Hračka na léto, aneb Běžte do GMka :-)
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hračka na léto, aneb Běžte do GMka :-)
Zdravíčko. Po dlouhé době zakládám nějaké to téma. Dneska jsem šmejdil po stránkách GM Electronic a našel jsem větráčky za 24 Kč. A co je ještě lepší, tak že fungujou i na 5V z USB. Takže za 29 Kč máte letní osvěžení k počítači
. A při trošce hraní s Merkurem může mít i držáček
.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Hračka na léto, aneb Běžte do GMka :-)
Tak když už jsi začal s těma hračkama, tak mě napadlo že bych něco zkusil ATmegou, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Měl by jsi nějakou radu na začátek? Nechci nic složitého, jenom zkusit si něco udělat.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Wow, ty větráčky vypadají za tu cenu hodně zajímavě 
arxeiss: V současné době je oříšek atmely AVR vůbec sehnat, třeba ATmega8 v DIP pouzdře bez šance... K programování ti stačí LPT port, kabel, 4 odpory a třeba program PonyProg. Nebo si ubastli rovnou USB programátor, doporučuju zbastlit USBasp a nahrát do něj firmware AVRminiProg, to pak emuluje origoš Atmelácký programátor AVRISP mk II, takže se to dá pak přímo propojit s AVR studiem...
Pro začátek stačí nepájivý pole, pár LEDek, tlačítek, napájení 5V můžeš brát z USB...
Osobně jsem začínal s AVR s pomocí seriálu na stránkách http://www.kvetakov.net/clanky/avr/, docela dobrý knížky jsou od Matouška z BENu. Vyzkoušej si blikátko v assembleru a pak hned jdi na C...
Btw. teď jsem si v nepájivým poli zadrátoval AVR TV Game, to je parádička
// jak vidím tak v GME v Ově mají ještě hafo ATmega8-16PU za 49,-, takže arxeissi, utíkej tam a kup jich tolik kolik uneseš
trochu nadsázka, ale čtyři kousky si klidně vem... Dříve stávaly 34,- Kč, ale to už se opakovat nebude...
arxeiss: V současné době je oříšek atmely AVR vůbec sehnat, třeba ATmega8 v DIP pouzdře bez šance... K programování ti stačí LPT port, kabel, 4 odpory a třeba program PonyProg. Nebo si ubastli rovnou USB programátor, doporučuju zbastlit USBasp a nahrát do něj firmware AVRminiProg, to pak emuluje origoš Atmelácký programátor AVRISP mk II, takže se to dá pak přímo propojit s AVR studiem...
Pro začátek stačí nepájivý pole, pár LEDek, tlačítek, napájení 5V můžeš brát z USB...
Osobně jsem začínal s AVR s pomocí seriálu na stránkách http://www.kvetakov.net/clanky/avr/, docela dobrý knížky jsou od Matouška z BENu. Vyzkoušej si blikátko v assembleru a pak hned jdi na C...
Btw. teď jsem si v nepájivým poli zadrátoval AVR TV Game, to je parádička
// jak vidím tak v GME v Ově mají ještě hafo ATmega8-16PU za 49,-, takže arxeissi, utíkej tam a kup jich tolik kolik uneseš
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No holt budem používat ty větší a dražší a nebo AU verze s redukcí.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
2Ollie: Díky moc. Jěště když jste psali že už je těžké je sehnat, tak to se jako nevyrábí, a nahradí je jiné, nebo ATmely končí úplně nebo jak.
Dále jak udělat ten USB programátor? LPT problém není, ten jěště mám, ale když říkáš, že přes USB je to lepší. A těch 5V atd... není problém. Teď ve druháku jsme dělali "GogoStroj",(kdo chodil na SPŠ EI Kratochvílova ví) a tam je nepájivé pole, 8 indikačních LED a 7 segmentový display, generátor impulsů, a pak plošňák s vypínačema, tak to k tomu využiju
Edit:\\ Pro zajímavost, toto je GogoStroj

Dále jak udělat ten USB programátor? LPT problém není, ten jěště mám, ale když říkáš, že přes USB je to lepší. A těch 5V atd... není problém. Teď ve druháku jsme dělali "GogoStroj",(kdo chodil na SPŠ EI Kratochvílova ví) a tam je nepájivé pole, 8 indikačních LED a 7 segmentový display, generátor impulsů, a pak plošňák s vypínačema, tak to k tomu využiju
Edit:\\ Pro zajímavost, toto je GogoStroj

PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Prý Atmel přesouvá výrobu do jiné fabriky, a zároveň zavádí inovovanou řadu kterou poznáš podle přidanýho písmene A v označení, tzn. o kousek nižší spotřeba, horší přesnost interní bandgap reference a ještě pár drobných odlišností.
