Netradiční chlazení HDD

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Bucho95
Začátečník
Začátečník

Netradiční chlazení HDD

Příspěvek od Bucho95 »

Lidi, potřeboval bych poradit jestli systém chlazení HDD který jsem vymyslel půjde normálně použít a nehrozí nějaké problémy či nebezpečí. (Jinak sestava je v podpisu - teda místo 8800gts mám 2600XT) :

1. Dneska jsem odmontoval poličku v casu která drží disky, protože objednaná ATI 5850 (powercolor pcs+) by se tam nevešla jinak. Jaksi mi ale nezbylo na silentmaxx box pro disk, takže jsem vymyslel, že disk dám na houbičky ( :-D ) - samozřejmě, že jsou nový a suchý - viz dole
Obrázek

2. Dále jsem si pak z papíru vyrobil model karty podle přesné velikosti, abych viděl jak bude sedět ve skříni:
Obrázek

3. Disk bude položen na houbičkách a opřen o menší - drží to celkem slušně. ( a vím že je to celkem blbě položené hned proti větráčku, ale jinak to nešlo
Obrázek
Obrázek
Obrázek

4. Ještě jeden obrázek, takhle to vypadá ve finálně podobě zatím bez nové karty. (nakonec jsem ještě musel pod houbičky dát útěrky, protože kabel tak nízko nedosahoval)
Obrázek

5. Po zapnutí všechno běží skvěle, seeky a vibrace jsem nezaznamenal, teplota při idle klesla z 37° na 32°, při serfování se drží na 34-35° a chvíli jsem zatížil co nejvíc počítač (furmark, superpi, disk control, defragmentace a nějaké video) a teplota stoupla maximálně na 39°
Obrázek

Pak jsem otevřel case a a šáhnul na disk - celkem slušné teploty a houbičky okolo nebyly vůbec zahřáté - hrozí nějaký problém či nebezpečí ? (abych si neupekl komp :( ) A nebude disku vadit ten systém chlazení co máten powercolor?

p.s. Ještě mě napadlo, že bych bočnici vyplnil útěrkami ( :-D - ano, mají doma ze mne radost) - spojené asi izolepou - hrozí tady něco? (viz dole jen položené, nezkoušel jsem to dokončit)
Obrázek
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Re: Netradiční chlazení HDD

Příspěvek od Bez_n1ck »

ty seš dobrej týpek :lol:
ten disk se ti bude kymácet a nebude přesně kolmo - neskutečnej průser pro hlavičky a ložiska v disku mimo to, že to nikdy nebude pořádně držet. Stačí klepnout do kompu a celá ta konstrukce se ti rozpadne.
Ty utěrky jsou taky blbina ... akorát ti to s tou izolačkou po čase upadne a namotá se ti to do větráků. Na takovýhle vopičárny se radši vykašli a nech si ten počítač rozloženej na stole

Už jen od pohledu je ten disk našikmo jak prase ... takhle hodně brzo chcípne :)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Mavi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mavi »

Promiň že ti tímhle příspěvkem nic neporadím, ale ty seš hustodémon :lol: :lol: :lol: .... houbičky a utěrky, to jsem ještě neviděl... :lol:
Bucho95
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bucho95 »

Bez_n1ck píše:ten disk se ti bude kymácet a nebude přesně kolmo - neskutečnej průser pro hlavičky a ložiska v disku mimo to, že to nikdy nebude pořádně držet.
Disku bude nějak vadit, že není vodorovně či není přesně kolmo? Proč?
Co se týká stability, tak jsem zapomněl připsat, že to drží dost dobře - pořádně jsem zatřásal a otáčel s kompem a všechno drželo ok - navíc kablík ze zdroje je připojenej k horní poličce tak,že malinko tahá disk na na jednu stranu, takže přinejhorším spadne na stranu kde je hodně houbiček.

p.s. Smích jsem čekal :-D
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Nemas volnou 5,25" pozici ani na neco zakladniho jako je tohle?

