zmizení oddílů na disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Vejce-CZ
Nováček
Nováček

zmizení oddílů na disku

Příspěvek od Vejce-CZ »

Dobrý den,
koupil jsem si notebook HP DM3-1120ec s WIN7 a chtěl jsem si rozdělit disk na více oddílů.
V továrním nastavení byly původně 4 oddíly. 1 - bootovací 200MB, 2 systémový disk cca 450GB, 3 - Recovery, 4 - byl nějaký HP software.
Systémový disk jsem se pokoušel rozdělit programem partition magic 8. Po instalaci mi program naběhl a našel na disku nějaké chyby a já jsem je dal opravit. Mám pocit že to hlásilo chyby na třetím recovery a čtvrtým HP software oddílu.
Po restartu mi zmizely třetí a čtrtý oddíl.

Ve správě disků jsou v horní tabulce vypsány jenom dva oddíly 1 a 2.
Ve spodní tabulce jsou vypsány i ty dva oddíly co mi zmizely, ale jsou úplně bez popisku a nejde k nim přiřadit písmeno. Vypíše mi to chybu - Operace se nezdařila, protože zobrazení konzoly správa disků není aktuální. Aktualizujte zobrazení pomocí aktualizační úlohy. Pokud potíže potrvají, zavřete konzolu správa disků a znovu ji spusťte nebo restartujte počítač.
Restart nepomáhá, je to pořád stejné.

Chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá zkušenost jak tyto dva partitiony navrátit (zviditelnit) zpět bez ztráty dat.

Zkusil jsem program testdisk a ten mi všechny oddíly najde i se správným pojmenováním tak jak jsem je viděl před zmizením.
Akorát bych řekl že třeba u toho třetího oddílu recovery chybělo znaménko *

Děkuji za odpověď
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Re: zmizení oddílů na disku

Příspěvek od kocourleo »

Tak zkus ty ztracené oddíly v testdisku obnovit. Kdysi jsem také použil Partition magic a dopadl jsem podobně (překřížené partition), radši bych zkusil gparted ( http://gparted.sourceforge.net/download.php ). V každém případě je třeba před každou diskovou operací provést pro jistotu checkdisk (příkaz
chkdsk c: /R
pro disk C, pro jiné disky si samozřejmě nahradíš písmenko disku tím správným.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Vejce-CZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vejce-CZ »

Už je to opravený. Nevím sice jak, ale oddíl šel najednou zviditelnit a skoro všechno funguje normálně.
Díky za radu
Kirass
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kirass »

Zdravím,
pánové jak funguje ten testdisk? Nabootoval jsem do toho linuxu, zadal příkaz testdisk, ten mi hned oznámil že jsou ty oddíly překřížené, ale nevím jak to opravit.

Díky moc
JfK
kappik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kappik »

Dobrý den,

mám win 7 a použil jsem partition magic a stalo se mi to samé so uživateli Vejce-CZ, nevíte někdo jak tento problém vyřešit?

Děkuji

Petr
kappik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kappik »

Dobrý den,

tak jsem problém nakonec vyřešil velmi jednoduše. Stáhnul jsem si instalacku Linuxu (Ubuntu), vypalil a spustil jako Live CD. Linux ten muj "neviditelny diskovy oddil" nastesti videl tak jsem data zalohoval. Potom jsem neviditelny oddil ve Win 7 odstranil a vytvoril novy. Takze nastesti vse dopadlo dobre.

Ahoj
Petr
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

z toho plyne poučení - zásadně nepoužívat Partition Magic (jeho éra skončila s Windows 9X/ME).
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“