24" CRT Sony
Moderátor: maXXmilian
- bigless
- Nováček

-
24" CRT Sony
Zdravím,
zastánci LCD mě tu pravděpodobně upálí za živa, ale jako častý hráč mám větší sympatie k CRT. Zakoupil jsem monitor CRT 24" Sony GDM-FW900. Obrazovka už má své za sebou. Otázka tedy zní: Dá se tento monitor repasovat za rozumné peníze (mám k dispozici ještě jeden nefunkční kus na ND)?
Otázka je především na současné i bývalé majitele tohoto monitoru. V jakémsi 5let starém threadu jsem četl, že repas FW900 = 11 tis. To se mi zdá poněkud přitažené za vlasy..
zastánci LCD mě tu pravděpodobně upálí za živa, ale jako častý hráč mám větší sympatie k CRT. Zakoupil jsem monitor CRT 24" Sony GDM-FW900. Obrazovka už má své za sebou. Otázka tedy zní: Dá se tento monitor repasovat za rozumné peníze (mám k dispozici ještě jeden nefunkční kus na ND)?
Otázka je především na současné i bývalé majitele tohoto monitoru. V jakémsi 5let starém threadu jsem četl, že repas FW900 = 11 tis. To se mi zdá poněkud přitažené za vlasy..
- beardie
- Středně pokročilý

Re: 24" CRT Sony
len tak informativne, za kolko si ho kupil?
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
ježišmarjá, já bych crt vyhodil z okna, kolik to má hloubku půl metru?
bigless: nic osobního, ale jestli tě ty monitory nestály moc peněz, tak je odnes do sběrnýho dvora a kup si LCD
dneska už si vybere každý.
navíc mi nějak neni jasný k čemu máš ten druhej nefunkční, ten bude ve stejně šrotoidnim stavu jako ten první.
bigless: nic osobního, ale jestli tě ty monitory nestály moc peněz, tak je odnes do sběrnýho dvora a kup si LCD
navíc mi nějak neni jasný k čemu máš ten druhej nefunkční, ten bude ve stejně šrotoidnim stavu jako ten první.
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
no ja bych CRT nezatracoval
mel sem ve sve dobe IIYAMU 19" s obrazovkou DIAMTRON II coz byla asi jedna z nejlepsich technologii a reknu ti ze lepsi(stejny) obraz (brarvy/cerna) sem zatim jeste u LCD nevidel. Tenkrat jsem ho musel dat pryc protoze rodicum rusil novu na jejich stare TV
. Dokonce v te dobe zvladal i 1600x1200 v 120Hz (maximum bylo nekde kolem 1920x1440 v 85Hz).
muj momentalni 30L IPS panel se tomu troskupriblizuje co se tyce barev ale co se tyce cerne je daleko pozadu, bohuzel ua klasickem LCD panelu proste nikdy nebude cerna cerna
. Takze v tomhle spoleham na AMOLED
mel sem ve sve dobe IIYAMU 19" s obrazovkou DIAMTRON II coz byla asi jedna z nejlepsich technologii a reknu ti ze lepsi(stejny) obraz (brarvy/cerna) sem zatim jeste u LCD nevidel. Tenkrat jsem ho musel dat pryc protoze rodicum rusil novu na jejich stare TV
muj momentalni 30L IPS panel se tomu troskupriblizuje co se tyce barev ale co se tyce cerne je daleko pozadu, bohuzel ua klasickem LCD panelu proste nikdy nebude cerna cerna
- bigless
- Nováček

-
Beardie: Za cenu přiměřenou věku a stavu monitoru. Nic závratného.
Ajťák: Vyhodit takovýto monitor z okna dá docela práci. LCD = kompromis (TN=odezva dobrá, podání špatné; IPS = odezva slušná, podání slušné, ale černá chybí, PVA = odezva špatná, ostatní dobré). Chci obrazovku bez kompromisů..
Stratos: Čekat na OLED..to si ty snímky dřív vykreslím na papír
Bude to nový, bude to drahý, úhlopříčky malý..
Ajťák: Vyhodit takovýto monitor z okna dá docela práci. LCD = kompromis (TN=odezva dobrá, podání špatné; IPS = odezva slušná, podání slušné, ale černá chybí, PVA = odezva špatná, ostatní dobré). Chci obrazovku bez kompromisů..
Stratos: Čekat na OLED..to si ty snímky dřív vykreslím na papír
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
možná jenom přidám
CRT: hloubka půl metru, ostrost bídná, spotřeba bídná, a při tvém udávaném stáří obraz mizerný stejně tak.
+ samozřejmě malá úhlopříčka něco kolem 22 palců, poněvač, u CRT se počítá i rámeček. zkreslení obrazu vyplývající ze zakřivení atd.
čili nemám dojem že by CRT bylo bezkompromisní řešení, spíše naopak
Dalo by se to asi uzavřít s tim, že LCD neni dokonalé, ale to nebylo ani CRT a nebude ani OLED, tak to prostě chodí.
CRT: hloubka půl metru, ostrost bídná, spotřeba bídná, a při tvém udávaném stáří obraz mizerný stejně tak.
+ samozřejmě malá úhlopříčka něco kolem 22 palců, poněvač, u CRT se počítá i rámeček. zkreslení obrazu vyplývající ze zakřivení atd.
Dalo by se to asi uzavřít s tim, že LCD neni dokonalé, ale to nebylo ani CRT a nebude ani OLED, tak to prostě chodí.
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
k te ostrosti zalezi jak ktery CRT panel, moje 19" IIYAMA byla ostra jak britvaAjťák píše:možná jenom přidám
- bigless
- Nováček