K tomu USB programátoru, vygugli si USBasp a AVRminiProg, najdeš schéma, plošňáky i firmware, ale k naprogramování toho brouka použitýho v programátoru budeš potřebovat LPT programátor (slepice vs. vejce...) Do začátku fakt stačí ten LTP programátor, taky jsem ho celkem dlouho bez problému používal, ale který notebook má dneska LPT že...
K tomu USB programátoru, vygugli si USBasp a AVRminiProg, najdeš schéma, plošňáky i firmware, ale k naprogramování toho brouka použitýho v programátoru budeš potřebovat LPT programátor (slepice vs. vejce...) Do začátku fakt stačí ten LTP programátor, taky jsem ho celkem dlouho bez problému používal, ale který notebook má dneska LPT že...
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Díky za vysvětlování pro tupce
přesně to se mi hodí
, ale mohl by jsi hodil schéma programátoru do toho LPT, jsem googlil a našel pouze nějaké redukce na seriovy port nebo tak to vypadalo, a nebylo tam jenom pár odporů.
Edit:\\ Tak jsem našel zde na foru:

Jenom si nejsem jist, vedou z toho LPT vodiče -ERROR atd... ale ty nikde zapojeny nejsou, takže nechat tak?
Edit:\\ Tak jsem našel zde na foru:

Jenom si nejsem jist, vedou z toho LPT vodiče -ERROR atd... ale ty nikde zapojeny nejsou, takže nechat tak?
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
zapoj to podle obrázku, funguje to. Zapojuješ jen ty, co maj odpory + ty dvě propojky. Na propojování zemí se vykvákni.
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak jěště GND z ATmegy na 25 pin ne? a VCC mám tahat z USB? Teda tak jsi to psal v tom tématu kde jsem to našel
Btw. dneska jsem tam byl, nechal jsem tam 250,- ale mám 4 kousky doma
Tak si budu hrát...
Btw. dneska jsem tam byl, nechal jsem tam 250,- ale mám 4 kousky doma
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nějak nám to tu umřelo, tak aspoň jedna fotka konkrétní realizace větráčku. Všimněte si materiálu stojánku a praktického kolébkového vypínače
arxeiss: už ti aspoň bliká ledka s atmegou?
arxeiss: už ti aspoň bliká ledka s atmegou?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ollie: Bohužel jsem se k tomu jěště nedostal
, teď ani nejsem doma...
- kanecicq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ehm sem tu zase já s mou sérii blbých dotazů takže tentokrát potřebuju vědet jak mám naprogramovat atmegu8 . Postavit lpt programer je nou probém co znamenají ty 1 a 0 (vim že to je dvojková soustava) ale nevím tak to napsat aby třeba dioda svítila 5 s pak zhasla na 3s a svítila zase 5 s....
,,Lež je vždy o krok před pravdou"
Spim a myslím si že jsem UDK ,vzbudím se a myslím si že jsem vývojové prostředí pro ATMEL
Upozornění: Za psychické a fyzické újmy neručím!
Ignore list: smoula, RaZZoR, Tomme, unit-97, dejf9
Spim a myslím si že jsem UDK ,vzbudím se a myslím si že jsem vývojové prostředí pro ATMEL
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Sežeň si CodeVision (demo je zadax) a tam vytvoříš jednoduchej program.
do deklarací přidáš hlavičku delay.h (include delay.h)
a pak do těla, kde je po spuštění něco jako "Insert your code here", tak tam napíšeš
PORTA=0b00000001;
delay_ms(5000);
PORTA=0b00000000;
delay_ms(3000);
Pokud jsem ten zápis nepo..., protože to píšu z hlavy, tak by to mělo být OK. Pro jistotu se ale koukni na help k funkci delay.
do deklarací přidáš hlavičku delay.h (include delay.h)
a pak do těla, kde je po spuštění něco jako "Insert your code here", tak tam napíšeš
PORTA=0b00000001;
delay_ms(5000);
PORTA=0b00000000;
delay_ms(3000);
Pokud jsem ten zápis nepo..., protože to píšu z hlavy, tak by to mělo být OK. Pro jistotu se ale koukni na help k funkci delay.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- kanecicq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jj ok dik . snad sem to pochopil správně sem trubec 
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jo, a při zakládání nového projektu použij wizzarda a nastav si korektně porty. Ten, který potřebuješ, si nastav jako out.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- kanecicq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ok
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ondra si koupil na zimu Arduino Duemilanove s ATMegou 168
. Už se těším, až příjde.
