitalistické skříňky!), tak jsem skříňku otevřel a zjistil jsem, že to dělá pevný disk. Pak jsem zjistil, asi náhodným dotekem nebo pocítěním sálání, že ta destička je zespodu příšerně horká. Tak jsem disk okamžitě odpojil od napájení.
Přitom vibrace disku byly naprosto v pohodě, pouze ta skříňka byla zřejmě navržena v rámci výzkumu vysoce efektivního zesilovače neznatelných vibrací.
Co myslíte, vyplývá z toho něco významného pro životnost toho pevného disku? Přitom zbytek disku, tedy ten tlustý obal i kryt, je vlažný; čidlo si také myslí, že teplota je 41 °C, alespoň tak to říká Hard Disk Sentinel, ale to beru s rezervou, jelikož je maďarský i kapitalistický.
Žádný slušnější a hlavně důvěryhodnější nástroj jsem ještě nezkoušel; tedy, zatím ještě ani nezkompiloval, protože bůhví jako dlouho by to zase trvalo (než bych třeba poopravoval všechny chyby), nu a s tak pekoucím plošákem se do toho momentálně raději ani nechci pouštět.
Nevím, v čem je problém, ale myslím, že větráček pod disk by byl asi takovým "řešením" jako přelepení výstražné kontrolky neprůsvitnou lepicí páskou.
Horký plošný spoj na pevném disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
- Bez_n1ck
- Pokročilý

Re: Horký plošný spoj na pevném disku
docela mylnej odhad ... Mám za to, že kov je kolem 50C už tak horkej, že na něm ruku neudržíš
takže bych to nehrotil 
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Až na to, že:
1) není to kov (má to mnohem horší tepelnou vodivost a taky malou kapacitu, takže si to nepleť s kovovou schránkou disku);
2) já bych to "hrotil", protože ono je to prostě vážně ďábelsky horké – jak je možné, že všechny ostatní disky, co jsem kdy měl, i ty 4 co mi zrovinka teď sviští v počítači, včetně 2 poměrně příbuzných modelů (WD6400AAKS, WD5001AALS – ten je trošku vzdálenější, to je pravda), které jsem si připojil jen tak, ze zvědavosti, mají ty plošáky nanejvýš vlažné, ne-li přímo studené (a jsou rozhodně chladnější než ty masivní kovové schránky)?!
1) není to kov (má to mnohem horší tepelnou vodivost a taky malou kapacitu, takže si to nepleť s kovovou schránkou disku);
2) já bych to "hrotil", protože ono je to prostě vážně ďábelsky horké – jak je možné, že všechny ostatní disky, co jsem kdy měl, i ty 4 co mi zrovinka teď sviští v počítači, včetně 2 poměrně příbuzných modelů (WD6400AAKS, WD5001AALS – ten je trošku vzdálenější, to je pravda), které jsem si připojil jen tak, ze zvědavosti, mají ty plošáky nanejvýš vlažné, ne-li přímo studené (a jsou rozhodně chladnější než ty masivní kovové schránky)?!
- Bez_n1ck
- Pokročilý

Dokud disk nechybuje a chová se stabilně, tak bych to fakt neřešil ... jestli se o něj bojíš, tak max. nakopat zálohu důležitejch věcí. I kdyby něco bylo špatně, tak doma to neopravíš 
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
jsou minimalne 2 moznosti. ofuk vetrakem nebo koupit teplovodivou elektricky nevodivou podlozku a na ni dat nejakej pasiv.
jinak dve WDcka (sice starsi) se mi utavily... ovsem vetsinou staci koupit nejakej drzak s vetrakem ala to od scythe, to by byla asi nej volba... ( http://www.alphacool.cz/produkt/Scythe_ ... ?arg1=0113 )
jinak dve WDcka (sice starsi) se mi utavily... ovsem vetsinou staci koupit nejakej drzak s vetrakem ala to od scythe, to by byla asi nej volba... ( http://www.alphacool.cz/produkt/Scythe_ ... ?arg1=0113 )