Silnoproudý vypínač (10-15A)

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Silnoproudý vypínač (10-15A)

Příspěvek od HentaiRush »

Potřeboval bych prosím pomocí při výběru nějákého vypínače do svítilny (půjde přes něj maximálně 12A + rezerva).. Bohužel, sháním nějákej malej, ideálně kruhovej s maximálním (!!!) průměrem 20mm, stačil by asi jen "ON-OFF", ideálně ale "ON1-OFF-ON2" - jenže takovej asi neexistuje..

Taky jsem uvažoval nad nějákým potenciometrem, jenže žádnej co jsem našel nesnese ani 5A a navíc potřebuju aby měl určitou vodo-pracho těsnost..

Nevíte o něčem? Klidně i zahraniční shopy..

/// ještě doplním, že přes to bude procházet napětí kolem 4V.
Naposledy upravil(a) HentaiRush dne stř 18. srp 2010, 17:39, celkem upraveno 1 x.
Wannabe dickface... :]
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Re: Silnoproudý vypínač (10-15A)

Zatím jsem teda našel jen toto, což je lehce něco jinýho než chci, ale něják nechápu ten datasheet a verze.. Vidí do toho někdo? :roll:

http://www.gme.cz/_dokumentace/dokument ... -353.1.pdf
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

myslim ze chces C7050AF

dvoupolovy zap-vyp, kulate tlacitko....ale prumer 28mm

//vzhledem k rozmerum toho chces celkem dost (proud). koukej spis po packovejch, ty jsou robustni silovy kovovy :)

////nebo spinat pres tranzistor, tim by sel osefnout i potenciometr(stacil by obyc), eventuelne regulace PWM
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

srna píše: ////nebo spinat pres tranzistor, tim by sel osefnout i potenciometr(stacil by obyc), eventuelne regulace PWM
Páčkovej nechci, potřebuju buď jednoduchý tlačítko nebo kolébku.. Vzhledem k tomu, že to pojede v zapojení "aku - vypínač - LED", tak se chci vyhnout nějákému driveru a PWM bliká.. :)

Možná jsem nepochopil základní parametry těch vypínačů. Když je u nějákýho napsaný například: "250VAC 1A ; 125VAC 6A", tak to znamená, že čím nižší napětí tím prochází, tím větší proud to dokáže vydržet (samozřejmě nemyslím uplně lineární charakteristiku)?

Mimochodem, jak myslíš ten tranzistor?
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ty proudy jsou absolutni meze(pro stridavej proud, u SS je to jiny) proste kdyz mas 250V/16A tak proste 16A a hotovo:)

a tranzistor? nejakej mosfet a obyc vypinac na malej proud(schema po me nechtej)
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Jsem elektrotechnický laik, tudíž nevím vocogo.. :lol: Myslím ten tranzistor.. v tomto se absolutně neorientuju..

Každopádně, když by to šlo něják ubastlit na ovládání potenciometrem, tak bych byl nejspokojenejší.. :) Teda, pokud by to nestálo tisíce, žejo.. :) Protože za 500,- si můžu koupit driver a tam už jde jednoduše dát potenciometr krásně bez nároků na něják velký proudy.. Jenže hold chci mít konstrukci pokud možno nejjednodužší, tak se driveru chci vyhnout.. :)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

myslim ze do kila byses vesel 1OO%
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Chápu tedy dobře, že ten mosfet v podstatě je nějáký elektronický vypínač, jenž příjme signál od toho normálního vypínače? Já vážně nevím jak to funguje.. :) A jak by to bylo asi náročný na prostor?
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Led musis napajet vzdy pres driver, je treba stabilizovat proud. Jinak se bud zkrati zivotnost led, nebo ti bude malo svitit (posleze oboji). V obou pripadech dost dramaticky. Je to neco jineho nez zarovka. Z toho cos napsal, by musely mit LED vykon cca 50W. Takova LED uz stoji "tisice" a neda se napajet z aku 4V, takze nejaky step-up menic budes stejne potrebovat. Neni pak problem udelat proudovou stabilizaci ani PWM.
PWM blika pokud zvolis nizkou frekvenci (netusim proc bys to delal) pokud pouzijes standartne jednotky az desitky kHz, zadne blikani neuvidis.
50W led ve svitilne nejakych rozumnych rozmeru rozhodne neuchladis, na vyzkouseni jsem dal tri 20W led na zebrovany AL blok o hrane cca 15cm, a na trvaly provoz to rozhodne nebylo.
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

termit256 píše:Led musis napajet vzdy pres driver, je treba stabilizovat proud.
Ale prdlačka.. Luminus SST90 Má při cirka 3,6V (beru průměr) a proudu 10A.. 36W.. Produkuje cirka 2200lm.. A ano hřeje, ale né tak aby to bylo nutný chladit dusíkem.. v poslední době se už od Olightu prodávají 2 svítilny s touto led (pospolu s 6*18650 aku v sério paraelním zapojení s elektronikou).. To, že nechci elektroniku, je kompromis mezi určitou vybíjecí křivkou, kdy postupně klesá svítivost v závislosti na nabití akumulátoru a tím, že když se použije driver (jedno jestli PWM nebo nějáký měnič) tak svítíš a svítíš a svítíš a v okamžiku nesvítíš.. Proto z mého pohledu vítězí DirectDrive zapojení oproti driveru. Jednoduše svítíš dokud se akumulátor totálně nevybije (nesepne ochranná elektronika v aku)..

