Foťák pro začátečníka
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Foťák pro začátečníka
Zdravím, v této sekci se absolutně nevyznám. Chtěl bych poradit nějaký foťák pro začátečníka, nemusí být drahý, klidně starší hlavně abych za něho nevyplázl deseti tisíce. Je to jen for fun, nic profesionálního, spíš zkusit jestli mě to vůbec bude bavit.
Kdysi jsme měli kompakt, který ale měl manuální režim, ale to jsem byl menší, ale i přesto se mi s ním povedlo pár pěkných fotek, ten pak shořel v praze s výstavištěm, a od té doby máme kompakt, kde nelze nastavit nic
Ve zkratce, něco pro začátek, abych se naučil, pokud pak do toho budu chtít vrazit více, klidně tento můžu prodat, ale něco pro začátek.
PS Kdyby někdo měl starší, klidně pisněte PMko, budu jenom rád
Kdysi jsme měli kompakt, který ale měl manuální režim, ale to jsem byl menší, ale i přesto se mi s ním povedlo pár pěkných fotek, ten pak shořel v praze s výstavištěm, a od té doby máme kompakt, kde nelze nastavit nic
Ve zkratce, něco pro začátek, abych se naučil, pokud pak do toho budu chtít vrazit více, klidně tento můžu prodat, ale něco pro začátek.
PS Kdyby někdo měl starší, klidně pisněte PMko, budu jenom rád
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- nhkg
- Začátečník
Re: Foťák pro začátečníka
Momentálně moc výběr není. Výrobci se předhánějí v "super" automatice, obrovských zoomech a miliónech megapixelů. To, že pak z foťáku lezou rozmazané a zašuměné fotky, mnohem horší než z jejich 5 let starého modelu stejné třídy už nikoho nezajímá.
Zkus se podívat po Canonu PowerShot SX120 IS. Stojí asi 3500Kč. Není to žádný zázrak, ale má částečný manuální režim a mohl by ti stačit.
Zkus se podívat po Canonu PowerShot SX120 IS. Stojí asi 3500Kč. Není to žádný zázrak, ale má částečný manuální režim a mohl by ti stačit.
Ve hrách mám nic Krišna, psáno: Krisna.
- Dvorix
- Začátečník
Nebo můžeš zkusit nějakej kinoflm - třeba dálkoměrnou Minoltu Hi-matic, ta se prodává za pár, případně nějaký Nikon F65, ty jsou s objektivem taky za pár korun.
Z kompaktů ti moc neporadim
Z kompaktů ti moc neporadim
- malone
- Začátečník
-
Co se týká kompaktů,dobré dělá Panasonic. Samozřejmě nelze čekat žádné plně manuální režimy, ale leccos je i tak možno nastavit nebo alespoň korigovat. I levné modely (jako třeba DMC-FS42 ) mají hodně scénických režimů,kompenzaci expozice,manuální nastavení citlivosti a velmi dobrý noční režim s manuálním nastavením závěrky až do 60 sekund,myslím že to tak špatné není...
- Fox_25
- Začátečník
-
S kompaktem se podle mě toho moc nenaučíš. Já když jsem přecházel z kompaktu na DSLR tak mi zkušenosti z kompaktu byly na prd. Teď v létě jsem přecházel z obyč DSLR na FulFrame DSLR* a opět podobná situace jako s kompaktem. Jen s tím že přechod nebyl tak bolestný.
Já ti poradím jetý DSLR se setovým objektivem. Budeš mít jak manuální tak plně automatický režim s tím že proti kompaktu to bude spolehlivější a mnohem rychlejší. Takový Pentax K100D koupíš za pár kaček.
A nebo pokud ti nevadí analog tak si kup prakticu s nějakým objektivem od Carl Zeiss. Ale zde bude automatika maximálně jako měření expozice.
A taky u toho co jsem psal nečekej super zoom. Ten bohužel v mnoha případech stojí za prd.
*Google
Já ti poradím jetý DSLR se setovým objektivem. Budeš mít jak manuální tak plně automatický režim s tím že proti kompaktu to bude spolehlivější a mnohem rychlejší. Takový Pentax K100D koupíš za pár kaček.
A nebo pokud ti nevadí analog tak si kup prakticu s nějakým objektivem od Carl Zeiss. Ale zde bude automatika maximálně jako měření expozice.
A taky u toho co jsem psal nečekej super zoom. Ten bohužel v mnoha případech stojí za prd.
