Pomoc s NOTEBOOKEM - hardware

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Pomoc s NOTEBOOKEM - hardware

Příspěvek od FL00P-y »

Dobrý den,

prosím (zoufale) o pomoc s notebookem. Vlastním sony vaio FZ11M a už je to delší dobu co mi naprosto odešla baterka. Tudíž bez napájení se počítač ani nezapne. To by ani tak nevadilo. Používám jej stejně jako náhradu stolního PC a pracuji na něm od rána do večera.

Pravda je, že už je to stařeček ale pořád byl ještě spolehlivý. Je to asi 3 dny co mi najednou začal dělat problémy a zrovna jako naschvál odlétám v neděli do anglie na delší dobu a notebook potřebuji z důvodu práce sebou.

Ještě jsem si do něj objednal novou baterii a ramky tak snad se vzchopí.

Co notebook dělá?
Sám od sebe se občas vypne natvrdo jakobych oddělal napájení. Nenaskočí žádný bluescreen - zrktáka se vypne. Dnes mi poprve hodil i podorbnosti o chybě a je pravda, že tam napsal bluescreen ale nebyl to blueescreen.
neuloží se relace a nic. Je to hodně špatný.

Napřed jsem čekal že je to napájením tak jsem cloumal s napájecím kabelem atd.. vytáhl baterku ale nepomohlo to.

nejhorší je, že nikdy nevím kdy to příjde. Dělá to strasně nepraviddelne a ne tak moc casto.

Je nějaký diagnosticky program, ktery umoznuje kontrolu HW a ukazat na nějaký problém?

na nový notebook nemám a tento opravdu potřebuji.

Díky za pomoc.
lsdage
Začátečník
Začátečník

Re: Pomoc s NOTEBOOKEM - hardware

Příspěvek od lsdage »

Co teploty? Neprehriva se?
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Teploty by mely byt OK. Minimalne to bych poznal...

Je mi o to najít jádro pudla, ještě by byl relativně čas na to koupit ND nebo nechat notebook opravit.

Pokud budete potřebovat nějaký výpis - rá jje poskytnu.

Trvá to opravdu jen 3 dny. Nevím co se mohlo stát. Pokud by byl problém ve WIN 7 tak to hodí BSODD ale tohle se přimo na tvrdo vypne - nečekaně...
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sheep-Master »

HW konfigurace?
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Momentálně:
Procesor:
Intel Core 2 Duo T7100 s frekvencí 1,8 GHz
2 MB L2 cache
FSB 800 MHz

Čipset:
Intel 965PM

Paměť:
2 x 1 GB DDR2 667 MHz
Možnost rozšíření až do 2 GB ve 2 slotech

Displej:
15,4" WXGA barevný LCD displej
Rozlišení: 1280 x 800 bodů
X-Black LCD

Grafická karta:
NVIDIA GeForce Go 8400M GT s až 831 MB TurboCache paměti

Multimedia:
Intel High Definition Audio
Systém 3D Surround
Vestavěné stereofonní reproduktory
Vestavěná digitální kamera Motion Eye 0,3 megapixelu

Pevný disk:
120 GB HDD, 5400 RPM
Rozhraní Serial ATA

Optická mechanika:
DVD±RW+DL

Integrované periferie:
Modem 56 Kbit/s V.92 modem
Síťová karta 10/100 Mbit/s
WiFi 802.11a/b/g

Rozhraní:
3 x USB 2.0
1 x VGA výstup
1 x Tv-out
1 x HDMI
1 x RJ-45
1 x RJ-11
1 x IEEE 1394 (FireWire)
1 x Sluchátkový výstup
1 x Mikrofonní vstup
1 x Napájecí vstup
1 x Slot pro Memory Stick
1 x SD Card slot
1 x Express Card 34

Spotřeba:
Li-Ion baterie

Rozměry:
355,8 x 254,4 x 25 - 34,5 mm

Hmotnost:
2,7 kg

Ale včera jsem koupil (zatím neobdržel) nové ramky 2x 2GB Kingston 667Mhz CL5 SO DIMM místo aktuálních HYNIX 2x 1GB 667Mhz CL5 SO DIMM a taky novou baterii, u které sice nemám záruku že bude opravdu nová (u aukra) ale předpokládám, že nebude kapacitou úplně na dně jako ta moje. Chci hlavněaby se počítač nevypl okamžite se ztrátou dat jako je tomu teď když omylem vykopnu kabel, vypne se elektřina nebo coikoliv jinýho...

Jak jsem říkal, na novej momentálně peníze nemám a potřebuji ho ke každodennípráci...
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sheep-Master »

no paměti projeď memtestem, případně můžeš zkusit nějakej soft na CPU jako je orthos. S největší pravděpodobností by se mohlo jednat o defekt grafické karty, což je u 8400 známá věc
Pokud se nemýlím tak ta grafika je naveřená na desce (neni v MXM slotu) takže musíš vyměnit celou desku,což se prohneš. Pokud by jsi MXM slot měl, tak neni problém dát nějakou jinou grafiku
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Grafickou kartu vůbec nepoužívám - až na externí monitor. Díky za doporučené programy - jednozančně je zkusím. Existuje nějaký softík, který mi řekne že je chyba opravdu u 8400? Pokud by byl opravdu problém v této kartě - lze nějak grafiku vypnout / odstranit ? Nebo to může být čistě problém ovladačů?

Díky
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Tak mě napadá, že se počítač natvrdo vypnul vždy když jsem v průběhu těchto třech dnů přehrával video a u toho pracoval - rád to mám jako kulisu. V tom případě by to opravdu byla chyba grafiky předpokládám...
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Nainstaloval jsem everest ulitmate a tam jsem si našel v popisu grafiky, že typ sběrnice je PCI EPXRESS 1.0 x16 @ x16 ale to není slot. O slotu tam nikde nic nevidím a v popus základní desky tam je jen velmi málo informací. Pokud bych někdě našel, že se nejedná o slot MXM tak grafiku můžu vyměnit - například za jaký typ?

Díky
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Tak jsem asi nahranej... jedná se myslím o MBX slot... bud use muset smířit stim, že občas ztratim data... jednou možna jedinej PC, ktery momentalne mam.
Debilni sony. Už od začátku dělal problémy mít penize tak jdu okamzitedo jinyho ...
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Pokud je to opravdu grafika, tak se to bude zhorsovat a nakonec notebook nepujde zapnout. Na eBay se prodavaji desky a na nich je videt, ze grafika u FZ11M je primo na desce.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
FL00P-y
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od FL00P-y »

Snad to jeste vydrzi aspon do doby nez nasetrim na novej. Jinak by to bylo hodne spatny. pokud tu grafiku nebudu nejak tazeovat - hry nehraju tka by mohla...
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

vsechny tyhle SONY Vaio s 8400M / 8600M maji GPU i VRAM primo na zakladni desce - a dle info na zahranicnich forech chcipaji na defekty GPU jak na bezicim pase. zrovna nedavno jsem tady mel tenhle model prave s defektni 8400M.

co si pamatuju, tak cca pred rokem (v te dobe jsem toho o G84/G86 kauze jeste moc nevedel) jsem opravoval SONY Vaio FZ21Z s 8600M GS. symptom - "blank screen" - naznacoval problem s GPU. po reflow book fungoval cca tyden, nasledne se defekt zacal objevovat znovu - nekdy jen "vypadl" obraz, nekdy se book vypnul sam.

moje rada - nainstaluj 3D05 nebo 3D06, nastav smycku na test, ktery zatezuje vylozene GPU a nech booka tak hodinu "zahoret". pokud bude problem v GPU, urcite se projevi.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“