Občasné cvaknutí v NTB (jakoby HDD) - špatné APM
Moderátor: Don
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Občasné cvaknutí v NTB (jakoby HDD) - špatné APM
Zdar, občas se z mého NTb ozve cvaknutí, zvuk mi připomíná HDD. Někdy je to jednou, někdo to udělá 2x po sobě (jednou více hlubší zvuk, podruhé takový vyžší - pokud to lupne 2x za sebou). je možné, že to dělá něco jiného, ale pravděpodobně to bude ten HDD. v HD Tune V Healthu je vše OK. Je to vážné, nebo je to stadtartní věc, která má popř. nějaké řešení ? Díky všem. Jinak NTb je 3 dny nový.
EDIT/ po brouzdání na internetu jsem zjistil, že za to může špatně nastavené APM, kterým trpí dost WDC. Více informací z posledních příspěvků. Je nějaká možnost flashnutí HDD, nebo jiné řešení s tím, abych to nemusel řešit softwarově, popř. aby jsem kvůli tomu, abych to APM přenastavil nemusel mít zaplý soft, který to bude řídit ?
EDIT/ po brouzdání na internetu jsem zjistil, že za to může špatně nastavené APM, kterým trpí dost WDC. Více informací z posledních příspěvků. Je nějaká možnost flashnutí HDD, nebo jiné řešení s tím, abych to nemusel řešit softwarově, popř. aby jsem kvůli tomu, abych to APM přenastavil nemusel mít zaplý soft, který to bude řídit ?
Naposledy upravil(a) ppromi dne sob 26. čer 2010, 09:58, celkem upraveno 2 x.
Z 99% problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !
- Maxtor
- Začátečník
-
Re: Občasné cvaknutí v NTB (jakoby HDD)
Co teploty.. u notebooku bych se tim moc neznepokojoval.. v disku se s rostouci teplotou rekalibruji hlavicky.. plotna meni velikost, tak se proste hlavy musi znovu "vycentrovat" na stopu, kdyz to tak reknu..
Udelej jednoduchou vec.. stahni treba Everest.. cokoli, v cem vidis teploty HDD.. jakmile v nem zacne cvakat, koukni kolik ma stupnu.. dej pak vedet.. vidim to tak, ze v notasu vylitne teplota disku na rekneme 45, 50° a vic a tak v nem proste kvuli rekalibraci parkrat cvakne..
Udelej jednoduchou vec.. stahni treba Everest.. cokoli, v cem vidis teploty HDD.. jakmile v nem zacne cvakat, koukni kolik ma stupnu.. dej pak vedet.. vidim to tak, ze v notasu vylitne teplota disku na rekneme 45, 50° a vic a tak v nem proste kvuli rekalibraci parkrat cvakne..
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak zatím jsem lupání spozoroval při 40 a 41 C, někdy to na jedné teplotě lupne i víckrát, větší teploty jsem nedocílil ani při benchmarku ...
EDIT: tak teď se to ozvalo i při 39C, já bych řekl, že to kalibrací nebude.., aby to kalibrovalo tak často při stejné teplotě
EDIT: tak teď se to ozvalo i při 39C, já bych řekl, že to kalibrací nebude.., aby to kalibrovalo tak často při stejné teplotě
- Maxtor
- Začátečník
-
Pri stejne teplote ne.. kalibrace je pravdepodobnejsi spise pri razove zatezi.. proste pri rychle zmene teplot.. jestli jde disk ke 40° je to porad u notebooku hodne pekny.. tezko rici no.. pokud to dela jen obcasne, bude to podle me urcite kalibrace.. pokud je to nejaky pravidelny jev, asi bych se o disk zacal bat.. ono je tedy otazkou, jestli je to vubec disk.. to takhle hodnotit na dalku nemuzu, ale je fakt, ze me nenapada, co jineho by mohlo cvakat..
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
No, začíná se to nějak častěji opakovat..., asik zavolám na technické centrum a popř. jim ho tam dám. i tak ale díky.
- kasper551
- Začátečník
co je to za notebook vetšinou to řeší flash biosu nebo firmware disku
Dum spiro spero
Spem retine
S rozumem a odvahou
Audacem fortuna iuvat
Sciens vincit
Semper Fi
Spem retine
S rozumem a odvahou
Audacem fortuna iuvat
Sciens vincit
Semper Fi
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby to něco vyřešilo, byl bych velice rád. Je to Acer Aspire 5739g, BIOS je tam nejnovější už od výroby, ale i tak to skusím flashnout..., jak je to s tím flashnutím HDD ? Je tam WDC...
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem teda našel ten můj HDD na stránkách výrobce http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg ... 194#jumper ..., nemůže na to mít třeba vliv ta RPS, nebo SSC funkce ?
