Aktuální stav k 15.5.2014
Celý název by měl znít Water Cooled Personal Computer, ale zkratka evokující Water Closet mi přijde trefnější. Počítač bude chlazený vodou, pokud možno téměř pasivně. Radiátor Mo-Ra 3, pumpa Laing DDC, bloky a expa od Cawedoga.
Stavba celé skříně se ponese ve stejném duchu jako předchozí HTPC, ale místo sololitu, který jsem zbytečně pracně tmelil, brousil a nechával lakovat jsem se rozhodl pro relativně méně náročný materiál - plexi, který má již prakticky hotovou povrchovou úpravu. Podařilo se mi najít v jednom hypermarketu metr čtvereční s tloušťkou 4mm za necelou tisícovku. Nechci ale průhledný case, základní barva bude bílá, doplněná o černé bočnice. Bloky, expa, radiátor i hadice budou také černé, stejně jako čela DVD mechaniky a čtečky karet, takže celá "barevná" kombinace bude založena na triviálním kontrastu.
Skříň bude kompaktní s výškou 39 cm šířkou 24 cm a hloubkou 42cm, tedy tak akorát aby se do bočnice vlezla Mo-Ra. Levá bočnice bude přišroubovaná a její jediná funkce bude zakrývat šrouby připevňující dvd, hdd a čtečku. Druhá strana bude samonosná, ke skříni připevněná panty a bude obsahovat radiátor, který bude zároveň tvořit mříž otevřené bočnice. Připraveny jsou i tři pozice pro 12 cm ventilátory, osadit ale kvůli hadicím půjdou vždy jen dva. Budou vyfukovat přes radiátor vzduch ven ze skříně a ovládané přes regulátor otáček. V ideálním případě by však měl počítač fungovat jen s ventilátorem ve zdroji a čerpadlem ve ztišujícím boxu.
Deska a zdroj jsou otočeny konektory dolů. Nohy jsou vysoké 5 cm, takže by se měly všechny kabely vytočit a pod skříní se navíc schovají. Podstavou by navíc měl částečně proudit vzduch. Vnitřní kabeláž plánuji schovat pod deskou a do výklenku vedle disku a čtečky, takže žádný náročný cablemanagement se nekoná. Zadní strana je připravena pro osazení expy. Původně jsem chtěl použít Expu do dvou 5 1/4" pozic s integrovaným topem pro čerpadlo, ale to by znamenalo zvýšit skříň o dalších 5 cm a problematické plnění okruhu, takže zvítězilo externí provedení.
Zvažuji ještě, že dám čtečku a disk k levé straně skříně tak, aby se vedle nich vlezlo zamykání skříně a nad radiátorem otvor aby mohl teplý vzduch z radiátoru stoupat přirozeně nahoru. Také existuje varianta, že levá plná bočnice bude bílá a na ní nějaký ornament z černého plexi, vyřezaného z dílu zakrývajícího radiátor. Také si nejsem jistý jestli by nebylo lepší oddělit výdech ze zdroje od přisávání vzduchu do skříně. Některé otvory mám navíc zatím vymodelované jen orientačně. Jejich polohu budu muset upřesnit až po zaměření radiátoru, čerpadla, expy, pantů a dalších, ale pro orientaci by následující obrázky měly stačit.
Realizaci předpokládám až v průběhu léta, kdy začnou být rozumné teploty v dílně, sejdou se mi všechny komponenty a provedu zkušební provoz v pasivním režimu ve stávající skříni, která má podobné vnitřní uspořádání. Rozhodně do té doby uvítám nápady rady a připomínky. Podotýkám, že k vodnímu chlazení se vracím po šesti letech, takže nejsem sice úplný začátečník, ale rozchodně ani příliš orientovaný.