frekvence

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

simikova
Začátečník
Začátečník

frekvence

Příspěvek od simikova »

http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... 40?start=3

Mám desku která podporuje DDRIII 1800+ 1.5V doporučeno
a mám 2x2GB ram 1800mhz cl 9 1.5V . a chtěla bych se zeptat jesttli budou fungovat na té frekvenci ?

nebo co mysleli v té tabulce u toho x3 440 ? 1066/1333
Vim že je to provozní frekvence.. ale jestli když nastavim ram na 1800 tak jestli cpu to veme ..

mohl by mi někdo vysvětlit a atd. děkuji :wink:

( a nepiště že x3 440 ani po odemčení na B40 Pheanom neviužije potencial frekvence 1800 )

omlouvám se pokud jsme to dala do špatné rubriky
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: frekvence

Příspěvek od Blue Storm »

sice píšeš, že nechceš, aby ti někdo říkal, že to procesor nevyužije...nejde ani tak o procesor jako o reálné aplikace, na které frekvence a časování pamětí nemají prakticky skoro žádný vliv...každopádně funkčnost 1800MHz ti nikdo zaručit nemůže, jelikož může mít procesor ne moc dobrý paměťový řadič a nebude se mu tahle frekvence líbit...můj Athlon II X3 zvládá maximálně nějakých 1940MHz, potom už paměťový řadič hapruje
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Pokud frekvenci RAM nastavíš pouze děličkou v BIOSU, pak s tím CPU nemůže mít problém. Na zvážení pouze je, zda není někdy lepší jet RAM na nižší frekvenci s lepším časováním.

EDIT: Teď jen doufám, že nekceám ... minimálně děličkou se to řeší u Intelu a pravda je, že AMD jsem nějaký ten pátek neřešil. Pokud jsem se sekl, omlouvám se.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

V nejhorsim pripade, kdyz by PC nenabehlo, staci resetovat obsah CMOS pamet BIOSu.

Jak bylo receno, realny prinos vykonu bude max. v radu jednotek procent!
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
simikova
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od simikova »

Čím vetší frekvence tím rychlejší doba cyklu e lepší ( vetší ) propusnost dat ne ?
A když jsme se dívala na jiné ram 1600 tak u těch je také časované cl9 tak mi tohle vuči ceně příjde akorád.

2) co tato ram na frekvenci 1375 ? je to vubec k něčemu moc mi nepříjde odlišná od 1333 . A má cenu jí kupovat mítho toho zeppelinu 1800 ? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46335
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

simikova píše:Čím vetší frekvence tím rychlejší doba cyklu e lepší ( vetší ) propusnost dat ne ?
Někdy ne:

1600 MHz CL9 mají celkou CAS Latenci 11,25 ns
1333 MHz CL7 ji mají 10,50 ns

A tak lepší datovou propustnost budou mít ty druhé paměti.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Otazkou je to, jak se teoreticka vysoka propustnost projevi v praxi.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Lokomotiva píše:A tak lepší datovou propustnost budou mít ty druhé paměti.
zdaleka ne...frekvence 1333MHz je pro co nejlepší propustnost, resp rychlosti čtení, zápisu, kopírování, to nejhorší, co může být i při CL6...u propustnosti má hlavní účinek frekvence, časování má vliv na latence http://extrahardware.cnews.cz/vyherni-r ... 9?page=0,3
simikova píše:Čím vetší frekvence tím rychlejší doba cyklu e lepší ( vetší ) propusnost dat ne ?
to sice ano, propustnost se zvýší, avšak na reálné použití to má vliv nula nic, respektive žádný zásadní rozdíl nepoznáš a ve většině případů ani ten malý...podívej se na test, na který odkazuju v tomto příspěvku a když se podíváš na graf s WinRARem, kde jsou měřeny rychlosti, tak uvidíš, že rozdíl mezi 1333MHz CL6 a 2000MHz CL9 je zanedbatelných ani ne 300kB/s
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
simikova
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od simikova »