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=60467

To s tema houbickama je celkem haluz, spis tuzing nez tuning.

Kdybych fakt nemel prachy ani misto v case na nejaky seriove vyrabeny reseni, tak ho snad radsi polozim primo na dno na antistatickej pytlik a treba zepredu by na nej foukal ventilator. Disk je sice asi nejteplejsi zespoda, ale staci ho i ofukovat ze strany aby sla teplota dolu.
Bral bych to jako nouzove reseni s vypojovanim disku pokud bys case prenasel, ale rozhodne mi to prijde lepsi nez toto.

Jeste pozn, pokud ma case rovne dno a jses si jistej ze to co se bude dna dotykat je kovova konstrukce disku a nikoliv elektronika zespoda, tak to muzes klidne primo dat na dno case a alespon tim bude disk rovnou uzemenej.

Pokud ti vadi hluk seeku, dal bych to do tech obycejnych redukci co jsem daval odkaz nahore a klido polozil na dno case. Cokoliv bude lepsi nez ty houbicky.
Naposledy upravil(a) Butch dne stř 30. čer 2010, 09:00, celkem upraveno 1 x.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
SilentDream
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SilentDream »

:-D fakt vtipný :-D
nechápu proč si zvolil zrovna houbičky a hadříky když můžeš použít normální molitan za pár kč. Jinak moje rada zní, našetři si Na Silentmaxx nebo jeho ekvivalent. Ten můžeš normálně položit na dno case a máš po starostech. Nechápu proč chceš mít HDD na výšku. Aby se líp chladil? Za prvé to brání airflow a za druhé se ti rychleji znečistí elektronika disku, která směřuje přímo k větráku. Je mi jasný že tam bude prachový filtr ale i přes ten projde mikroprach. Osobně bych ten disk položil vodorovně. A tu bočnici chceš útěrkymi vyplňovat proč? Jako odhlučnění? Je to naprosto nevhodný materiál a existuje mnoho lepších a přímo určených k tomuto účelu. Pokud se pro to stejně rozhodneš tak alespoň nepoužívej izolepu, ta nemá v case co dělat. Jinak si mě po ránu docela pobavil :-D
CPU: Core2Duo E8400 OC @ 3,6Ghz (AC Freezer 7 PRO) RAM: 4GB 800Mhz Vitesta 4-4-4-12 VGA: Asus GTS 250 (AC Accelero Twin Turbo PRO) MB: Asus P5K HDD: Kingston SSDNow KC300 - 120GB + Seagate 1TB (Silentmaxx HD Silencer) AUDIO: ESI Juli@+proxima centauri, Casea LYRA Digital, AKG K701 + Cambridge Soudworks SW310 PSU: Seasonic X-650 LCD: BenQ BL2410PT CASE: Coolermaster Centurion 5 KEYBOARD: Logitech K120 MOUSE: Razer DeathAdder OS: Windows 7 Ultimate x64
strekill
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od strekill »

Nebo zkusit disk zavěsit na provázky připevněné na koš na mechaniky. Disk bude ve vzduchu a dal by se spustit přímo před větrák.
PC1: C2D E7500 @3800 MHz 1,4V, ASUS P5QL-PRO, 2 GB DDRII@800 MHz, GigaByte GTS250 1GB Zalman cooler,Samsung SpinPoint F3 1 TB, Maxtor 250 GB SATAII, NEC DVD+-RW
PC2: P4 540 s HT@3,2 GHz (90 nm Prescott :)), ASUS P5GD1, 1,5 GB DDRI@400 MHz, GeForce 6600 GT,
PC3: Celeron Dual-Core E1400@3,0 GHz 1,29 V (65 nm Conroe), 1 GB DDRII@800 MHz, GMA3150
NTB: ASUS K50IN-SX025 - C2D T6500@2,1 GHz, 4 GB RAM DDRII@800 MHz, 320 GB SATAII, 1360×768 16:9 lesklý
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Kdyz jsme u tech chladicu, mam 2x silentmaxx(drive ani moc nebylo na vyber) a 2x scytche.
Ty Scythe jsou daleko lepe reseny a 2x levnejsi. Hlavne mnohem pohodlnejsi montaz.
Takze jednoznacne:

