ABIT AN7 - problém s BIOS, CMOS...

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Mr.Longer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

ABIT AN7 - problém s BIOS, CMOS...

Příspěvek od Mr.Longer »

Zdravím všechny, narazil jsem na problém se kterým si nevím rady. Včera jsem dával dohromady níže popsanou sestavu. Po zapnutí počítače jsem si všiml na jedné z několika úvodních obrazovek že mi procesor běží na 1100MHz (11x100Mhz), startování pokračovalo až se zastavilo u chybové hlášky "CMOS checksum error" a systémovej repráček začal houkat. Tahle deska má i POST displej, poslední na něm zůstal zobrazený údaj (0A). Počítač sem tedy vypnul, resetoval CMOS a PC opět zapnul..opět ta samá chyba. Znovu sem ho vypnul, tentokrát jsem vyndal i baterii (na 2 minuty). To také nepomohlo, pořád stejná hláška. Vešel sem tedy do BIOSu, i zde byla rychlost procesoru na hodnotě 1100MHz, frekvence FSB byla ovšem na 166MHz, multiplikátor na 11. Obě hodnoty byly uzamčený, FSB se nedalo změnit (přitom bylo na správné hodnotě). Systém detekoval jenom cd-rom a fdd, HDD ne (je to SATA). Dal sem si teda cd-romku jako první bootovací zařízení a restaroval s bootovacíma XPčkama sp1 v mechanice. Instalátor se v pořádku spustil, nainstaloval sem ovladač pro SATA řadič (SiliconImage 3112A SATA Driver), disk rozdělil a do primárního oddílu nainstaloval XPéčka. Instalace proběhla naprosto bez problémů, i náběh systému. Systém pracuje zatím naprosto v pořádku. Při startu (restartu) ovšem systémový repráček stále houká, a hlavně při náběhu se nezobrazí obrazovka s možností vstupu do BIOSU!! Jenom úvodní obraovka s logem ABITu, potom s HDD, potom s možností konfigurace SATA RAID a potom už obrazovka nabíhání systému...zkoušel sem i tak mačkat všude během náběhu DELETE ale do BIOSu sem se nedostal. Jo, a když mi naběhnou XPéčka tak se POST code změní z 0A na 20, ten není v manuálu popsanej. Prostě zdá se že okna fungujou jak maj ale něco rozhodně není v pořádku. Zapojení všech komponent sem už třikrát kompletně kontroloval, všechno je ok. Mám podezření právě na problém s deskou, protože všechno ostatní jak se zdá funguje (i ty nicmoc paměti, když sem mohl ještě do BIOSu tak je to i správně našlo jako DDR400, i umístění ve slotech. I když jsem tam nechal jenom jednu 256 tak pořád stejnej problém). Možná že sem něco přehlédl, budu moc vděčnej za jakoukoliv radu. Jsou to moje první XP, bude to znít asi hodně ujetě ale do teď sem jel na 98SE, na starym kompíku, posledně dokonce dva roky v kuse bez reinstallu(!!!), normální práce + hry. :lol: Takže s XP mam nulový zkušenosti, je to dost hustej skok, jsem jak Alenka v říši divů, ale i tak pochybuju o tom že nějaký nastavení v nich by mě umožnilo při náběhu přístup do BIOSu. Uff, omlouvam se za tak dlouhej příspěvek ale je tam alespoň (snad, kdyby ne tak doplnim) celkem úplně popsanej problém. Předem díky za rady, za každou budu moc vděčnej. Kdyby se někomu chtělo tak se může i přímo ozvat na icq, bylo by to dobrý, kompíky mam běžet vedle sebe....díky. :wink:
AMD Barton 2500+, MB Abit AN7 rev.1.0 , 2x 256MB DDR400 V-Data,HIS Excalibur Radeon 9600, HDD SATA Seagate 80GB,
Luba
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luba »

Zdravim,
mam to (ne)stesti, ze mam stejnou fosnu a mel jsem s ni taky dost problemu.
1) stahni si novej BIOS
2) pokud nepomuze novej BIOS, tak stahni neoficialni BIOS.
Mne deska slusne funguje pouze s timto BIOSem http://downloads.modlabs.net/bios/beta/N24AAC18-R2.zip
3)Mrkni se jak to vypada pod vetrackem na chipsetu, protoze mne tam dali pouze na 1/2 pastu a druha strana se prehrivala pri vyssim FSB.
4) 2.0. na displeji je normalni resp. mam to tam taky
AMD Athlon XP - M 221*11, 2x OCZ 433 512MB, MB ABIT AN7, Sapphire X800 Pro VIVO@XT (526/583), WD 800JB + 40GB Seagate + 120GB Seagate, Chieftec 360W
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

To co opisujes je celkom normalne...... pri prvom nabehnuti, alebo resete BIOSu sa vzdi vypise "CMOS checksum error" .........
Musis vojst do BIOSU a opet nastavit vsetky parametre .... ( pri prvom spusteni je FSB standartne na 100Mhz...... )
Sata disk sa ti v BIOSe neukaze...... uvidis ho az pri inicializacii Sata radica.....
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“