ok, Juknu na to mno a ta ramka 1375 ? ta má jako jakej smysl ? vetšina lidí koupí buď levné 1333 o nízkem časovaná nebo vyší frekvenci 1600+
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

je to vesměs jedno...i 1333MHz paměti ti budou stačit na přetaktování, jelikož i na základní frekvenci pamětí jde procesor provozovat s 333MHz frekvencí sběrnice, což třeba u Athlonu II X3 440 je skoro 5GHz :wink:
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Blue Storm píše:...podívej se na test, na který odkazuju v tomto příspěvku ...
Já bych doporučovala ten test nebrat vážně.

Jeho výsledky považuji za neprůkazné a vyvozené závěry za nesprávné (kromě toho, že se jednalo o fajn paměti).

Už to, že nastavení pamětí, které je komentováno jako nejméně výkonné, dosahuje ve 2 případech (na str.4) nejlepších výsledků, je podivné.

Zvláštní je i to, že paměti v prvním a druhém nastavení se chovají v řadě případů prakticky stejně.
Ačkoliv rozdíly mezi prvním a druhým nastavením jsou větší, než mezi druhým a třetím nastavením.
Ale jen třetí nastavení se chová odlišně.

Když se podívám dopředu na další nastavení, zjistím, že frekvence severního můstku je v prvních dvou nastaveních pamětí stejná, zatímco ve třetím nastavení je znatelně nižší.

A tak se nemohu ubránit dojmu, že největší vliv na výkon pamětí měla v testu frekvence severního můstku, která převálcovala ve značné míře nastavení pamětí, a že si toho testující nepovšiml.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

2Lokomotiva: to snad nemyslíš vážně...ty považuješ tyhle dva výsledky jako že vyhrává 1333MHz CL6? no to snad ne...výsledky jsou akorát podobné z toho důvodu, že prostě nemají paměti takový vliv na výkon

Obrázek Obrázek

a jinak by mě teda zajímalo, jak bys s procesorem Intel Core i5 750 chtěla tyhle paměti otestovat, když má podle tebe frekvence, nikoliv severního můstku, ale uncore části procesoru, tak strašně velký vliv na výkon
Naposledy upravil(a) Blue Storm dne pát 8. říj 2010, 20:03, celkem upraveno 1 x.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Blue Storm píše: 1)to snad nemyslíš vážně :lol:
2)ty považuješ tyhle dva výsledky jako že vyhrává 1333MHz CL6? no to snad ne...výsledky jsou akorát podobné z toho důvodu, že prostě nemají paměti takový vliv na výkon
3)a jinak by mě teda zajímalo, jak bys s procesorem Intel Core i5 750 chtěla tyhle paměti otestovat, když má podle tebe frekvence, nikoliv severního můstku, ale uncore části procesoru, tak strašně velký vliv na výkon
1) To, co jsem k testu napsala, myslím naprosto vážně.
2) Ty neumíš číst? Pokud bys uměl, zjistil bys, že nikde nepíšu to, co se mi snažíš vložit do úst.
3) Testovala bych i třetí nastavení za stejných podmínek jako první dvě.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Lokomotiva píše:Už to, že nastavení pamětí, které je komentováno jako nejméně výkonné, dosahuje ve 2 případech (na str.4) nejlepších výsledků, je podivné.
a tohle je prosím co? s tím "vyhrává" jsem to přehnal, pravda, ale napsala jsi, že to dosahuje nejlepších výsledků a to stačí...tohle bych opravdu za nejlepší výsledky nepovažoval, ale pouze za odchylku v rámci měření oproti ostatním nastavením
Lokomotiva píše:3) Testovala bych i třetí nastavení za stejných podmínek jako první dvě.
a můžeš mi tedy objasnit, jak by jsi to chtěla u procesoru Core i5 750 provést? :roll:
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

1) Já nejsem ta, která test a jeho metodiku zvolila.

