Konflikt operační paměti s Windows 7 x64

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Lkas
Nováček
Nováček

Konflikt operační paměti s Windows 7 x64

Příspěvek od Lkas »

Ahoj, dokoupil jsem si paměťový kit 2*2 GB DDR2 800 MHz 6-6-6-18 ke kitu 2*1 GB DDR2 800 MHz 5-5-5-18 a Windows se po osazení toho nového kitu (samostatně i s původním kitem) začnou chovat velmi nestabilně (artefakty v obrazu, čistě bílá plocha jen s kurzorem, nefunkční zvuk, občas BSOD). Po osazení pouze původního kitu je opět vše v pořádku. Tohle se děje pouze ve Windows. Při nabootování live DVD s Linuxem ty 2 kity spolu bezproblémově fungují (pracoval jsem v něm několik hodin a žádný problém za tu dobu nenastal). Zkoušel jsem MemTest a nenašel jedinou chybu. Systém Windows mám na disku čerstvě nainstalovaný (cca 3 hodiny), takže určitě není chyba v tom, že by byl nějakým způsobem nakopnutý. Napadá někoho, čím by to mohlo být a co s tím?
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Konflikt operační paměti s Windows 7 x64

Příspěvek od LiveBomb »

Jak dlouho ti bezel MemTest? Pokud to nebylo pres celou noc, tak mas vysledek k nicemu -> HW problem
Zkus jeste MemTest, aspon pres noc nebo GoldMemory.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

LiveBomb píše:Jak dlouho ti bezel MemTest? Pokud to nebylo pres celou noc, tak mas vysledek k nicemu -> HW problem
Zkus jeste MemTest, aspon pres noc nebo GoldMemory.
MemTest běžel něco přes 5 hodin. Zítra dám vědět, jak dopadl jeho běh přes noc.
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

Tentokrát MemTest běžel 8 hodin a opět 0 chyb. Pokud by se jednalo o HW problém, neprojevil by se na všech operačních systémech, nejen na Windows?
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Co napeti? Zkusit mirne zvednout?
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

LiveBomb píše:Co napeti? Zkusit mirne zvednout?
Napětí mám nastaveno na 1.8 V a nejnižší vyšší hodnota, kterou umí moje základní deska Asus M2A-VM HDMI, je 1.9 V. Podle výrobce by oba kity měli běžet standardně na 1.8 V. Těch 1.9 V mi pro tenhle účel přijde příliš a nerad bych je zvýšením napětí poškodil.
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jan.svoboda »

Viz LiveBomb, to napětí zkus zvednout. 1,9V je bezpečné (maximum je asi 2,0V), paměti by to nemělo poškodit - naopak by to mohlo vyřešit problém. Sám používám Kingston DDR2 RAM s předepsanými 1,8V na 1,9V kvůli stabilitě při přetaktování bez jediného problému.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

jan.svoboda píše:Viz LiveBomb, to napětí zkus zvednout. 1,9V je bezpečné (maximum je asi 2,0V), paměti by to nemělo poškodit - naopak by to mohlo vyřešit problém. Sám používám Kingston DDR2 RAM s předepsanými 1,8V na 1,9V kvůli stabilitě při přetaktování bez jediného problému.
Dobře. Zkusím to a pak dám vědět, jak to dopadlo.
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jan.svoboda »

Ok, určitě. Pak se tedy ozvi.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

Tak jsem zvednul napětí na 1.9 V a vyřešilo to většinu problémů zmíněných v prvním příspěvku, až na čistě bílou plochu místo úvodní obrazovky a nefunkční zvuk.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Jaký tam máš časování? Necpe to těm novejm taky 5-5-5-18? Zkus napevno nastavit 6-6-6-18 podlě těch nových. Jinak ani 2.0V by nemělo uškodit, já dlouhodbě používám 2.1V. Osobně bych ten 2*1GB kit prodal, čtyři kusy pamětí, od dvou různých výrobců s rozdílnou kapacitou ... zdroj potencionálních problémů.
Goldnoob team proud member!
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