Naposledy upravil(a) Fox_25 dne pon 6. pro 2010, 17:54, celkem upraveno 1 x.
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem psal, že to musí být kompakt? Já nechci kompakt, ten máme doma, ale ty fotky jsou takové jaké píšete... Bych chtěl zrcadlovku nebo něco na ten způsob, aby to nemělo jen automatický režim. Ale protože s tím chci začít, tak spíše jde o to co pro začátek, a nový nemusí být, spíše jde o tu cenu, abych si něco zkusil a pokud mě to začne bavit, tak pak do toho vrazím více.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Lokomotiva
- Začátečník
- Blue Storm
- Odborník PCT
souhlasím s nějakou použitou DSLR...je to asi nejrozumnější kvalitní začátek narozdíl od kompaktů...sice jsou i dost pokročilé kompakty na úrovni DSLR a kvalitou fotek velmi podobně, ale ty jsou cenou úplně jinde
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Navrhuju buť ten Canon (ať už 120, nebo 130) a nebo použitý zrcadlo. Ty starší zrcadla jako mám já jdou sehnat i za poměrně lidový sumy třeba i z ebaye. Problém je ale hlavně pak s cenou skel.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi už Fox navrhnul ten svůj pentax za 7000,- i s dovozem do Ostravy, takže myslím že mám vyřešeno
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
no nevím v čem je přechod z APS-C na FF bolestný... kromě hloubky ostrosti a ohnisek se tam nic nemění.Fox_25 píše:Teď v létě jsem přecházel z obyč DSLR na FulFrame DSLR* a opět podobná situace jako s kompaktem. Jen s tím že přechod nebyl tak bolestný.
arxeiss: DSLR bych vybíral i s ohledam na budoucnost, tj. výběr skel (nových i bazar).
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- Fox_25
- Začátečník
-
Smith
K tomu stačí připočíst jinou dynamiku, FF a APS v tomto moc srovnávat nejde. Používám výhradně MF skla a čas s clonou jsem na APS s velkou úspěšností odhadnul. No a na FF už mi to moc nešlo takže jsem se musel spolehnout měření expozice ve foťáku což není nejspolehlivější. Další věc je jak jsi psal změna ohnisek. Výhoda je že širokáč je konečně na FF široký, ale co nemůžu sehnat je kolem 90mm(50X1,5). 50 je krátká a 135 dlouhá.
K tomu stačí připočíst jinou dynamiku, FF a APS v tomto moc srovnávat nejde. Používám výhradně MF skla a čas s clonou jsem na APS s velkou úspěšností odhadnul. No a na FF už mi to moc nešlo takže jsem se musel spolehnout měření expozice ve foťáku což není nejspolehlivější. Další věc je jak jsi psal změna ohnisek. Výhoda je že širokáč je konečně na FF široký, ale co nemůžu sehnat je kolem 90mm(50X1,5). 50 je krátká a 135 dlouhá.
- LOVIT
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
sx 120 IS mam doma jako takovy mejdlo pro kazdodenni pouziti, no Aberace je problem je vsude pri jakykoliv clone, je docela fajn plne manualni rezim, max delka expozice je jen 15s, max clona 8 :X, objektiv ma dobrou svetelnost, minimalni ohnisko je ovsem az 36 mm coz neni moc prakticke, opticka stabilizace se hodi. Trosku blbe je umisteny kolecko volby rezimu, vyklopnej blesk je vyklopnej jen rucne takze na automatiku clovek proste neblejskne dokud ho nevyklopi, na jedny baterky se toho da nastrilet celkem dost, iso je pouzitelny tak do 200, mozna i tech 400, na 80 sou nocni fotky celkem cisty, za ty penize to neni spatnej fotak, ma tendenci teda skoro porad prepalovat, takze se zda ze -1/3 EV je dostatecna korekce, ale ted v zime bych pritlacil...Jinak manualni rezim volba clony a delky zaverky je v pohode ale to manualni ostreni :X to je hnus tocit koleckem sem tam k tomu jeste treba prizoomovanej af bod no kompozice de dopryc . Jestli mas a chut a chces fotit trosku v jiny tride opticky kvality a komfortu ber zrcadlo.
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
SX 120 bude mít myslím k dispozici aktualizaci FW. Pokud ani ta nepomáhá, tak bych ještě chvilku počkal a šlehl tam CHDK.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj