(obrázek: Alza)
Z vlastních zkušeností:
+ prostor pro OC
+ PhysX a CUDA
+ lepší výkon v tesselaci než konkurence, ale sporadické plus
+ TWIMTBP (kdo neví- hezky to nastínil "kolega" Radek Hulán již před lety) - ovšem plus sporadické
+ k některým balením (dle výrobce) záruka 36 měsíců a i hra dle výběru "zdarma"
- výkonově sice blíže Radeonu HD5870, ale ne cenou a spotřebou/teplotami
- teploty jsou opravdu na hranici únosnosti (45 v idle, 95 v load max)
- napájení "jen" 2x 6pin, což samo o sobě dává najevo menší prostor k OC
- spotřeba, doporučuji zdroj 600W
- nevhodná pro rozlišení nad 1920x1080/1200- s AA, AO, tesselací apod. efekty u nových her, jinak samozřejmě vhodná pro jakékoli rozlišení s ústupky (detaily, AA, AO apod.)
- tesselace sice na vyšší výkonové úrovni než konkurence, ale i přesto nic oslnivého, sporadické mínus
- cena která je aktuálně poměrně vysoká, o mínusech alá mini hdmi apod. raději nemluvě
Závěr: Karta mne snad ničím nepřekvapila, byla těžká, masivní, topila jak kaménka a hlučela v zátěži- nic pro milovníky ticha. Nehodlal jsem také akceptovat cenu vzhledem k jediným plusům jež karta nabízí což jsou PhysX a CUDA. Prostor pro přetakt je sice "krásný", ale co to udělá s teplotami a spotřebou netřeba rozebírat. Roky jsem měl nVidii a hodlal jsem v tom pokračovat, nicméně Fermi mne zatím nepřesvědčila, snad s alternativním chlazením, ale to už bude možná pozdě a nastoupí generace Radeonů 6000 a přiblíží se jistě i "Fermi 2". Osobně se ale domnívám že pro ty, kteří chtějí hrát zcela plynule a "na max" hry třeba i v 2560x1600 apod. je na místě zvážit SLI těchto karet, případně konkurenční CrossFire řešení např. HD5850 apod., nebo hybridní řešení (Lucid), ale v tomto směru nemám zatím dost zkušeností a informací pro doporučení a spíše očekávám problémy a neduhy.
GTX 470 v testech zde
Porovnání cen prodejců zde
Zajímavost: Nevím, snad nic není na referenční GTX470 zajímavé, nudná koncepce, krabicoidní provedení, malý chudáček větráček co má vše utáhnout a vysoké teploty neblaze předvídající své navýšení v létě či ve špatně větraných bednách... Jediné co tedy bylo zajímavé že jsem nebyl zklamán, toto jsem očekával.