Zdravím. Mám model ATi Sapphire 6870 a karta bohužel nedokáže zobrazit rozlišení 1280*960 /85Hz které jsem doteď defaultně na mém CRT monitoru používal. Ve windows i v CCC je toto rozlišení sice možné nastavit, ale jakmile ho dám, obraz se pouze rozostří. Monitor pak hlásí že běží v rozlišení 1280*1024 a windows ukazuje 1280*960. Stejné problémy se objevují i v rozlišení 1280*728 a 1280*720. Pokud snížím obnovovací frekvenci na 60Hz pak zmiňované rozlišení někdy naskočí.
Kartu mám novou, ještě ji mohu vrátit. Proto chci poprosit, kdo z vás má AMD 6870, vyzkoušejte zdali vám jde navolit rozlišení 1280/960 (příp. 1280*728 a 1280*720) s obnovovací frekvencí 75Hz a vyšší.Pak si navolte informace na samotném monitoru a podívejte se jestli se toto rozlišení na monitoru korektně zobrazuje.
AMD 6870 - karta nezobrazí rozlišení 1280*xxx - vyřešeno
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
AMD 6870 - karta nezobrazí rozlišení 1280*xxx - vyřešeno
Naposledy upravil(a) Bum dne pát 26. lis 2010, 00:20, celkem upraveno 1 x.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
- vendo007
- Začátečník

Re: AMD 6870 - karta nezobrazí rozlišení 1280*xxx
napadlo ma, skusit iny vystup z karty? (ale to bude asi blbost)
inac karta by mala ovladat kazde rozlisenie
inac karta by mala ovladat kazde rozlisenie
"Real power can't be given. It must be taken."
- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Výstup jsem zkoušel změnit a bez efektu. Zkoušel jsem i jiný monitor, ani to nepomohlo.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
- xkryspin
- Začátečník

-
Chtělo by to více informací:
- Typ monitoru, které si zkoušel
- Způsob připojení - očekávám D-SUB (analog)
Rozdíl mezi tím co hlásí Win a co hlásí monitor je vcelku jednoduše vysvětlitelný. Karta posílá do monitoru signál pro 1280/960 a monitor to nechápe a interpretuje to jako něco jiného (a pak to podle toho zobrazuje). U analogového CRT je to tomu monitoru v podstatě jedno - signál je pro něj souvislý proud, a podle několika málo údajů (synchronizace) se monitor akorát rozhodne, kdy pošle paprsek na další řádek / a kdy pošle paprsek zpět do rohu po skončení stránky.
1280/960 je nestandardizované a relativně nové 4:3 rozlišení oproti SXGA 1280/1024. Tolik k teorii. Problém je, že zřejmě selhává synchronizace mezi monitorem a kartou (VSYNC / HSYNC) - karta ji může předávat jinak než vyžaduje monitor, nebo je synchronizační signál trochu posunutý oproti tomu co monitor čeká a nechápe to (a zaokrouhluje to na nějaký standard, který zná).
Prozatím zkus toto:
1) Sežeň driver pro monitor a nainstaluj / přeinstlauj ho.
2) v CCC ve vlastnostech monitoru zkus změnit nastavení synchronizace. (Horizontální / vertikální / composite). Zkus je postupně vynutit - a s něčím by se to mělo chytnout.
3) Dobrý trik jak vnutit monitoru znovu se zamyslet nad synchronizací, je za provozu ho vypnout, vytáhnout ze zásuvky a zase zapnout zpět.
Pokud dodáš typ monitoru - třeba se povede dohledat jak jej přesvědčit, aby signál interpretoval správně, případně jakou synchronizaci mu vnutit, aby to pochopil.
- Typ monitoru, které si zkoušel
- Způsob připojení - očekávám D-SUB (analog)
Rozdíl mezi tím co hlásí Win a co hlásí monitor je vcelku jednoduše vysvětlitelný. Karta posílá do monitoru signál pro 1280/960 a monitor to nechápe a interpretuje to jako něco jiného (a pak to podle toho zobrazuje). U analogového CRT je to tomu monitoru v podstatě jedno - signál je pro něj souvislý proud, a podle několika málo údajů (synchronizace) se monitor akorát rozhodne, kdy pošle paprsek na další řádek / a kdy pošle paprsek zpět do rohu po skončení stránky.
1280/960 je nestandardizované a relativně nové 4:3 rozlišení oproti SXGA 1280/1024. Tolik k teorii. Problém je, že zřejmě selhává synchronizace mezi monitorem a kartou (VSYNC / HSYNC) - karta ji může předávat jinak než vyžaduje monitor, nebo je synchronizační signál trochu posunutý oproti tomu co monitor čeká a nechápe to (a zaokrouhluje to na nějaký standard, který zná).
Prozatím zkus toto:
1) Sežeň driver pro monitor a nainstaluj / přeinstlauj ho.
2) v CCC ve vlastnostech monitoru zkus změnit nastavení synchronizace. (Horizontální / vertikální / composite). Zkus je postupně vynutit - a s něčím by se to mělo chytnout.
3) Dobrý trik jak vnutit monitoru znovu se zamyslet nad synchronizací, je za provozu ho vypnout, vytáhnout ze zásuvky a zase zapnout zpět.
Pokud dodáš typ monitoru - třeba se povede dohledat jak jej přesvědčit, aby signál interpretoval správně, případně jakou synchronizaci mu vnutit, aby to pochopil.
- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Xkryspine, dík za rady, myslím že jsi ten problém popsal dost přesně. Zkoušel jsem co jsi psal, bohužel monitor v daném rozslišení nechce naskočit. Mám LG F900P , připojený přes VGA port (redukce z DVI). Pročítal jsem zahraniční fora a tam se pár uživatelů zmiňuje o problémech posledních ATI/AMD Catalyst ovladačů s CRT monitory. Řešení uvádí používat starší verze ovladačů (9.8 a starší). Ty ovšem nejsou použitelné pro AMD 6800 kartu.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Vypni nebo zapni (podle toho jak je nastaveno teď) v CCC použití Enhanced Display Identification Data (EDID), mělo by to pomoct. Najdeš to v CCC pod Graphics -> Monitor -> Attributes.
Vapadá to nějak takto:

Vapadá to nějak takto:

- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nakonec pomohlo tohle. V nastavení CCC který postnul Krteg (díky), jsem odškrtnul EDID a zadal hodnotu Maximum resolution 1280*960. A bingo, konečně to rozlišení naskočilo. Není pak ovšem samozřejmě možné používat vyšší rozlišení než toto.
Jinak musím říct že ta karta je velice dobrá!! po výkonostní stránce, takže pokud o ní někdo uvažujete nenechte se odradit. Majitelé digitálních LCD monitorů podobný problém jako já určitě mít nebudou.
Jinak musím říct že ta karta je velice dobrá!! po výkonostní stránce, takže pokud o ní někdo uvažujete nenechte se odradit. Majitelé digitálních LCD monitorů podobný problém jako já určitě mít nebudou.