Extrémně přetížená 4 GB RAM (Win 7 64 bit)

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Molda222
Začátečník
Začátečník

Extrémně přetížená 4 GB RAM (Win 7 64 bit)

Příspěvek od Molda222 »

Zdravím,
mám zvláštní problém s RAMkou v mém novém notebooku, kde je nainstalovaný WIN 7 64 bit (kvůli podpoře 4 GB RAM). Problém je v tom, že systém z neznámého důvodu využívá většinu paměti a já pro své procesy mám volné jen minimum (cca 1 - 1,5 GB) Což mi připadá extrémně málo. A když spustím téměř cokoliv , i nějakou nenáročnou hru, tak to zbylou využitelnou RAM využije a často se pak např. daná hra vypne a paměť je extrémně využitá když se podívám do správce uloh na výkon.

Když se ve správci úloh podívám na výkon a následně na sledování prostředků (kde je pordobněji zobrazeno vytížení RAM paměti, tak systém sám o sobě bez jakýchkoliv zapnutých programů (i maličkosti "po spuštění" v listě jsou vypnuté) žere 1,5 GB RAM. Takže k dispozici mám nějakých cca 2,2 GB. Ale z těch 2,2 GB mi systém další polovinu použije na nějakou "pohotovostní paměť" a proto mám volné paměti k dispozici jen to minimum které jsem psal výše.
Všimul jsem si, že když zapnu notebook, tak mám volné RAM těch cca 2,2 GB, ale postupně se navyšuje ta pohotovostní paměť až mi sežere těch 1 - 1,5 GB, takže ve výsledku z celých 4 GB mužu využít jen čtvrtinu a tím pádem mám velké problémy například s hrama. (I nenáročný Football Manager 2010 se mi vypíná protože sežere celkem rychle tu malou část paměti kterou mam k dispozici)

Před chvílí jsem četl článek o WIN 7 na noteboocích a tam psali, že u WIN 7 64 bit se 4 GB RAM a výše by se měl vypnout stránkovací soubor a drasticky se tím zvýší svižnost systému. Podle toho článku to vypadalo přesně na muj problém, tak jsem to zkusil, ale změna žádná bohužel :sad:

Byl bych vděčný za jakékoliv komentáře a rady.

PS: Notebook je udržovaný, o žádném viru nevím, žádné zbytečné procesy zapnuté nemám. Jsou lidi, kteří mi říkali, že na jejich WIN 7 64 bit se 4 GB RAM mají zapnuto x věcí, firefox, icq, film, utorrent atd a i tak mají ještě rezervu 2-3 GB. Mě i bez zapnutí čehokoliv zbývá jen 1 - 1,5 GB a stačí zapnout firefox a icq a často pak nemám k dispozici ani 100 mb :(
CPU: Intel Xeon 1231v3 │ GPU: MSI Nvidia GTX 970 │ MB: Gigabyte H97-D3H │ RAM: Crucial 32 GB,
PSU: Seasonic M12II-620 EVO │ CASE: Fractal Define R5 │ SSD: 2x Crucial MX100 256 GB │ HDD: 2x WD Blue 1 TB,
MONITOR: Samsung S24390HL │ COOLER: Silentium PC Fera 2 │ OS: WIN 10
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Re: Extrémně přetížená 4 GB RAM (Win 7 64 bit)

Příspěvek od Mirek E. »

Zřejmě ti část operační paměti krade grafická karta, která paměť sdílí.

Koukni se do Start > Počítač > Vlastnosti Systému > Kolonka "Nainstalovaná paměť (RAM)". Mělo by tam být 4.00GB a v závorce potom (použitelné: x GB ).

Mělo by to vypadat zhruba takto:

Obrázek

Pokud tam budeš mít málo, tak je problém v tom.
V mém případě mám použitelné 3.75GB, protože 256MB si vezme grafická karta.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Molda222
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Molda222 »

V tomo problém není, mám tam napsano stejně jako ty 3,75 GB, ovšem realita je jiná
CPU: Intel Xeon 1231v3 │ GPU: MSI Nvidia GTX 970 │ MB: Gigabyte H97-D3H │ RAM: Crucial 32 GB,
PSU: Seasonic M12II-620 EVO │ CASE: Fractal Define R5 │ SSD: 2x Crucial MX100 256 GB │ HDD: 2x WD Blue 1 TB,
MONITOR: Samsung S24390HL │ COOLER: Silentium PC Fera 2 │ OS: WIN 10
naturis
Nováček
Nováček

Příspěvek od naturis »

Přesně do písmenka mam stejný problém,zapnu notas mam volnou ram cca 2,5 GB a pořád se to snižuje a přidává do pohotovostní která není aktivní a kterou potřebuju, po čase mam volných bez všech aplikací a kravin,které jsem povypinal i procesi přes msconfig 500 mb ram a po čase tam nezbide nic a jen neaktivní pohotovostní ram a hry si nezahraju googloval jsem 3 dny se všema programama, zkoušel jsem snad vše a to mam nový notebook využití ram mám pořád 1-2 % správce jsem prozkoumal jestli nejsou žrouty a nic prostě je problém v pohotovostní rám kterou systém prostě nevyuživá, když je potřeba prostě to nechápu a po restartu se restartuje photovostní rám na +- 200 a hned seto začne zvyšovat na par GB
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ked vypneš swap zvíši sa ti prd a nie drasticky výkon systému
pokiaľ máš realtívne málo ram tj 4GB bude to skorej horšie lebo miesto aby sa kraviny presunuly do swapu proste zahltia RAM a chybové hlásenie je na svete
bolo by treba aj zostavy chalani
grafika si môže zobrať aj viac ako 256MB
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,2GHz CL38 Patriot Extreme, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
naturis
Nováček
Nováček

Příspěvek od naturis »

može si zobrat aj viac ale muj OS si rezervuje pro systém 405 MB z 4GB využitelné 3,6 GB které jsem ještě neviděl a asi ani neuvidím.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

x64 zo zapnutými pár vecmi resp hned po štarte my žerie 1,5GB
ty vravíš že máš voľno 2,2GB čo by aj mohlo zodpovedať ak ti grafa ešte niečo uberie
x64 majú relatívne vyššiu spotrebu ram ako x86 , preto sa dávajú na systémy čo majú 2GB

3GB voľné pri x64 znamená nemať nič spustené, tým nič myslím nič
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,2GHz CL38 Patriot Extreme, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
naturis
Nováček
Nováček

Příspěvek od naturis »

Superfetch obsadí volné místo v paměti, znamená to, že obsadí prakticky veškeré volné místo. Počítače se zapnutou službou Superfetch mají využitou téměř celou fyzickou paměť (RAM), volné zůstane jen naprosté minimum.
naturis
Nováček
Nováček

Příspěvek od naturis »

tak už vím jak na to Start-Prohledat programy-Služby a dole najdete Superfetch zakázat a restartovat PC jinak msconfig v prohledat programy (start) můžete povypinat nepotřebné procesi při spuštění taky pomuže uvolnit ram
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

lenze ta pamet ktoru nacita super prefetch system moze okamzite uvolnit akonahle ju je potreba. rovnake je to aj na linuxe po dlhsom case ked dam vypisat volnu pamet pomocou prikazu free tak tvrdi ze je volne iba 40MB. v skutocnosti je ale zabrane programami iba 1-2GB zvysne GB pamete zabera diskova cache ktora sa moze okamzite uvolnit akonahle je potrebna dalsia pamet.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“