Win 7 32 bit, druhý HDD (WD500 1AALS) - výpadek disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Kvasha
Nováček
Nováček

Win 7 32 bit, druhý HDD (WD500 1AALS) - výpadek disku

Příspěvek od Kvasha »

zdravím,
mám prosbu, zda-li nemá někdo z Vás tip pro následující, opakovaně se vyskytující problém:

přijdu k počítači; zapnu; nabootuju; chvíli dělám (střih videa, hry, internet) a když po nějaké době potřebuji uložit soubor na druhý, nesystémový, HDD zjistím, že disk není dostupný. Najednou prostě pro systém neexistuje ani když ho zkouším najít různými HDD tools? Stává se mi to naprosto pravidelně, jediný rozdíl v jednotlivých případech je za jak dlouho se to stane. Restart nepomáhá. Musím pc vypnout a pak zase zapnout. Pak se druhý HDD normálně chytne, bootování bez problémů.

:cry:

díky moc za jakoukoliv radu

moje PC:
zákl.deska: MSI DKA 790 GX platinum
paměť: 4x2GB Corsair Dominator
prim. HDD: WD300 HLFS - VelociRaptor
sec. HDD: WD500 1AALS
paměť: 8 GB
system: Win 7 32 bit.
P_V
Začátečník
Začátečník

Re: Win 7 32 bit, druhý HDD (WD500 1AALS) - výpadek disku

Příspěvek od P_V »

Co SMART, nějaké chyby? A koukni se do windows event logu (systém), jestli tam z té doby není nějaký záznam týkající se disku. Třeba že neodpovídal, měl error apod.
Kvasha
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kvasha »

chyb je tam mraky:

- zdroj: disk; ID události: 15; popis: Zařízení \Device\Harddisk0\DR0 ještě není připraveno pro přístup.
- zdroj: atapi; ID: 11; popis: Ovladač zjistil chybu řadiče na \Device\Ide\IdePort0.
- zdroj: NTFS; ID:55; popis: Struktura systému souborů disku je poškozená a je nepoužitelná. Je nutné na svazek DATA spustit nástroj chkdsk.
- zdroj: aplication popup; ID: 56; popis: Ovladač atapi vrátil neplatné číslo ID pro podřízené zařízení (too many separators).

nejsem v téhle oblasti vůbec znalý, ale vše mi připadá spíše už jen následek, nikoliv příčina ?!
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

co ten SMART výpis?
tam asi budou mraky badsektorů, které se to pokouší číst a nejde to a timeoutuje...
pokud tam bude vše OK, tak třeba špatná verze ovladačů na chipset, špatná verze biosu, zkusit pracovat v režimu IDE místo AHCI (nebo naopak), zrušit přetaktování...
btw. 8GB RAM a 32 bit wokna, to funguje? (nevím, jen se ptám) možná s tím mají některé ovladače problém (jen velmi teoretická domněnka)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“