Asus HD3870 - problem s automatickym riadenim ventilatoru

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
michal3d
Začátečník
Začátečník

Asus HD3870 - problem s automatickym riadenim ventilatoru

Příspěvek od michal3d »

Zdravim,

dnes som spozoroval velmi zvlastny a vcelku neprijemny problem s grafikou Asus HD3870 (referencny chladic). Z nicoho nic sa akoby zmenil sposob akym grafika ovlada vetrak. Predtym sa v zatazi snazila udrziavat teplotu okolo 90 stupnov, co znamenalo, ze bola relativne dost ticha a v idle mala teplotu kludne aj 65 stupnov. Ale od vcera zrazu udrzuje v zatazi teplotu okolo 70 stupnov a v idle ma len nieco malo cez 50 stupnov. Samozrejme to znamena, ze je ta karta teraz vyrazne hlucnejsia, dalo by sa povedat ze az neprijemne hlucna (aspon na to ako som bol zvyknuty).

Zaujimave je, ze som teraz absolutne nic nemenil, neinstaloval som ziadne drivery, biosy, nic, ani programy som uz davno nejake neinstaloval (s vynimkou par ako napr. Scribus, ktory nepredpokladam, ze by s tymto mohol nieco mat). Driver pouzivam ATI 10.9, OS je Windows 7 64-bit instalovany tak pred 2-3 mesiacmi.

Este jedna zvlastnost, uz pri zapinani PC som si vsimol, ze je nieco v neporiadku, lebo grafika bezne hned po zapnuti na chvilku zapla vetrak na 100% a potom ho hned stiahla, to bola naozaj len chvilka, proste si len tak "odfukla", ale dnes po zapnuti zapla vetrak na 100% a podrzala to tak nejake 3 sekundy.
A ako som teraz 2-krat vypol PC (v nadeji, ze to pomoze) tak pokazde nabehla tak isto, takze ide asi o nejaku zmenu priamo v grafike a nebude to asi moc suvisiet s OS, drivermi a pod....

Pls, nevie niekto cim by to mohlo byt a ako to pripadne opravit, diki za kazdu radu :wink:
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Asus HD3870 - problem s automatickym riadenim ventilatoru

Příspěvek od morke »

S ohledem na stáří grafiky bych soudil její konec. Vlivem teplot a častého používání se poškodila termoregulace. Zkusil bych provést pečení grafiky, pomůže to na pár měsíců, do koupě nové GK.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
michal3d
Začátečník
Začátečník

Re: Asus HD3870 - problem s automatickym riadenim ventilatoru

Příspěvek od michal3d »

No to by chcelo upresnit, co presne by sa na tej termoregulaci malo poskodilo, lebo zatial to na nieco take moc nevyzera.

V kazdom pripade, podarilo sa mi to vratit do normalu. Stacilo stiahnut ATT a zapnut manualnu regulaciu vetraku, len som sa s tym trochu pohral, zavrel a restartoval s tym, ze bolo vypnute aby ten profil pouzival pri starte Windowsu, takze po restarte nabehla zase automaticka regulacia karty a tentokrat uz tak, jak za novoty, cize s udrziavanim teploty v zatazi okolo 85-90 stupnov a bez vsetkych tych ostatnych podivnosti (ako napr. to dlhe odfuknutie pri starte PC). Takze povazoval by som to aj za vyriesene, no uplne to neni, lebo ked som potom chcel preinstalovat drivery na grafiku, tak po odinstalovani driverov sa to zase vratilo naspat k tomu nespravnemu regulovaniu a nepomohla ani instalacia driverov, takze som musel znova nainstalovat a spustit ATT a hned (bez restartu) odinstalovat drivery, potom to uz islo vpohode a ani po nainstalovani driverov sa to nezmenilo.

Takze momentalne mi ta grafika funguje tak ako predtym, ale mam pocit, ze ked budem chciet preinstalovat driveru, tak to zase zacne blbnut, neviem cim toto moze byt...
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“