PC zamrzava v ruznych fazich nacitani systemu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

PC zamrzava v ruznych fazich nacitani systemu

Příspěvek od maXXmilian »

Ahoj,

pred nekolika dny se u me projevil zvlastni problem. PC je ve podpisu.
Pri bootovani (mysleno az po kompletni nacteni WinXP do desktopu) mi v ruznych fazich zamrzava pocitac.
Nekdy umre uz zakladni bootovaci obrazovka, kdyz naskoci procesor, takt, pameti OK, ale uz se nenactou zadne disky/CD.

Vetsinou toto probehne v poradku, ale pak na me treba vyskoci modra smrt pri nacitani windows s tim, ze nelze cist z disku a ze je nutny restart.

I to je vzacne a po nacteni Win se opakuje divny scenar, kdy mam PC jakoby v lagu. Vzdy kdyz zapnu nejakou aplikaci, trva strasne dlouho, nez se nacte, nebo se nacita dobre, ale proste s 5s prodlevou, kdy pocitac nic nedela. Nekdy se stane, ze pri praci PC rozsviti HDD diodu (jako kdyby pracoval naplno disk) a cely system prestane reagovat. Tento stav trva od 5s (nekdy se pocitac rozjede) do nekonecna (po minute pocitac natvrdo restartuji). Prijde mi, jako by pocitac nebyl schopen prenaset rychle vetsi objemy dat (startovani nejake aplikace). Jakmile si neco ulozi do mezipameti, jde to dobre.

A ted... kde je chyba? HDD/Zakladni deska (zatim jsem spis priklonen desce)?
Nebo dokonce uplne neco jienho (zatim jsem nad tim prakticky vubec neuvazoval).

Oba HDD jsem zkontroloval na chyby F3 v poradku a 320GB mi windows vypsal ze nemuze dokoncit vyhledavani chyb. Ony zatuhnuti a lagy se deji i kdyz pristupuji na mesic stary Samsung F3.

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Re: PC zamrzava v ruznych fazich nacitani systemu

Tak je to zrejme diskem, moc to nechapu :?
Mel jsem disk vzdy za jede/nejede zalezitost.

http://img833.imageshack.us/img833/7194/320gb.png

Je tady vubec moznost, ze by pomohl format disku? Nebo rovnou kopit novy?

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
Brázda.l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Brázda.l »

PIO mod?
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

PIO mode auto (4) (v BIOSU jsem nikdy nic nemenil co se tyce disku).
Jinak ted po restartu (chtel jsem se podivat do biosu) mi disk hlasi v HDtune 58MB/sec rychlost a burst 140 (tedy zhruba hodnoty, ktere bych ocekaval).
Proc.... netusim :?

//e jinak ve Win mi oba disky ukazuji Ultra-DMA-5

zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

co pořádně otestovat paměti? mohl by to teoreticky dělat i zdroj
ignorelist: kremrole a dezoláti
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Kamarádovi tohle dělal disk, příznaky stejné, na první pohled byl ok, ale přitom šel nějak do háje, po výměně za jiný mu to zatím tuším šlape ok.
Goldnoob team proud member!
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“