http://shop.tntrade.cz/scythe-sch-1000- ... 44696.html

ne vzdy nejdrazsi je nejlepsi, kazdopadne pred lety co jsem kupoval ty Silentmaxxy nebylo prakticky nic jinyho. Ted uz tyhle "jezky" dela vice vyrobcu.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Yiri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yiri »

Seš hustej! Kutil Tim by na tebe byl pyšnej :lol:
Asi se hodně motáš v kuchyni ne? Houbičky, utěrky... :lol: :lol:
Ne dělam si srandu 8)
Disku přidělej nějaký slušivý gumový nožičky a nech mu klasickou orientaci (takhle jak to máš ti ho ten větrák odfoukne xD). V žádnym případě nekupuj to co ti radil Butch, je to úplně k ničemu, už jsem to jednou měl a musel jsem to vyměnit za Acutake ACU​-Darkdi​sc2, kterej tim pádem doporučuju. Nevýhodou je, že je to otázka 500kč. Pak bys ten box na ty houbičky klidně mohl posadit :)
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Mám Acutake i Himuro, Himuro mi teda funguje stejně + má ty posuvné silentbloky... tak v čem je tedy Acutake lepší...?
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Yiri píše:... V žádnym případě nekupuj to co ti radil Butch, je to úplně k ničemu, už jsem to jednou měl a musel jsem to vyměnit..
Ja ti nevim, mam v tom dva disky a teploty do 40°C v zatezi. Je fakt ze jsou to WD green series.
Kazdopadne jak mam i ty Silentmaxxy, tam mam spatnou zkusenost zase ja, po delsi dobe pouzivani se ta teplo vodiva hmota na disk nalepi a pak nepekne potrha kdyz se disk vyndava. Takze kazdej ma asi neco.
john.pear
Nováček
Nováček

Příspěvek od john.pear »

Pokud ti jde jen o odhlučnění (co nejlevněji), tak stačí tohle - ustřihneš tomu ty "kuličky" na konci, strčíš do otvorů ve spodu disku a dáš na dno case. K disku by to mělo být šetrnější než oblíbený způsob se zavěšením na gumy a vibrace to taky nepřenáší. Neřeší to sice chlazení disku, ale když disk nedáš hned pod ten větrák, ale doprostřed, tak by ty teploty neměly být horší než máš teď.
PS: nějak mi nejde dohromady noctua s houbičkama a utěrkama :-D
Enemy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Enemy »

Tak to je huste, bucho95 ty ses asi kuchar ne? :)
No jak uz tu bylo psano tak cokoliv je lepsi reseni nez tohle. Kdyz uz mermomoci chces mit ten disk nejak polozeny dole tak si udelej poradek v kabelazi aby ti tam dosahly kabely a disk mohl byt v nejake normalnejsi poloze.
Kdyz uz jsme u toho taky by me zajmalo jestli nehrozi poskozeni dat kdyby se disk prevratil smerem k ventilatoru jehos elektromotor obsahuje magnet? Kdyz je disk v kosi na disky tak je prece od ventilatoru trosku dal...
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing

AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Enemy píše: Kdyz uz jsme u toho taky by me zajmalo jestli nehrozi poskozeni dat kdyby se disk prevratil smerem k ventilatoru jehos elektromotor obsahuje magnet? Kdyz je disk v kosi na disky tak je prece od ventilatoru trosku dal...
Ne, ten magnet by musel být daleko silnější. Když máš disky (které mimochodem obsahují dost silné magnety) vedle sebe/nad sebou, tak se taky nijak neovlivňují.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“