Plus programátor AVR do USB, ať můžu pozdějc pokusovat přímo s homemade řešením.
Plus programátor AVR do USB, ať můžu pozdějc pokusovat přímo s homemade řešením.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Poslední post jsem smazal. Programátor postavený
a funguje, přes ten CodeVision. Ale mám tu pár nesrovnalostí...
Oba příklady z této stránky: http://www.kvetakov.net/clanky/avr/27-s ... ed-ii.html
1.příklad: Napsal jsem ho do CodeVisionu nahrál na ATmel a dal na nepájivé pole, pokud jsem přivedl na ten vstup log 0, tak se LEDka rožla, pokud plus tak zhasla, ale pokud nic tak nesvítila... Nechápu. chápu proč se rožne při log 0, nechápu proč když není zapojená nesvítí.
2.příklad: To je to s časováním, nechápu proč tam jsou časy zrovna 65000 a 20, navíc je to napsané tak že dohromady před vypnutím cyklus proběhne 65020x a to nechápu proč nezapsali do jednoho intu, když ten je až do 65535 (v tomto případě když je unsigned), a když jsem to dal na svůj ATmel tak to trvalo 20s než se LEDka vypla...
Edit:\\ Napsal jsem si tento kód
a co jsem zjistil? Že doba po kterou to svítí trvá 8 sekund a doba zhasnutí 16 sekund...
Oba příklady z této stránky: http://www.kvetakov.net/clanky/avr/27-s ... ed-ii.html
1.příklad: Napsal jsem ho do CodeVisionu nahrál na ATmel a dal na nepájivé pole, pokud jsem přivedl na ten vstup log 0, tak se LEDka rožla, pokud plus tak zhasla, ale pokud nic tak nesvítila... Nechápu. chápu proč se rožne při log 0, nechápu proč když není zapojená nesvítí.
2.příklad: To je to s časováním, nechápu proč tam jsou časy zrovna 65000 a 20, navíc je to napsané tak že dohromady před vypnutím cyklus proběhne 65020x a to nechápu proč nezapsali do jednoho intu, když ten je až do 65535 (v tomto případě když je unsigned), a když jsem to dal na svůj ATmel tak to trvalo 20s než se LEDka vypla...
Edit:\\ Napsal jsem si tento kód
Kód: Vybrat vše
#include <mega8.h>
#include <delay.h>
void main (void)
{
PORTC=0x01;
DDRC=0x01;
while (1)
{
PORTC |= 0x01;
delay_ms(500);
PORTC &=0xFE;
delay_ms(1000);
};
} PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1) Nevím, proč používáš ten debilní hexadecimální zápis, když v binárním je to krásně vidět
2) Máš shodnou frekvenci v nastavení projektu i programátoru? První čtyři tzv. Fuse Bity.
3) Článek na květákově je úplná 3,14čovina, takhle blbě jsem to ještě řešený neviděl.
2) Máš shodnou frekvenci v nastavení projektu i programátoru? První čtyři tzv. Fuse Bity.
3) Článek na květákově je úplná 3,14čovina, takhle blbě jsem to ještě řešený neviděl.
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
1. Je naprd, ale pro pouštění prvního bitu je to kratší... Zatím mi to vyhovuje více
2. Asi nevím kde nastavit frekvenci programátoru, projektu mám normálně 8MHz (i když podle datasheetu má ATmel8-16PU 16MHz?) a ty fuse bity už vůbec nevím co je...
3. Takže květák nemám pročítat vůbec?
Edit:\\ 2. vyřešena
2. Asi nevím kde nastavit frekvenci programátoru, projektu mám normálně 8MHz (i když podle datasheetu má ATmel8-16PU 16MHz?) a ty fuse bity už vůbec nevím co je...
3. Takže květák nemám pročítat vůbec?
Edit:\\ 2. vyřešena