Možnosti RAID
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý

Možnosti RAID
Je možné použít RAID 0 jen na dva disky v pc a zbytek nechat tak jak je? Mám dva stejný disky a chtěl bych je využít na RAID 0, a zároveň si třetí nechat tak jak je na důležité věci. Je to možné? A taky předpokládám že pokud RAID zapnu, příjdu o všechna stávající data, že?
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Možnosti RAID
Ano mozne to je. Prinos .... 0
pole bude potreba naformatovat = data fuc.
pole bude potreba naformatovat = data fuc.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý

"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Navýší se.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý

Znatelně? Tak aby tento krok vyžadující několik hodin zálohování na externí disky přes pomalé usb stál za tu snahu?
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to myslis na system,tak nema ani nahodou,
pokud to mas na zpracovani velkejch souboru,tak to smysl ma.
pokud to mas na zpracovani velkejch souboru,tak to smysl ma.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Lokomotiva
- Začátečník

ad1: Ano, je to možné, ale pouze v případě, že tvoje deska má RAID řadič, nebo že si pořídíš PCI nebo PCI-E RAID řadič.M4r1hu4n3 píše:1)Je možné použít RAID 0 jen na dva disky v pc a zbytek nechat tak jak je? Mám dva stejný disky a chtěl bych je využít na RAID 0, a zároveň si třetí nechat tak jak je na důležité věci. Je to možné? 2) A taky předpokládám že pokud RAID zapnu, příjdu o všechna stávající data, že?
ad2: Pokud složíš v té RAIDotvorné utilitě BIOSu diskové pole RAID 0, tak o data, která dosud na těch dvou discích máš, přijdeš.
Následující srovnání ukazuje výkon diskového pole RAID 0 ze dvou disků s 320 GB velikostí ploten, výkon stejného disku (jednoho z použitých v RAIDu 0) nonRAID a rozdíl ve výkonu disku, který už má 500 GB plotny a tedy vyšší hustotu zápisu než původní disky.
Zase nonRAID.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- zombux
- Odborník PCT

pokud chceš znatelně navýšit rychlost čtení, kup si SSD.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý

SSD mám jako systémový. A pak tu mám další tři, jeden 750GB na cenější data a pak dva 1.5TB které chci stripnout...
Deska by to měla umět -
SB850 Chipset
6 xSATA 6.0 Gb/s ports Support RAID 0,1,5,10 http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=nlWYrI9wlNIYHAaa.
Deska by to měla umět -
SB850 Chipset
6 xSATA 6.0 Gb/s ports Support RAID 0,1,5,10 http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=nlWYrI9wlNIYHAaa.
Naposledy upravil(a) M4r1hu4n3 dne čtv 3. bře 2011, 18:41, celkem upraveno 1 x.
- LOVIT
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
3 TB pole, no to je celkem "prasárna".... přijít o 3 TB, hele z toho co píšeš, přečti si o RAID 0 pár informací než do toho půjdeš, při stripu jde nahoru čtení, zápis, zátěž cpu (to dnes není fakt problém), přístupovka zůstává stejná +-
Jediná výhoda je jakoby 3TB disk, jinak samý nevýhody, až ti klekne jeden máš v loji všechny data
Jediná výhoda je jakoby 3TB disk, jinak samý nevýhody, až ti klekne jeden máš v loji všechny data
Naposledy upravil(a) LOVIT dne čtv 3. bře 2011, 18:46, celkem upraveno 1 x.
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý

Jo, s tím jsem samozřejmě počítal, přečetl jsem si co obnáší stripnutí, že na střídačku zapisuje na oba disky takže při havárii žádná data na zbylém disku nebudou úplná. Vím že přístupovku nezlepším (to vše jsem se dočetl na wiki), ale jestli to má cenu, to je to co mě teď zajímá. Ale jak to tu čtu tak do toho nepůjdu, očividně bych si nijak nepomohl když to chci mít jako úložiště dat.
- LOVIT
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
na úložiště dat je to úplně zbytečný, máš 2x takovou pravděpodobnost havárie při které příjdeš o všechno
veselé vyhlídky
---hore sou 2xVeloraptory stripe 16 nebo 32 KB teď nevím
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
- Lokomotiva
- Začátečník