-
Tehle stál ve své době přes 70. Je to plochej trinitron takže zakřivení a ostrost bych ponechal stranou. Navíc jeden z mála wide screenů. Používán byl zejména v profi sféře (modelování, grafika).. Jediná nevýhoda je, že je to velkej krám do bytu a je použitej.
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
to že máš na čelní straně kus skla před reálnou obrazovkou, neznamená, že je ta čelní strana plochá přece.
Stratos ukaž mi břitvu po deseti letech používání, nejspíš už nebude tak ostrá.
486 taky stála ve své době 100 tisíc
, dneska má cenu tak 100 halířů, a s tim monitorem je to podobný.
Stratos ukaž mi břitvu po deseti letech používání, nejspíš už nebude tak ostrá.
486 taky stála ve své době 100 tisíc
- bigless
- Nováček

-
Jak jsem uvedl. Tento monitor je používán do dnes grafiky. Pochybuji, že bude trpět nějakými deformacemi obrazu..
Obraz nebude tak ostrý jako když byl nový. Pochopitelně. A proto bych se rád vrátil k původní otázce. Cena repasu?
Obraz nebude tak ostrý jako když byl nový. Pochopitelně. A proto bych se rád vrátil k původní otázce. Cena repasu?
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
to ti tady nikdo nepoví. upřímně znám spoustu grafiků a všichni dávno používají LCD EIZO, nebo NEC.
to nepiš sem, ale do nějaké firmy, která takovýhle muzea prodává, ale stojim si za tim že jsou to vyhozené peníze z okna. On ti stejně nikdo nezaručí, že po "repasi" ten monitor za půl roku neodejde na věčnost.
http://www.google.cz/search?q=repase+CR ... =firefox-a
ale co znám tyhle firmy, tak repase spočívá ve vyfouknutí prachu a naleštění vnějších plastů.
to nepiš sem, ale do nějaké firmy, která takovýhle muzea prodává, ale stojim si za tim že jsou to vyhozené peníze z okna. On ti stejně nikdo nezaručí, že po "repasi" ten monitor za půl roku neodejde na věčnost.
http://www.google.cz/search?q=repase+CR ... =firefox-a
ale co znám tyhle firmy, tak repase spočívá ve vyfouknutí prachu a naleštění vnějších plastů.
- Wuuduu
- Středně pokročilý

OT: žiadni grafici už zastarale, neostre vysvietene CRT nepouzivaju,, ani BARCO, nieto este obycajne SONY, ale maju CG EIZO
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
- zombux
- Odborník PCT

člověk který má rád svoje oči, se CRT už dávno zbavil
bez ohledu na původní prodejní cenu to prostě šíleně bliká
ignorelist: kremrole a dezoláti
- bigless
- Nováček

-
Bliká? Nemá náhodou každý monitor včetně LCD obnovovací frekvenci?? A pokud se nepletu, u LCD je to standardně pouze 60-70Hz. Tento má 85 i při 2304x1440. Klasický TN displej = 8bitová paleta. Nejsem si jist jestli je lepší než kvalitní CRT. Ač vysvícený..
Přesně jsem tušil, že se to nakonec zvrhne tímto směrem..
Zkusím to o dům dál..
Přesně jsem tušil, že se to nakonec zvrhne tímto směrem..
- beardie
- Středně pokročilý

pre zaciatok, profesionali urcite nepouzivaju TN displeje...
LCD neblika, elektronovy luc tam nebeha
LCD neblika, elektronovy luc tam nebeha
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- GrEEEne
- Nováček

-
No kdyby u toho CRT šlo tak 100-120Hz v těch vysokých rozlišeních, tak prosím... Ale takhle nic moc.http://www.neoseeker.com/Hardware/Products/Sony_FW900/reviews.html píše:The FW900 features a virtually screen. A horizontal sync rate of up to 121KHz yields an impressive maximum resolution of 2,304 by 1,440 at an 80Hz preset refresh rate. Recommended resolution is 1,920 by 1,200, where the maximum refresh rate climbs to 85Hz. At 800 by 600, the preset refresh rate peaks at 160Hz.
- zombux
- Odborník PCT

sebelepší obnovovací frekvence nic nezmění na tom, že CRT je technologie škodlivá pro oči, i kdyby to mělo 10000Hz tak to bude pořád blikatGrEEEne píše:No kdyby u toho CRT šlo tak 100-120Hz v těch vysokých rozlišeních, tak prosím... Ale takhle nic moc.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- jnovakan
- Začátečník

-
LCD sice nestříli elektrony -> z toho pohleud je určitě zdravější, ale zas si nic nenamlouvejme. V běžném lcd je taky prachobyčejná blikající zářivka (byť na frochu rozumnějších frekvencích), stačí si zamávat rukou před monitorem. Někdo by se možná hádal, že blikání oči přímo nekazí, akorát namáhá, ale to už bych tu nerozebíral.zombux píše: sebelepší obnovovací frekvence nic nezmění na tom, že CRT je technologie škodlivá pro oči, i kdyby to mělo 10000Hz tak to bude pořád blikat
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ať mávám jak mávám, tak nic ... holt to chce asi kvalitní LCD ... btw, ať je LCD jaké chce, tak mi u něj do xichtu nemíří trojice elektronových děl.jnovakan píše:stačí si zamávat rukou před monitorem
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- bigless
- Nováček

-
Lidi do toho koukali přes 50let a neoslepli. Vy to tu popisujete jako kdyby to mělo vypálit oční jamky. Neskutečný jak lidi zblbnou technologickými trendy.. 
Pokud pominu Vaše vydémonizované "Temné elektronové záření", vyšší frekvence ruší efekt blikání. Přečtěte si něco o normách monitorů CRT a optice obecně.
Pokud pominu Vaše vydémonizované "Temné elektronové záření", vyšší frekvence ruší efekt blikání. Přečtěte si něco o normách monitorů CRT a optice obecně.