Přetaktování RAM - sdílená pro GK
- Maor
- Začátečník

Přetaktování RAM - sdílená pro GK
Má smysl taktovat ramky, které jsou zdílené pro integrovanou grafickou kartu? GK jede na 950MHz a Ramky na 1333MHz (667MHz). Jak to vlastně je s tím taktem ram, proč cpu-z ukazuje polovinu?
Jaké zvolit časování a na co má vliv?
Jaké zvolit časování a na co má vliv?
- Blue Storm
- Odborník PCT

Re: Přetaktování RAM - sdílená pro GK
CPU-Z ti ukazuje reálnou frekvenci, těch 1333 MHz je efektivní frekvence, jestli operační paměti jsou typu DDR = Double Data Rate...více o tom najdeš na Wikipedii
jinak taktovat to nemá nejspíš smysl, jelikož limitací IGP nebude pamět, ale výkon grafického čipu...zkusit to však můžeš, nic za to nedáš 
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Maor
- Začátečník

Jde mi o to, aby když už jsem IGP přetaktoval, aby to nebrzdila paměť. Všechny grafiky maj svojí paměť taktovanou o mnoho víc než je takt čipu GK. Mam DDR3 kingston. V biosu jsem nastavil násobič na 8x, víc už v biosu nastavit nejde, takže takt je 1600MHz (800MHz) časování, kterýmu moc nerozumim, jen to co jsem přečet na wiki, je 11-11-11-29. Trochu se zrychlil start systému, ale bojim se, aby se neupekly.
- Lokomotiva
- Začátečník

Pro někoho ano, pro jiného ne.Maor píše:Má smysl taktovat ramky, které jsou zdílené pro integrovanou grafickou kartu?
Co kdybys nám radši řekl, jakou máš desku?
Možná se na ní dá přetaktovat i jádro té integrované grafiky a to pochopitelně pomůže grafickému výkonu nejvíc.
Pokud ovšem chceš mít zásadně jiný grafický výkon, než máš teď, osaď svoje PC grafikou diskrétní.
- Blue Storm
- Odborník PCT

Lokomotivo, chce to pozorněji číst
2Maor: aby ti paměť brzdila výkon samotného grafického jádra, tak by to jádro muselo být mnohem výkonnější, než je to IGP...každopádně to časování je šílené...nastav tam třeba 9-9-9-24, to by měly dát bez problému i low-endové KingstonyMaor píše:Jde mi o to, aby když už jsem IGP přetaktoval
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- Maor
- Začátečník

mam Gigabyte 785GMT-USB3.0 - ati radean HD4200
- zombux
- Odborník PCT

neuraž se, ale myslím že v případě prakticky všech IGP nemá jakékoli přetaktování význam - ten relativně malý výkon se určitě nezvýší o 200% tak aby to šlo použít "i na hry", ale spíš jen o pár procent, což stejně nepůjde poznat.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Blue Storm
- Odborník PCT

no pozor...u některých her to může znamenat rozdíl mezi hratelným a nehratelným FPSzombux píše:neuraž se, ale myslím že v případě prakticky všech IGP nemá jakékoli přetaktování význam - ten relativně malý výkon se určitě nezvýší o 200% tak aby to šlo použít "i na hry", ale spíš jen o pár procent, což stejně nepůjde poznat.
- Maor
- Začátečník

tak časování 9-9-9-24-33-2t jede dobře. Má smysl se pokoušet ještě více snížit hodnoty? Nevim co by dělal bios, kdyby se to ramkám nelíbilo. Mam si na ty paměti pořídit i nějakej chladič? jedou při default napájení na 1600MHz a speedfan ukazuje teploty na všech čidlech mezi 34-50°C
- Blue Storm
- Odborník PCT

pokud ty paměti nějak extrémně nehřejou, není potřeba je chladit...časování už nesnižuj, není to potřeba a výkon navíc ti to nepřinese
- Lokomotiva
- Začátečník

Tahle grafika mi šla přetaktovat z 500 na 1000 Mhz (1050 bylo nestabilní i když jsem zlepšila chlazení chipu - ten docela dost topí) a její výkon ve 3D Marku 06 vzrostl z 1600 na 2600 bodů.Maor píše:mam Gigabyte 785GMT-USB3.0 - ati radean HD4200
To je sice pěkné, ale je to rozdíl mezi 6600GT a 7600GT - ani jedno na dnešní hry výkonově není.
V pamětech už moc k najití nebylo, ale kolega to říká dobře - na datovou propustnost má vliv jak frekvence, tak latence.
Tak jestli do toho máš chuť, dej se klidně i touhle cestou.
- Dvorix
- Začátečník

Nejsem nijaký hráč. Pro starší hry to bez problému stačí (@930Mhz, protože výše už mi házela artefakty v Trackmania nations). Není to žádná efektní podívaná, ale Battlefield 2 na tom jede všecko high (1280x1024px), Blur na tom jede taky docela ok (1024x768, vysoké detaily - fraps 20fps). Nic jinýho jsem zatím na tom nepotřeboval (hlavně časově je to zabiják).
Musím uznat, že taktování přineslo o dost větší možnosti právě v Trackmanii.
Musím uznat, že taktování přineslo o dost větší možnosti právě v Trackmanii.
- Maor
- Začátečník

Jo mně to stačí. jede na 950Hz, dal jsem nad pasiv pro jistotu ještě větráček a stačí mi to. Já nepoznám rozdíl mezi High a medium detaily, hlavně když si můžu zapnout stíny a takovýhle znatelný věci. Jen sem se chtěl ujistit, že Ram to zbytečně nebrzdí, protože Phenom II x2 na 3,6GHz to bohatě zásobí a v nejhoršim můžu ještě zapnout další dvě jádra. Mam ještě se pokoušet snižovat časování?