Nainstalovaná paměť 8GB, použitelné 4GB

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
johny_morte
Nováček
Nováček

Nainstalovaná paměť 8GB, použitelné 4GB

Příspěvek od johny_morte »

Zdravím,
vím že to tady už bylo, ale nic co jsem našel mi nepomohlo. Jde o to že mám desku Asus P7P55D-E, Core i5 750 a paměti Kingston DDR3 4x2GB 1333MHz. a OS Win7 x64. Prvně jsem měl asi půl roku jen 4GB a to bylo v pořádku. Nyní jsem si přikoupil další dva moduly. Ale výsledek je že windows je sice detekuje, ale nehce použít. "Nainstalovaná paměť: 8,00GB (použitelné: 4,00GB).
Problém jsem se samozřejmě pokoušel řešit. Remmaping mám v BIOSU zapnutej, v msconfig není nastavená žádná maximální hodnota RAM.
Děkuji za rady :-)

Screens:
http://www.transfers.ic.cz/screen1.PNG
http://www.transfers.ic.cz/screen2.PNG
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Nainstalovaná paměť 8GB, použitelné 4GB

Příspěvek od Flegy »

nepouzivas nejaky sw pro ramdisk?
johny_morte
Nováček
Nováček

Flegy píše:nepouzivas nejaky sw pro ramdisk?
Nepoužívám. Měl bych?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Zvláštní je ten údaj CPU-Z:
8GB, ale Single Channel
Existuje k tvojí desce novější verze BIOSu?
Pokud přidané paměti zase vyndáš, přečteš si v CPU-Z zase 4GB DC?
Jaké kroky jsi již k nápravě podnikl sám, abychom ti nedoporučovali již vyzkoušené?
johny_morte
Nováček
Nováček

Lokomotiva píše:Zvláštní je ten údaj CPU-Z:
8GB, ale Single Channel
Existuje k tvojí desce novější verze BIOSu?
Pokud přidané paměti zase vyndáš, přečteš si v CPU-Z zase 4GB DC?
Jaké kroky jsi již k nápravě podnikl sám, abychom ti nedoporučovali již vyzkoušené?
BIOS mám aktuální.
Ještě bych chtěl říct že i když jsem si po tom půl roce objednal úplně tu samou paměť, tak vypadá trošku jinak. Je jakoby nižší.. Je jedno v jakým pořadí jsou na MB? Teď tam jsou v pořadí "NOVÁ NOVÁ STARŠÍ STARŠÍ".
A kroky co jsem podniknul sám je to že jsem projel BIOS, zapnul remmaping. Ve windows jsem zkontroloval tu maximální hodnotu paměti a taky jsem zkoušel vypnout "Automatické spravování stránkovacího souboru" (to jsem našel na jiném fóru), ale nic nepomáhá...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Škoda, ale tak aspoň ten aktuální BIOS resetuj - Clear CMOS - viz návod k desce.
Pokud máš obsazené všechny paměťové sloty desky stejně velkými paměťovými moduly, mělo by jejich pořadí být jedno a paměti by měly běžet Dual Channel.
A samozřejmě by měla být veškerá paměť použitelná pro 64-bitový OS.
Je vhodné vyzkoušet, jestli se něco změní, když to pořadí změníš anebo, jestli dosáhneš s libovolnými 2 pamětmi Dual Channel zapojení pamětí.
Já ti popíšu, co bych po vyzkoušení prohazování pamětí ve slotech udělala já (pokud by paměti běžely pořád Single Channel):
Sundala bych procesor a pečlivě bych prohlédla jeho patici, jestli na pinech nenajdu stopy nějaké nepravosti, třeba opálení pinů.
Problémy s prohnutím sc.1156 patic jsou známé a při montáži neoriginálních, těžkých a trochu nadměrnou silou dotažených chladičů mohou nastat.
Pokud najdu, je třeba reklamovat desku. S jakým výsledkem to se dá těžko uhodnout.
Pokud ne, zkusila bych procesor na desce kamaráda, abych si ověřila, že funguje i druhý kanál paměťového řadiče procesoru.
Zatím to vypadá, že chipset 8 GB paměti vidí, ale procesor má problém pracovat s její polovinou.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

johny_morte píše:Teď tam jsou v pořadí "NOVÁ NOVÁ STARŠÍ STARŠÍ".
myslím, že musíš dát shodný ramky do slotů který jdou k sobě: tzn. když to vemu směrem od procáku tak nová (slot 1) - původní (slot 2) - nová (slot 3)- původní (slot 4)
Původní si říkal že jela v dualu, takže proto ji dát jako první (ale do druhého a čtvrtého slotu - musí mít stejný barvy). Socket 1156 to má takhle divně udělaný, že se jako defaultní je až druhý a čtvtý slot.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Kolega to říká správně.
U desek Gigabyte a MSI s chipsetem P55 bylo třeba při použití dvou pamětí použít 2. a 4. slot (počítáno od procesoru).
Pokud se použil 1. a 3. byl problém nabootovat.
Takže až se dostaneš za reset nastavení desky a budeš zkoušet páry pamětí a to, zda poběží Dual Channel, použij jako první tohle umístění. Přestože u ASUSu to problém nebýval.
johny_morte
Nováček
Nováček

Pepa1 píše:
johny_morte píše:Teď tam jsou v pořadí "NOVÁ NOVÁ STARŠÍ STARŠÍ".
myslím, že musíš dát shodný ramky do slotů který jdou k sobě: tzn. když to vemu směrem od procáku tak nová (slot 1) - původní (slot 2) - nová (slot 3)- původní (slot 4)
Původní si říkal že jela v dualu, takže proto ji dát jako první (ale do druhého a čtvrtého slotu - musí mít stejný barvy). Socket 1156 to má takhle divně udělaný, že se jako defaultní je až druhý a čtvtý slot.
Teď jsem to přehodil jak píšeš a nic se nezměnilo. v CPU-Z to píše pořád Single Channel...
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Tak to už mně napadá jen klasický postup :(
a to je znovu flashnout poslední bios + reinstal widle a snad to zabere
... ale ještě předtím bych ty ramky zkusil u někoho jiného, jestli mu pojedou v duálu.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

johny_morte píše:Teď jsem to přehodil jak píšeš a nic se nezměnilo. v CPU-Z to píše pořád Single Channel...
A jak to vypadá, když necháš jen paměti ve 2. a 4.slotu?
Clear CMOS (Clear RTM) jsi zkusil?
johny_morte
Nováček
Nováček

VYŘEŠENO!

stačilo jen zmáčknout tlačítko MemOK! na MB. O tomto talčítku jsem vůbec nevěděl... :-)
Všem děkuju za snahu mi pomoct...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Gratuluji.
Ukázalo se, že požadovaný výsledek měl docela jednoduchý nápad - přečíst si návod k desce...
Odpovědět

Zpět na „Paměti“