Win 7 a linux současně...
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Win 7 a linux současně...
Dobrý den, jsem uživatelem Win 7, ale potřebuju si kvůli škole nainstalovat linux (nikdy jsem s ním nedělal)...
Budu teď přeinstalovávat windowsy, tak tam rovnou dám i ten linux.Mám v notebooku disk o velikosti 250GB, takže z toho dám linuxu 10-20GB - Stačí to? Kolik zabírá linux (kubuntu)?
Co je lepší pro začátečníka-Kubuntu, nebo Mandriva?
A to nejdůležitější-jak nainstalovat (pořadí) Win 7 64b a linux, aby se mi při startu notebooku objevila tabulka s výběrem OS? Win budou jako primární systém...
Děkuji za odpověď
Budu teď přeinstalovávat windowsy, tak tam rovnou dám i ten linux.Mám v notebooku disk o velikosti 250GB, takže z toho dám linuxu 10-20GB - Stačí to? Kolik zabírá linux (kubuntu)?
Co je lepší pro začátečníka-Kubuntu, nebo Mandriva?
A to nejdůležitější-jak nainstalovat (pořadí) Win 7 64b a linux, aby se mi při startu notebooku objevila tabulka s výběrem OS? Win budou jako primární systém...
Děkuji za odpověď
- Maranov
- Mírně pokročilý

Re: Win 7 a linux současně...
Moje virtuální partišna s Ubuntu nyní zabírá necelé 4GiB, pokud nebudeš potřebovat nějak moc programů, tak ti 10GiB - 15GiB stačí.
Pro začátečníka IMO Kubuntu, navíc není krok od zrušení, na rozdíl od Mandrivy.
Boot loader nainstaluješ z Linuxu, poté co budeš mít oba systémy; příp. jakmile budeš instalovat Linux.
Jinak, pokud to chceš jenom do školy na nějaké ty kompilace, testy skriptů a tak, je IMO lepší používat L. virtualizovaný. Mám tu virtuální Ubuntu, dokonce ho pouštím jako "server" a připojuju se jen na textový režim. Nástroje, programy a vše ostatní mám tak po ruce a pořád stejné, nemusím si upravovat oba systémy k obrazu svému; má to i tu výhodu, že takový systém jednoduše zálohuješ nebo přeneseš jinam.
Pokud potřebuju nějaké X aplikace, tak seamless mode ve VirtualBoxu je bezproblémový.
http://jtoee.com/wp-content/uploads/200 ... ualbox.jpg
Pro začátečníka IMO Kubuntu, navíc není krok od zrušení, na rozdíl od Mandrivy.
Boot loader nainstaluješ z Linuxu, poté co budeš mít oba systémy; příp. jakmile budeš instalovat Linux.
Jinak, pokud to chceš jenom do školy na nějaké ty kompilace, testy skriptů a tak, je IMO lepší používat L. virtualizovaný. Mám tu virtuální Ubuntu, dokonce ho pouštím jako "server" a připojuju se jen na textový režim. Nástroje, programy a vše ostatní mám tak po ruce a pořád stejné, nemusím si upravovat oba systémy k obrazu svému; má to i tu výhodu, že takový systém jednoduše zálohuješ nebo přeneseš jinam.
Pokud potřebuju nějaké X aplikace, tak seamless mode ve VirtualBoxu je bezproblémový.
http://jtoee.com/wp-content/uploads/200 ... ualbox.jpg
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
No ve škole bude probíráno toto:
Přednášky
1 Základní pojmy
2 Hardwarové prostředky
3 Víceúlohové systémy
4 Spolupráce mezi procesy
5 Souběh
6 Uváznutí
7 Správa paměti
8 Stránkování paměti
9 Segmentace paměti
10 Správa zařízení
11 Pevné disky
12 Systém souborů
13 Počítačové sítě
14 Distribuované systémy
Cvičení
1 Základy práce ve víceuživatelském OS
2 Unixový systém souborů
3 Práce se soubory a adresáři
4 Bezpečnost a přístupová práva
5 Odkazy
6 Standardní soubory procesu
7 Interpret příkazů
8 Editace souborů
9 Regulární výrazy
10 Vyhledávání v souborech
11 Prohledávání adresářové struktury
12 Procesy
13 Správa úloh
14 Rozhraní X Window systém
Přednášky
1 Základní pojmy
2 Hardwarové prostředky
3 Víceúlohové systémy
4 Spolupráce mezi procesy
5 Souběh
6 Uváznutí
7 Správa paměti
8 Stránkování paměti
9 Segmentace paměti
10 Správa zařízení
11 Pevné disky
12 Systém souborů
13 Počítačové sítě
14 Distribuované systémy
Cvičení
1 Základy práce ve víceuživatelském OS
2 Unixový systém souborů
3 Práce se soubory a adresáři
4 Bezpečnost a přístupová práva
5 Odkazy
6 Standardní soubory procesu
7 Interpret příkazů
8 Editace souborů
9 Regulární výrazy
10 Vyhledávání v souborech
11 Prohledávání adresářové struktury
12 Procesy
13 Správa úloh
14 Rozhraní X Window systém
- bubanek
- Středně pokročilý

