Ešte pred mojou otázkou mi dovoľte popísať prečo si myslím, že mi nie je dopriate "šťastie" pri skladaných PC.
2002
1. Nestabilné PC, doska QDI + DDR Apacer
2. Riešenie: stabilita po výmene za AM1 DDR
2008
1. Nestabilné PC, doska MSI P45 Platinum + DDR2 A-DATA Extreme Vitesta 800MHz CL4.
Nutné nastaviť CL5.
2. Výmené za DDR2 Mushkin 800MHz CL4 na základnom napätí. Stabilné, avšak po nejakom čase
kontrola Memtestom a 1 z 2 modulov vykazoval chyby.
3. Výmena za Kingston DDR2 800MHz CL4. PC nenabieha ani po úprave napätia. Idú len na CL5.
4. Zostali mi 2x2GB A-DATA + 2x2GB Kingston na CL5, kde idú stabilne.
2010
1. Nestabilné PC, doska MSI X58A-GD65 (LGA1366) + DDR3 Kingston 1600MHz CL8 1,65V.
2. Riešenie: Vrátenie RAM a výmena za tie isté CL9 = vrátenie 25€ cenový rozdiel.
Naozaj som presvedčený, že aj keby som mal akúkoľvek inú dosku, tak stále budem mať problémy s RAM:-)
Do budúcna si už žiadne PC skladať nebudem a rovno kúpim hotové zostavy HP.
Zaujímalo by ma ako ste na to vy ostatní? Máte štastie na výber komponentov?
Kompatibilita RAM + Zákl. doska
- marosf
- Nováček

-
Kompatibilita RAM + Zákl. doska
Naposledy upravil(a) marosf dne ned 14. lis 2010, 20:14, celkem upraveno 2 x.
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Kompatibilita RAM + Zákl. doska
Nevím jak ostatní, já jsem měla jediné problémy s pamětmi u sc.939 procesorů - resp.jejich paměťových řadičů, kterým ne všechny paměti chutnaly.
Jinak s.478, 775, 1156 - žádný problém (u A-DATA Vitesta 800+ stačilo nastavit pamětem 2,1V a 800 MHz s časováním 4-4-4-12/2T nebyl problém)
AM2, AM2+, AM3 - pohoda, jazz...
Možná máš problémy 2:
- správný výběr komponent
- správné nastavení nainstalovaných komponent
Oboje je potřebné, zejména pokud nekupuješ standartní komponenty - paměti.
Např.paměti DDR3 1,7V se považují pro sc.1156 procesory Intel za nevhodné - při nastavení vyššího napětí pamětem než 1,65V může shořet paměťový řadič procesoru.
Když už je tak ale známý koupil, nastavila jsem vyšší napětí severnímu můstku, takže rozdíl mezi jeho napětím a napětím pamětí byl 0,45V.
PC běží dodnes už 2. rok bez problémů a paměťový řadič procesoru se tváří spokojeně.
A tak mám pocit, že nejde o štěstí, ale vyřešit oboje - výběr komponent i vyladění PC.
Jinak s.478, 775, 1156 - žádný problém (u A-DATA Vitesta 800+ stačilo nastavit pamětem 2,1V a 800 MHz s časováním 4-4-4-12/2T nebyl problém)
AM2, AM2+, AM3 - pohoda, jazz...
Možná máš problémy 2:
- správný výběr komponent
- správné nastavení nainstalovaných komponent
Oboje je potřebné, zejména pokud nekupuješ standartní komponenty - paměti.
Např.paměti DDR3 1,7V se považují pro sc.1156 procesory Intel za nevhodné - při nastavení vyššího napětí pamětem než 1,65V může shořet paměťový řadič procesoru.
Když už je tak ale známý koupil, nastavila jsem vyšší napětí severnímu můstku, takže rozdíl mezi jeho napětím a napětím pamětí byl 0,45V.
PC běží dodnes už 2. rok bez problémů a paměťový řadič procesoru se tváří spokojeně.
A tak mám pocit, že nejde o štěstí, ale vyřešit oboje - výběr komponent i vyladění PC.
- marosf
- Nováček