2) Pokud je to tvůj test, je mi líto, že jsem o něm napsala to, co jsem napsala.
Ale já jsem diskuzi o něm nevyvolala, to je tvoje zásluha.

3) Tobě samotnému není divný ten rozptyl výsledků? Pokud ano, proč jsi se tím nezabýval dál?
Proč se jen snažíš tu protichůdnost "vysvětlit" a ne pochopit a odstranit? Třeba úpravou jeho
metodiky. Ale pochopitelně stejnou pro všechna 3 nastavení!

Já si umím představit reklamu:

"Olej LUKANA se při smažení nevsakuje do jídla. Kupte si ho."

To je stejné jako ten test.

Není to lež, ale není to úplná pravda.

Jinak by se muselo říct:

"Olej LUKANA se při smažení nevsakuje do jídla při té a té teplotě.
Při nižších teplotách se do jídla vsakují všechny oleje.
I olej LUKANA."

To ovšem nelze propagačně využít...

Chápeš už, co se mi na tom testu nelíbí a proč ho nehodlám brát vážně?
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne pát 8. říj 2010, 20:25, celkem upraveno 1 x.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

a chápeš, že kdybych nezkoušel, že není rozdíl až tak znatelný, aby nějak zásadně ovlivnil celkové výsledky, tak bych takovouhle metodiku ani nezvolil? další věc je ta, že 1333MHz na pamětech při BCLK 200MHz a UnCore frekvenci 3200MHz ani nastavit nejde...pokud mi stále nevěříš, klidně udělám spešl pro tebe test propustností, jakmile mi dorazí Core i5 655K, který dokáže nastavit i při základní BCLK frekvenci hodně vysokou frekvenci pamětí :wink: jestli jsem byl agresivní, omlouvám se, ale tohle je prostě realita a 1333MHz CL6 je nejslabším nastavením
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Chápej, že jako holce je mi bližší smažení řízků...

Ale pokud už od něj vzhlédnu a podívám se na takové podivnosti jako Column Address Strobe Latency, DRAM Frequency a podobně, tak bych chtěla, aby to počtení fakt stálo za to.

Není ale možné chtít prokázat nějaké tvrzení testováním a jeho výsledky a současně chtít po čtenáři víru, pokud výsledky ne vždy tvrzení odpovídají.

Za nic se neomlouvej, ale netvrď, že 1333 MHz CL6 je nejslabší nastavení.

Prokaž to.
simikova
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od simikova »

Jsem ráda že se mím tématem opravdu zaobíráte.Najde se tu někdo kdo by rozsoudil tvrzení Lokomotivy a Blue storm ??
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

No, tady nejsme u soudu.
A tak není třeba shánět státního zástupce, obhájce, zapisovatelku apod.
Jenže tebe asi spíš zajimá prakticky použitelný výstup naší diskuze, ne?

Takže, pokud se nehodláš oddávat testům, vyber si paměti podle ceny,
toho, jakou frekvenci pamětí umí tvůj procesor, deska, jaké napětí pamětí je maximálně možné (u Intelu) a jestli chceš taktovat nebo ne.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

2Lokomotiva: říkám, jakmile mi dojde Core i5 655K, opět ti ukážu, že 1333MHz CL6 opravdu nejslabším nastavením je...i kdyby tam byl nějaký větší vliv, na výsledném pořadí se stále nic nezmění...je to to samé jako mezi 1600MHz CL7 a 2000MHz CL9, kdy jde vidět, že je 1600MHz CL7 méně výkonnější i přesto, že má velice dobrý poměr frekvence a časování...já si za svým testem stojím a jak jsem řekl, kdyby to mělo nějak zásadně ovlivnit celkové výsledky, respektive že by závěr byl jiný, zvolil bych jiné frekvence (metodiku)

2simikova: ven třeba obyčejné Kingstony 1333MHz CL9...při přetaktování snížíš děličku, respektive násobič, pamětí a nemusíš řešit jejich přetaktování
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“