1) pro začátečníka ideálně obyčejné Ubuntu - má jednodušší UI než KUbuntu
2) nainstalovat nejdřív widle, potom linux
3) 10GB v poho stačí, jelikož máš 2GB RAM, nezapomeň vytvořit SWAP oddíl (aspoň 2GB)
2) nainstalovat nejdřív widle, potom linux
3) 10GB v poho stačí, jelikož máš 2GB RAM, nezapomeň vytvořit SWAP oddíl (aspoň 2GB)
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
1)Mno mě se líbí prostředí KDE... Gnome máme ve škole a nic moc...ale to je otázka vkusu...
2)díky
3)díky za upozornění-mám tu ještě starší info o mé sestavě-mám 4GB...ale linux dám na NB, kde těch 2GB zatím je...
V čem je vlastně rozdíl mezi (k)ubuntu a Mandrivě?
2)díky
3)díky za upozornění-mám tu ještě starší info o mé sestavě-mám 4GB...ale linux dám na NB, kde těch 2GB zatím je...
V čem je vlastně rozdíl mezi (k)ubuntu a Mandrivě?
- bubanek
- Středně pokročilý

jiná distribuce
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
to vím
, ale pro uživatele jsou jaké rozdíly?
- bubanek
- Středně pokročilý

Mandriva je založená na RPM, Ubuntu na DEBianu. U obojího budou nějak typické znaky, ale jinak pro uživatele je to jedno. Peklo jako peklo 
- Maranov
- Mírně pokročilý

Většina těch cvičení je jak jsem předpokládal - teorie a práce přes terminál. Na to je asi lepší to mít virtuálně, nemusíš přehazovat soubory mezi systémy a psát v různých editorech.
Jinak souhlas, Ubuntu má dnes pověst nejvíce přívětivého systému.
Jinak souhlas, Ubuntu má dnes pověst nejvíce přívětivého systému.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý večer, tak jsem si nainstaloval win 7 a pak kubuntu-vše krásně béží (až na to že ve výběru os je první kubuntu a windows jsou až poslední -potřeboval bych dát win jako první...), ale mám problém-chtěl jsem si nainstalovat fonty které jsou ve win a našel jsem toto:
http://wiki.ubuntu.cz/Microsoft%C3%AD%20fonty
Ale nevím jak to nainstalovat - "programy" o kterých píšou v návodu v kubuntu nemám (nebo jsem je nenašel) a když ve firefoxu kliknu přímo na odkaz, tak to po mě chce rovnou aplikaci...: [url]apt://msttcorefonts[/url]
Můžete mi prosím poradit...děkuji
http://wiki.ubuntu.cz/Microsoft%C3%AD%20fonty
Ale nevím jak to nainstalovat - "programy" o kterých píšou v návodu v kubuntu nemám (nebo jsem je nenašel) a když ve firefoxu kliknu přímo na odkaz, tak to po mě chce rovnou aplikaci...: [url]apt://msttcorefonts[/url]
Můžete mi prosím poradit...děkuji
- bubanek
- Středně pokročilý