-
Ja by som to videl na výber komponentov 
Pri časovaniach pamätí sa vždy držím výrobcom stanovených max. hodnôt, rovnako ako aj s úpravami napätí a tie neprekračujem. Skrátka keď to nejde, tak to nejde.
Možno by bolo vhodné uviesť výrobcov MB.
Btw, škoda tých Mushkinov, tie jediné mi s extrémnym časovaním išli spoľahlivo dokonca pri základnom napätí
Teraz ich už žiaľ nezohnať na našom trhu.
Pri časovaniach pamätí sa vždy držím výrobcom stanovených max. hodnôt, rovnako ako aj s úpravami napätí a tie neprekračujem. Skrátka keď to nejde, tak to nejde.
Možno by bolo vhodné uviesť výrobcov MB.
Btw, škoda tých Mushkinov, tie jediné mi s extrémnym časovaním išli spoľahlivo dokonca pri základnom napätí
- Lokomotiva
- Začátečník

Jak říkáte doma: "A´no, aj..."marosf píše:Ja by som to videl na výber komponentov
Pokud vyberu DDR2 800 MHz CL5, nebo DDR3 1333 Mhz CL9, nebudu mít co řešit a nemusím nic nastavovat.
Klidně to nechám na BIOSu.
Ale DDR2 800 MHz CL4, nebo DDR3 1600 MHz CL8, tam už je třeba počítat s tím, že budu muset do BIOSu a napětí i časování nastavovat ručně, testovat a zase nastavovat (pokud to testování nedopadne).
Jo, pokud budu kupovat nestandartní - dražší paměti, mohu dosáhnout vyšší datovou propustnost.
Obvykle nemá na výkon PC nijak zvláštní vliv.
Ale nemůžu čekat, že to bude zadarmo.
Nikdo mi přece neslíbil, že to bude bez problémů...
To je něco jako přetaktování:
"Kámoš má stejný procesor a přetaktoval ho na .... GHz a já jenom na .... Ghz. Jak to?"
Nikdo přece neslíbil, že mu půjde přetaktovat stejně, ne?
Tak buď na to přijde jak to udělat, nebo se tam co kamarád nedostane.
- marosf
- Nováček

-
Len pre zaujímavosť.
Pri súčasných Kingston DDR3 1600MHz CL8 som nastavoval
CL 8
tRCD 8
tRP 8
tRAS 24
tRFC 88
tWR 12
tWTR 6
tRRD 6
tRTP 6
Command rate skúšané 1T, 2T bez zmien
b2b cas delay od 0 - 11 (ďalej ma to už nebavilo) bez zmien
Napätie max 1,65V bez zmien. Vyššie nejdem.
Memtest + Windows Memory diagnostic žiadne chyby.
Vo Windows bolo aj BSOD a Testy na Prime 95, IntelBurn Test padajú.
Bios aktualizovaný.
Stabilne 1600MHz na CL9. Vyýkonnostný rozdiel minimálny, až žiadny. Ďalej už neriešim prečo to nejde.
Pri súčasných Kingston DDR3 1600MHz CL8 som nastavoval
CL 8
tRCD 8
tRP 8
tRAS 24
tRFC 88
tWR 12
tWTR 6
tRRD 6
tRTP 6
Command rate skúšané 1T, 2T bez zmien
b2b cas delay od 0 - 11 (ďalej ma to už nebavilo) bez zmien
Napätie max 1,65V bez zmien. Vyššie nejdem.
Memtest + Windows Memory diagnostic žiadne chyby.
Vo Windows bolo aj BSOD a Testy na Prime 95, IntelBurn Test padajú.
Bios aktualizovaný.
Stabilne 1600MHz na CL9. Vyýkonnostný rozdiel minimálny, až žiadny. Ďalej už neriešim prečo to nejde.
- Lokomotiva
- Začátečník

Jo, pokud jde o sc.1366, je to stejné jako u sc.1156 - je bezpečnější přes 1,65V nechodit.
Nebo musíš hodně dobře vědět co děláš a přenastavit i další napětí.
No ale řešení jsi našel.
Gratuluji.
Tak proč jsi z toho tak v recesi?
EUR 25,- je slušný (bez alkoholu) oběd pro dva, ne?
Nebo musíš hodně dobře vědět co děláš a přenastavit i další napětí.
No ale řešení jsi našel.
Gratuluji.
Tak proč jsi z toho tak v recesi?
EUR 25,- je slušný (bez alkoholu) oběd pro dva, ne?
- marosf
- Nováček

-
Všetko v pohode, takéto veci už neriešim