Jak vhodně zapojit SATA zařízení, když má deska tři řadiče?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Jak vhodně zapojit SATA zařízení, když má deska tři řadiče?

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
mám desku GIGABYTE P55-UD6 do níž potřebuji zapojit několik SATA disků a mechanik. Za normálních okolností by to bylo velmi jednoduché, tato deska ale má tři (možná čtyři) řadiče:
  • P55 Chipset (RAID 0, 1, 5 a 10) - 6x SATAII konektor
  • JMB362 řadič (RAID 0 a 1)- 2x SATAII konektor
  • GIGABYTE SATA2 řadič (RAID 0 a 1)- 2x SATAII konektor
  • 2x externí konektor eSATA, připojen pravděpodobně dalším řadičem na PCIe linku
K zapojení jsou tato zařízení:
  • 1x SSD
  • 2x HDD do RAID 1
  • 2x SATA optická mechanika
  • 2x SATA rámeček na výměnné disky
Jak by bylo prosím nejvhodnější zapojit tyto disky a mechaniky? A jak byste prosím odůvodnili svůj způsob zapojení?

Aktuálně mám v plánu disky zapojit takto:
  • P55 – 1x SSD a 2x HDD do RAID 1
  • JMB362 - 2x optická mechanika
  • GIGABYTE SATA2 - 2x rámeček na výměnné disky
Ke zmíněnému zapojení nemám žádný určitý důvod, říkám si ale, že takto nějak by to bylo vhodné. Mohl by mě případně někdo zkušenější poradit nebo nasměrovat jak jinak by to bylo lepší?

Předem děkuji za případné rady.
Aleš Papoušek
P_V
Začátečník
Začátečník

Re: Jak vhodně zapojit SATA zařízení, když má deska tři řadiče?

Příspěvek od P_V »

Na intel chipsetu nejspíš bude Matrix Storage BIOS, který má tu nepříjemnou vlastnost, že neumí vytvořit RAID1 se zachováním dat. Pokud si někdy omylem zrušíš nastavení BIOSu, budeš hodně laborovat a možná už ten RAID1 neobnovíš, budeš mít jen samostatné disky s daty... Z toho důvodu by možná bylo lepší RAID1 zprovoznit na jiném řadiči a ten z chipsetu nechat v AHCI nebo IDE režimu. Navíc, tím že chipset ponecháš v neraid režimu, mohly by odpadnout komplikace s ovladači pro boot.
Třeba někdo jiný bude mít jiný názor.
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Re: Jak vhodně zapojit SATA zařízení, když má deska tři řadiče?

Příspěvek od A.l.ee.x »

Děkuji P_V za reakci. Ta vlastnost se zachováním dat mi až tak moc nevadí, protože vždy je možné znovu vytvořit RAID1 tak, že se druhý disk znovu začlení a celý je znovu přepsán daty z prvního disku. Navíc mi připadá vhodné mít ty důležitější disky na tom lepším řadiči. Důležitějšími disky míním disky, které jsou na pevnou v počítači (nejsou v rámečku) a lepším řadičem míním P55, protože ty dva řadiče navíc jsou přídavné a prakticky by tam nemuseli být.
Aleš Papoušek
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“