Ach kdyby sis nainstaloval obyč Ubuntu...
Někde v menu najdi věc, co se jmenuje Adept nebo tak nějak. Měl by to být správce balíčků. Tak v něm zkus najít "msttcorefonts" a nainstalovat. Když to tam nebude, tak zkus ověřit zdroje softwaru, jestli je máš přidané všechny.
No a nebo přes konzoli na jistotu: aptitude install msttcorefonts.
Ad výběr systému: v /boot/grub/menu.lst a někde se tam dá nastavit default.
Někde v menu najdi věc, co se jmenuje Adept nebo tak nějak. Měl by to být správce balíčků. Tak v něm zkus najít "msttcorefonts" a nainstalovat. Když to tam nebude, tak zkus ověřit zdroje softwaru, jestli je máš přidané všechny.
No a nebo přes konzoli na jistotu: aptitude install msttcorefonts.
Ad výběr systému: v /boot/grub/menu.lst a někde se tam dá nastavit default.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Adept tam není, ale je tam KPackageKit, kde se hledají balíčky a nastavují zdroje (mám tam jen http://archive.canonical.com/ubuntu)
ad2: našel jsem /boot/grub/ a v ní hodně souborů s příponou mod, ale žádný soubor menu
edit: grub jsem nainstaloval pomocí KPackageKit a vypadá to úspěšně...
ad2: našel jsem /boot/grub/ a v ní hodně souborů s příponou mod, ale žádný soubor menu
edit: grub jsem nainstaloval pomocí KPackageKit a vypadá to úspěšně...
- bubanek
- Středně pokročilý

Nechápu proč jsi ho musel znova instalovat když už ho tam máš. Ale budiž 
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
na disku byla složka /boot/grub/ a v ní hodně souborů s příponou mod, ale žádný soubor menu
když jsem si v nabídce "start" dal vyhledat grub, tak to nic nenašlo..ale když jsem si nainstaloval grup, tak se mi v nástrojéích objevila položka správce botování -nebo tak nějak...
když jsem si v nabídce "start" dal vyhledat grub, tak to nic nenašlo..ale když jsem si nainstaloval grup, tak se mi v nástrojéích objevila položka správce botování -nebo tak nějak...
- nou
- Začátečník

-
pre instalaciu balickov. bud synaptic alebo pekne do terminalu
co sa tyka grub. menu.lst bolo v verzii 1. teraz je v ubuntu grub 2 ktory ma configurak inde. otvor cez
sudo nano /etc/default/grub
a v nom pridaj nasledovny riadok. to co ma byt v uvodzovkach ale musi sediet presne s tym co je v /boot/grub/grub.cfg takze si ho otvor tiez a pridaj.
sice nebude prvy ale bude standartne vybrany. taktiez mozes zmenit aj cas ktory sa caka. ale menej nez 3 sekundy by som nedaval. po kazdej zmene /etc/default/grub treba spustit sudo update-grub
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get install meno-baliku dalsi-balik moze-ich-byt-viac
sudo apt-get install msttcorefontssudo nano /etc/default/grub
a v nom pridaj nasledovny riadok. to co ma byt v uvodzovkach ale musi sediet presne s tym co je v /boot/grub/grub.cfg takze si ho otvor tiez a pridaj.
Kód: Vybrat vše
GRUB_DEFAULT="Windows 7 loader (on /dev/sda1)"
GRUB_TIMEOUT=3- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
boot je vyřešen...
ale nainstaloval jsem ten balíček-jiná verze-stáhnutelný přímo balíček..., ale písmo ve firefoxu se stejně nezlepšilo-vypadá to rozmazaně...-i tady, když prohlížím fórum...
ale nainstaloval jsem ten balíček-jiná verze-stáhnutelný přímo balíček..., ale písmo ve firefoxu se stejně nezlepšilo-vypadá to rozmazaně...-i tady, když prohlížím fórum...
- nou
- Začátečník

-
treba si nastavit ine vyhladzovanie fontov. je to v nastaveniach vzhladu. su mozne tri typy vyhladzovania plus ziadne.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Mám ještě jeden problémek: Mám ten linux na notebooku HP 6735s, a mám problém s funkčníma klávesama-konkrétně na nastavení jasu-na zvuk fungují dobře, ale když zkusím snížit/zvýšit jas, tak se mi jen ukáže ten "grafický ukazatel", ale nehejbe se a jas se nemění...
-na noteboku to jsou klávesy fn+F7 a fn+F8
Nevíte jak to rozchodit?
-na noteboku to jsou klávesy fn+F7 a fn+F8
Nevíte jak to rozchodit?
- nou
- Začátečník

-
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem našel v nastavení systému to vyhlazování,ale žádná změna...pořád je písmo takové neostré-rozlité...