Já si myslím, že přes 2 TB nebude problém - pokud nemáš XP.
A že jako datový s GPT místo MBR to půjde.
A i kdyby ne, rozdělíš to diskové pole na dva logické disky.
Já mám ale pocit, že rizika ztráty dat se u diskových polí RAID 0 trochu přeceňují.
Pokud mi odejde jeden disk z diskového pole RAID 0, ano, mohu přijít o data, ale pokud mi odejde jeden disk nonRAID, tak o ně mohu přijít také.
Anebo naopak, pokud jsou to cenná data, tak je zálohuji.
A pak je mi jedno, jestli budou na nonRAID disku nebo na RAIDu 0, obnovím je ze záloh.
A že jako datový s GPT místo MBR to půjde.
A i kdyby ne, rozdělíš to diskové pole na dva logické disky.
Já mám ale pocit, že rizika ztráty dat se u diskových polí RAID 0 trochu přeceňují.
Pokud mi odejde jeden disk z diskového pole RAID 0, ano, mohu přijít o data, ale pokud mi odejde jeden disk nonRAID, tak o ně mohu přijít také.
Anebo naopak, pokud jsou to cenná data, tak je zálohuji.
A pak je mi jedno, jestli budou na nonRAID disku nebo na RAIDu 0, obnovím je ze záloh.
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne čtv 3. bře 2011, 18:56, celkem upraveno 1 x.
- LOVIT
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
je trošku rozdíl přijít o 1x 1,5 TB než při stejné havárce o 2x tolik, taky si myslím, že se to přeceňuje, ale trochu mi vadí nemožnost dostat se na SMART, každopádně v raidu sou nahraditelná data, ty důležité sou na externím disku pravidelně zálohovaný
- Lokomotiva
- Začátečník

U dvou Velociraptorů je ještě použita možnost z nich vytvořit 2 disková pole RAID 0.LOVIT píše:na úložiště dat je to úplně zbytečný, máš 2x takovou pravděpodobnost havárie při které příjdeš o všechnoveselé vyhlídky
Pro zmenšení doby přístupu.
To rychlejší z nich pak vypadá takhle (32kB proužek):
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne čtv 3. bře 2011, 18:57, celkem upraveno 1 x.
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý

XP nemám, nejsem zpátečník.
Popravdě by mi byla ta ztráta celkem jedno, není to nic co by bylo nesehnatelné znovu. Nic čemu jsem věnoval čas při tvorbě. A na ty důležitější data ten 750GB (+ zálohy na ty nejdůležitejší věci [fotky]). A při RAIDu neuvidím SMART? Takže případnou klesající vitalitu disku nijak nezaznamenám?
Popravdě by mi byla ta ztráta celkem jedno, není to nic co by bylo nesehnatelné znovu. Nic čemu jsem věnoval čas při tvorbě. A na ty důležitější data ten 750GB (+ zálohy na ty nejdůležitejší věci [fotky]). A při RAIDu neuvidím SMART? Takže případnou klesající vitalitu disku nijak nezaznamenám?
- Lokomotiva
- Začátečník

Neuvidíš.
Ani teploty.
To se prostě přes RAID driver (nebo třeba AHCI driver) nedostane.
Takže nezbývá, než si stáhnout utilitu od výrobce disků, nabootovat ji z CD nebo flashky, nebo, co jí vím, třeba z diskety a zkontrolovat SMART nebo vůbec stav disků takhle.
Ani teploty.
Takže nezbývá, než si stáhnout utilitu od výrobce disků, nabootovat ji z CD nebo flashky, nebo, co jí vím, třeba z diskety a zkontrolovat SMART nebo vůbec stav disků takhle.
- Shit
- Odborník PCT

Byl jsem mile překvapen, že P67 umí z RAID HDD číst hodnoty SMART i teploty HDD v poli.Lokomotiva píše:Neuvidíš.
Ani teploty.
- zombux
- Odborník PCT

netušíš čím to je způsobeno? jiný SW na čtení, jiný firmware řadiče, nebo něco jiného ve srovnání se staršími chipsety?Shit píše:Byl jsem mile překvapen, že P67 umí z RAID HDD číst hodnoty SMART i teploty HDD v poli.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Lokomotiva
- Začátečník

Třeba ten HD Tune by musel mít víc políček na ukazování teploty disku.
2 až třeba 6, podle počtu disků v diskovém poli.
Stejně tak u SMARTu.
2 až třeba 6, podle počtu disků v diskovém poli.
Stejně tak u SMARTu.