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ještě, taková otázečka, kdyby byly špatný kladívka nebo něco, co tak kliká, dělalo by to, ikdyby byl HDD napojen jenom na power, ale nebyl připojen na SATA kabel ? (že bych ho skusil s jiným zdrojem ve stolním PC, kde ale není možnost zapojit SATA disky, jen zdroj to podporuje ...). A nemohlo by to být třeba špatným naformátováním ?
EDIT/ tak jsem hledal a našel jsem můj problém http://console-forum.net/showthread.php ... bf3e46bdb4.
EDIT/ ještě jednou..., zde jsem našel i anglickou stránku s popisem toho softu, co to má udělat ... http://console-forum.net/showthread.php ... bf3e46bdb4 , pomůže mi s tím někdo a vysvětlí mi, o co přesně jde a jaký je cíl programu ?
EDIT/ tak jsem hledal a našel jsem můj problém http://console-forum.net/showthread.php ... bf3e46bdb4.
EDIT/ ještě jednou..., zde jsem našel i anglickou stránku s popisem toho softu, co to má udělat ... http://console-forum.net/showthread.php ... bf3e46bdb4 , pomůže mi s tím někdo a vysvětlí mi, o co přesně jde a jaký je cíl programu ?
- kasper551
- Začátečník
Re: Občasné cvaknutí v NTB (jakoby HDD) - špatné APM
ahoj promiň ,že jsem nenapsal dříve
stáhni si Hiren's BootCD (odkazy najdeš na internetu )
ten vypal nejlepe v http://imgburn.com/ nabootuj z něho spusť utriltku od výrobce disku tam by měli jit arm tabulky
stáhni si Hiren's BootCD (odkazy najdeš na internetu )
ten vypal nejlepe v http://imgburn.com/ nabootuj z něho spusť utriltku od výrobce disku tam by měli jit arm tabulky
Dum spiro spero
Spem retine
S rozumem a odvahou
Audacem fortuna iuvat
Sciens vincit
Semper Fi
Spem retine
S rozumem a odvahou
Audacem fortuna iuvat
Sciens vincit
Semper Fi
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ehm..., nejsem PC laik, ale jelikož si nechci HDD odprásknout, protože nějaké ARM tabulky mě nikdy enzajímaly, tak kdyby jsi mi s tím trochu pomohl ? A jakou mám stáhnout utilitku ?
- JanFogas
- Začátečník
-
Hehe... Mám Acer Aspire 5542G s HDD 640GB WD. Taky mi to dělá, ale nikterák to neřeším. Poprvé jsem byl vyhukanej, co to může být. Bude to 100% disk, protože tam jinak nemá co praskat. Mám ho 1/2 roku a dělá to od začátku. Vše jede jak má a testy OK, takže je to jen nějaká blbost. Ale pokud by někdo nalezl řešení, tak se zlobit nebudu...
Acer Aspire 7560G - AMD Quad-Core A8-3500M @ 1,5GHz (Turbo 2,4GHz), 2x4096MB DDR3 1066MHz , ATi Mobility Radeon™ HD 6740G2 1GB (AMD Radeon HD 6620G + Radeon HD 6650M 1 GB), Windows 7 x64 Ultimate
Acer Ferrari One 200 - AMD Turion™ 64 X2 @ 1,2GHz, 2x2048MB DDR2 800MHz, ATI Radeon™ HD 3200, Windows 7 x64 Home Premium
Acer Revo RL100 - Athlon II Neo K325 DualCore @ 1,3GHz, 2x1024MB DDR3 1333MHz, NVIDIA® ION™, Windows 7 x64 Ultimate
PC - AMD FX-8350 @ 4,0GHz, 4x4096MB DDR3 1833MHz, 680GTX 4GB, Windows 7 x64 Ultimate
Acer Ferrari One 200 - AMD Turion™ 64 X2 @ 1,2GHz, 2x2048MB DDR2 800MHz, ATI Radeon™ HD 3200, Windows 7 x64 Home Premium
Acer Revo RL100 - Athlon II Neo K325 DualCore @ 1,3GHz, 2x1024MB DDR3 1333MHz, NVIDIA® ION™, Windows 7 x64 Ultimate
PC - AMD FX-8350 @ 4,0GHz, 4x4096MB DDR3 1833MHz, 680GTX 4GB, Windows 7 x64 Ultimate
- ppromi
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Já ho poslal na reklamačku a už ho opravili, volal jsem tam a řekli mi, že ten HDD byl špatný, tudíž ti může třeba už zítra odejít ..., asik nějaká skrytá vada
EDIT: jinak to dělá parkování hlaviček, HDD je dělaný na 300 000 ? zaparkování a když mě to dělalo třeba aj 80x za hodinu, tak by HDD do vánoc nevydržel... a to ho budu potřebovat ve škole, takže raději jsem ho dal na reklamačku ihned
EDIT: jinak to dělá parkování hlaviček, HDD je dělaný na 300 000 ? zaparkování a když mě to dělalo třeba aj 80x za hodinu, tak by HDD do vánoc nevydržel... a to ho budu potřebovat ve škole, takže raději jsem ho dal na reklamačku ihned