Zapojení do RAID
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení do RAID
Dneska budu zkoušet zapojení do RAIDu 2 disky SATA od Maxtoru na desce ASUS P4P800. Nezkoušel jste to někdo, není tam nějaký zádrhel? Díky
- ryjen
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Nezkoušel, nicméně Tvoje poznatky ať už dobré nebo špatné budou hodně vítány. Takových příspěvků tu moc není, takže se nezapomeň pochlubit.
MB ASUS A7V600, CPU AMD Athlon XP Barton 2500+@3200+ (12.5x200), GK GeForce4 MX440 GPU 250@302 MEM 333@405, HDD Seagate Bar. PATA 80 GB/7200/2MB + WD PATA 250 GB/7200/8MB + Seagate Bar. SATA 160 GB/7200/8MB, LCD 17" ACER AL718
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady jsou moje zkušenosti: po zapojení dvou SATA disků(pozor, nezapomenout koupit napájecí redukci) jsem šel do setupu RAIDu a vytvořil raidové pole. Moje deska bohužel podporuje pouze RAID 0, takže když mi odejde jeden disk, tak mám smůlu. V setupu jsem všechno nastavil a hurá do instalace. Instalace byla bez problému a problémy nastaly až ve Windows(když pominu, že ASUS dává raidový ovladače pouze na XP ). Kdykoliv jsem kopíroval na disky, tak výkon CPU byl 100%. To nebylo dobrý, tak jsem šel na CD s ovladači a našel jsem Intel RAID Akceleloator(nebo nějak tak se to jmenuje ). Výkon CPU klesl, jenom na 50%. Tak jsem se dal na internet a stáhnul nový drivery a potom bylo vše OK. Nevím, v čem bych mohl udělat testy abych zjistil, jak jsem si pomohl. Udělal jsem to pouze s Sisoft Sanndře ale výsledky neuveřejním, nechci být ukamanovanej. Jestli máte dobrý testovací program, dejte odkazy, kde se dá stáhnout a já provedu testy.
- Lemmy
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Výsledky testů
Tak jsem udělal test RAIDu programem HTACH v. 2.61 , výsledek mám v jpg, ale nevím, jak ho sem můžu uložit, když ho mám na disku [/img][/list]
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- miho
- Čestný člen
-
- Kontaktovat uživatele:
- KuKla
-
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Lemmy
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- Lemmy
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
http://sweb.cz/asus666/raid.jpg
tady je obrazek meho Raidu...
P4 2.4GHz@3.26GHz, ASUS P4C 800 DeLuxe, 2xHD 60GB IBM RAID0 + suplik 120 GB, 1GB RAM...
tady je obrazek meho Raidu...
P4 2.4GHz@3.26GHz, ASUS P4C 800 DeLuxe, 2xHD 60GB IBM RAID0 + suplik 120 GB, 1GB RAM...
- Martin Veselý
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- KuKla
-
128kB...dobrý když tam máš velký soubory např 700mb apodMartin Veselý píše:Možná se teď zeptám trošku blbě, ale když jsem si nastavoval RAID pole, tak jsem si mohl vybrat, jestli to chci po 8,16,32,64,128(jedná se partně po kolika se to má rozhodit na jednotlivé disky) - a já sí vybral 128 a nevím, jestli jsem udělal dobře. Nevíte někdo teorii?
default (většinou býva 64kB nebo míň)...když to normálně používáš (je tam OS, hry apod...)
4,8kB...když tam máš hodně malých souborů.
jenom upozorňuji...rychlost RAID není nijak oborvská a nestojí to za to. radši kupte jeden opravdu rychlý disk, než dávat dva do raidu. obzvláště při normálním použití rozdíl nepoznáte. škoda peněz.
- Geo
- Začátečník