Thellwin píše:Jaký tam máš časování? Necpe to těm novejm taky 5-5-5-18? Zkus napevno nastavit 6-6-6-18 podlě těch nových. Jinak ani 2.0V by nemělo uškodit, já dlouhodbě používám 2.1V. Osobně bych ten 2*1GB kit prodal, čtyři kusy pamětí, od dvou různých výrobců s rozdílnou kapacitou ... zdroj potencionálních problémů.
Při osazení obou kitů nastaví deska časování 5-5-5-15 (nechápu, proč zrovna tohle), při osazení jen jednoho z nich nastaví časování správně tak, jak je uvedeno v jejich SPD. Manuální nastavení časování v BIOSu své desky nemám. Oba kity jsou od stejného výrobce (konkrétně A-Data). Zmíněné problémy se dějí i v případě, že ten kit 2*2 GB osadím samostatně bez kitu 2*1 GB, ale pouze pod Windows, což je velmi divné.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Co to je za desku, že to nemá manuální nastavení časování pamětí? (teda vidím, že to je jakejsi Asus) Nemá to jako GB nějakou zkratku pro zpřístupnění "advanced" položek?

Když osadíš kit 2*2GB a dáš tomu 2.1V tak to pořád blbne? Pokud ano, tak reklamuj.
Goldnoob team proud member!
Lkas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lkas »

Thellwin píše:Co to je za desku, že to nemá manuální nastavení časování pamětí? (teda vidím, že to je jakejsi Asus) Nemá to jako GB nějakou zkratku pro zpřístupnění "advanced" položek?

Když osadíš kit 2*2GB a dáš tomu 2.1V tak to pořád blbne? Pokud ano, tak reklamuj.
Je to levná deska, která tohle nastavení nemá. Žádná zkratka tam není, protože pokročilé možnosti nastavení jsou mezi ostatními položkami v BIOSu, jen nastavení časování tam nikde není. Díval jsem se do manuálu, hledal Googlem, a nikde nic. Osadil jsem těch 2*2 GB, nastavil 2.1 V a chová to stejně jako při 1.9 V, takže je pravděpodobně půjdu reklamovat.

Napadá někoho, proč se s tím kitem 2*2 GB chovají nestabilně pouze Windows? Linux s ním naopak běží v pohodě, jak jsem se zmínil už dříve.
SGS
Nováček
Nováček

Příspěvek od SGS »

Zdravím, mám úplně stejný problém jako ty. Používám stejnou desku a kit pamětí mam 2x1gb god ram 800mhz a teď jsem přikoupil 2x2gb A-Data 800mhz. Po osazení všech ram jsem nedokázal nainstalovat windows 7, naběhlo to do tabulky spouštění instalačního programu a dál jsem se nedostal. Po vyhození kitu 2x2gb jsem to nainstaloval bez problému. Po znovu dání kitu 2x2 gb mi nenaběhne windows.Maximálně mi to veme pokaždý jen 3gb, 1x1 a 1x2 , to běží v pořádku, ale když dám 2x2gb tak už to zase nejde, ani windows nenaběhne. Jediný co mě napadá, že to může být tím, že deska nepodporuje windows 7, pouze visty...ty už máš svůj problém vyřešenej?
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

neexistuje doska, co nepodporuje W7, ale podporuje Visty.

Orientoval by som sa na nastavenie BIOSu na doske a precitanie manualu, ake pamete podporuje a ake nie.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
SGS
Nováček
Nováček

Příspěvek od SGS »

paměti jsem kupoval podle desky. Každá samostatně 2gb funguje, ale 2x2 gb nefunguji. Ale ještě na xpéčkách mi fungovali normálně...teda ukázalo mi to 3,25gb, víc XP nevemou...
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

IMHO problém desky/biosu, měl jsem před časem podobný problém s nějakým asusem P5N ** SLI + 2x2GB RAM a tam tenkrát nešly nainstalovat ještě ani visty 64bit bez SP. Když jsem odpojil optickou mechaniku, nebo vytáhnul 1 modul RAM tak instalace doběhla a win najížděli, pak jsem nainstaloval SP1 a už bylo všechno OK.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
SGS
Nováček
Nováček

Příspěvek od SGS »

takže mám nainstalovat SP, a mělo by mi to ty ramky brát? ja když je tam všechny dám tak mi nenaběhne ani windows:)
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

To jsem uváděl jen jako příklad a byly to visty, ještě před pár dny SP do win 7 nebyl, takže u tebe to asi nepomůže, ale zkusit to můžeš. Problém vidím stále v desce, hold je to aušus.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“