50W nestojí tisíce.. stojí třeba jenom jeden tisíc - což není žádná zabijácká cena.. ;)

Jak píšeš, 3*20W (nevím jestli P7 nebo MC-E), tak v součtu už máš 60W.. A i to se dá naprosto krásně napájet DD bez driveru (kupříkladu z 3*18650).. A chlazení? Každý LED světlo musí bejt chlazený tak akorát, aby odpadní teplo z led odvedlo.. Ale tak "náročný" k uchalzení to není..

Zrovna teď si projektuju 3*XPG (bin R5) (celkově něco kolem 12W - 1000lm) bez elektroniky o velikosti válečku o 24mm průměru a 120mm délky.. A už teď, vím, že se to uchladí bez problému..

Konec OT a zpět k tématu.. :roll:

/// jen dodatek k teplu.. v zimě je takováhle výkonná svítilna k nezaplacení.. :)
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Driver tam musis mit vzdycky, kdyz neslysis na argumenty zamysli se nad tim, proc i cinani kteri maji jinak snahu ojebat kde co jde, tam ty drivery tvrdosijne davaji. Jsou tam mj. i proto, ze proud led se ze zvysujici teplotou take zvysuje, pokud ho u vykonnych LED nestabilizujes jede ti to porad nahoru.

Nejakou 12W led svitilnu koupil soused z DX, mela prepinani na 2 vykony, nadaval ze po cca 5 vybitich 18650 sviti tak 1/2 toho co jeho stara s 3W led, kterou neni problem do pouzdra uchladit.
Tolik asi k tomu ze to jiz nekdo vyrabi.

Vykon 50W jsem bral z udaju ktere jsi uvedl - 4V/12A

Ty led co jsem zminoval, mely pri proudu 1A napeti cca 18V, poslali mi je Cinani jako vzorky pri objednavce neceho jineho, je to neco podobneho jako co uvadis ty - mizerna ucinnost (75lm/W) jen jinak zapojeny cluster.

Chlazeni by bylo lepsi si nejprve poradne spocitat a az pak tvrdit ze to neni zadny problem. Nedavno jsem pri nejakych testech heat-pipe trubicek odvadel zbytkove teplo do medene kostky cca 70x30x150mm (mam ji pred sebou na stole).
Vypadalo to tak, ze jeden konec trubicky se zahrival tranzistorem se ztratovym vykonem kolem 25W, druhy koncil v tom bloku. Po par minutach se blok nedal udrzet v ruce.
Ovsem na argumenty typu ze "uz ted vis ze to neni problem" se tezko neco namita.
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Ty si budeš tvrdošijně mlejt svou, já si budu tvrdošijně mlejt svou.. :)

Nebudu to s tebou nikterak dál rozebírat - tím nechci říci, že nemáš v něčem pravdu.. :)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Jasně, na LEDky jde používat i odpor, ale zdroj proudu je prostě lepší.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Pánové, nechci vám do toho kecat, ale vysvětlíte mi (teda, já to vím, ale zamyslete se vy nad tím), jaký je rozdíl:
1) použít driver pro LEDku: Kdy svítíš svítíš a najednou zhasneš, protože akumulátor už nedá dostatek energie
nebo
2) nedát tam driver (s tím rizikem že jsi debil, a něco se ti spálí, popřípadě jen odpor, který bude topit jako kráva, a výsledek bude, že ot bude mít účinnost nižší než halogenová žárovka) a pak to zhasne v momentě, kdy se ti vybije úplně akumulátor (ten se tím ničí, tím si buĎ jistý), nebo v případě použití LiIon (či LiPol) s integrovanou elektronikou co xhrání akumulátor před podvybitím, kdy to taktéž zhasne z ničeho nic.
Pokud máš nějakou výkonnou nebo výkonovou LED, vždy opakuji vždy si to říká o LED driver. ať už lineárí zdroj konst. proudu (to není jen odpor!) kdy to bude mít mizernou účinnost, nebo spínaný LED driver, který bude šetrný k LED i k aku, a bude to mít ejvětší možnou účinnost, a výdrž v době svícení. Máš-li problém s tím, že to dlouho nebude svítit, může se dodělat například i regulace jasu (pulsní - PWM, lineární je neúčinná), nebo si případně dodělat indikaci stavu akumulátoru. Možností je mnoho.
HentaiRushi, pokud si myslíš, že výkonová LED o výkonu dokonce až pár desítek W se dá krmit z aku přímo, tak si i o tobě myslím něco já (a asi nebudu sám).
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Špatný fórum na toto.. :)
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

zkus http://forum.fotonmag.cz/index.php?
Ovsem to, ze s tvymi nazory budou tamni "odbornici" souhlasit, bohuzel (pro tebe) neznamena ze jsou spravne :-)
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Když potřebuješ jen, aby ti 10 lidí potvrdilo tvou (nesprávnou) teorii, tak se tu potom na to neptej. Pokud si předpokládal, že je tu jen kupa blbých lidí, co ti vše odkývají (a kdyby ne že je přesvědčíš o tvém vlastním názoru) tak si předpokládal velice špatně.
Polož tento dotaz, nebo rozveď podobné tvrdohlavé teorie třeba na bastlírně nebo na elektroworldu, a uvidíš, jakou rychlostí odtamtud vyletíš.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Electroworldu.. :lol: Tam mě odkážou maximálně na to, že halogen vždycky svítí víc.. :D
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Jestli ono to náhodou nebude tím, že mají pravdu.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“