Disky do herní sestavy
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- centr25
- Nováček

-
Disky do herní sestavy
Dobrý den, rád bych slyšel Váš názor na uspořádání disků do herní sestavy. Je lepší pořídit:
a/ 2x WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB 64MB cache a dát je do RAID0
b/1x WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB 64MB cache (na data) a 1x nějaký SSD na systém
Předem děkuji za odpověď.
a/ 2x WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB 64MB cache a dát je do RAID0
b/1x WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB 64MB cache (na data) a 1x nějaký SSD na systém
Předem děkuji za odpověď.
- zombux
- Odborník PCT

Re: Disky do herní sestavy
pokud tě nezajímají data, a v případě že RAID0 náhodou umře, nevadí ti že o ně přijdeš, pak to není špatné řešení z hlediska ceny. pokud máš víc peněz a oceníš hlavně rychlost nahrávání aplikací a v případě her i třeba bleskové načítání levelů, jdi do SSD - ale pozor na to co bereš, a do herního stroje bude potřeba něco s větší kapacitou, minimálně 80GB. v úvahu přichází prakticky jen SSD s chipsetem Intel nebo Sandforce, ostatním je lepší se vyhnout.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- centr25
- Nováček

-
No volil bych tento SSD: CORSAIR Force Series 60GB - čtení úžasných 285 MB/s a zápis dokonce 275 MB/s -SandForce SF-1200 SSD Processor
- zombux
- Odborník PCT

spíš než Corsair bych bral OCZ Vertex 2 60GB, nebo raději Intel X25-M 80GB. jde o to, že systém s aplikacemi, nastavením a pár serepetičkama ti zabere nějakých 30GB, a na SSD je dobré udržovat alespoň 10% místa volného kvůli wear levelingu. takže pro hry by ti pak zbývalo nějakých 20-25GB, a sám si musíš zvážit kolik to je nainstalovaných her včetně jejich nastavení a sejvů, může to naskákat.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
ja jsem si to udelal takto:
OCZ Vertex 2 60GB - na system - sam HDD komprimuje data,komplet win7,spoustu programu,fotky,dokumenty a zabira mi to 23Gb z celeho HDD
rychlost uzasna.
HD Samsung SpinPoint 1,5TB F2, 32MB, SATAII/300 5400rpm ECO Green - na data. na data bohate staci 5400ot. vice je nanic.
Hry mam na Datovem disku. Mam tam vytvoren oddil jen na hry(na nacatku HDD) 100Gb a do nej hry instalim.
OCZ Vertex 2 60GB - na system - sam HDD komprimuje data,komplet win7,spoustu programu,fotky,dokumenty a zabira mi to 23Gb z celeho HDD
HD Samsung SpinPoint 1,5TB F2, 32MB, SATAII/300 5400rpm ECO Green - na data. na data bohate staci 5400ot. vice je nanic.
Hry mam na Datovem disku. Mam tam vytvoren oddil jen na hry(na nacatku HDD) 100Gb a do nej hry instalim.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- zombux
- Odborník PCT

moje myšlenka byla dát hry i na SSD, protože takhle to trochu ztrácí smysl, právě v herním PC se dá ocenit rychlost načítání her, levelů apod., takhle to pojede z harddisku takže kromě rychlejšího spouštění programů a systému si nic mo nepomůže
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
to mas pravdu.
Ale aby to melo smysl,mohl nainstalit vice her,tak bude muset mit minimalne 120Gb a vice na SSD a to jsou z silene penize
Kazdopadne i jen system na SSD a treba jednu nejhranejsi hru silene sprijemni praci s PC a zrychli.
o nacitani her mi zase tak neslo,vzdyt i klasickej HDD ma cteni pres 110Mb/s na zacatku HDD(proto tam mam oddil specialne pro hry) a nacitani neni tak tragicke.
Planuji si na SSD taky nainstalovat jednu hru kterou hraji nejcasteji,tak pak uvydim jak to bude rychle.
Kazdopadne RAID 0 by mel mozna smysl u disku na Hry,ale u systemoveho teda ne. sam jsem to mel,mel jsem i velociraptora a s SSD se to neda srovnavat.
Ale aby to melo smysl,mohl nainstalit vice her,tak bude muset mit minimalne 120Gb a vice na SSD a to jsou z silene penize
Kazdopadne i jen system na SSD a treba jednu nejhranejsi hru silene sprijemni praci s PC a zrychli.
o nacitani her mi zase tak neslo,vzdyt i klasickej HDD ma cteni pres 110Mb/s na zacatku HDD(proto tam mam oddil specialne pro hry) a nacitani neni tak tragicke.
Planuji si na SSD taky nainstalovat jednu hru kterou hraji nejcasteji,tak pak uvydim jak to bude rychle.
Kazdopadne RAID 0 by mel mozna smysl u disku na Hry,ale u systemoveho teda ne. sam jsem to mel,mel jsem i velociraptora a s SSD se to neda srovnavat.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- zombux
- Odborník PCT

jo, Intel X25-M 120GB stojí necelých 6000 s DPH, už je jen na tom jestli na to má nebo nemá.