Regulace otáček Noctuy na procesoru
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- BMPT
- Začátečník

-
Regulace otáček Noctuy na procesoru
ahoj, nedaří se mi zregulovat otáčky na větráku Noctua na chladiči NH-D14. Mám desku Asus M4A88TD-V EVO/USB a zkoušel jsem to jak v biosu, tak i v AI Suite, PC Probe II a SpeedFanu a výsledek je následující. V biosu je volba CPU Q-Fan Function a Chassis Q-Fan Function(zadní fan), když to povolim, tak tam jsou různé profily a nebo manuální nastavení, ale zregulovat mi jde jenom ten zadní fan a ten procesorový běží na max. otáčky, ať nastavim co nastavim. Nabídka pro regulaci předního fanu tam neni vůbec.To samé je v AI Suite a v Probe II je jenom monitoring, bez možnosti regulace čehokoli. Dá se to nějak řešit?
Já jsem investoval do drahých noctií, abych měl tichý počítač a teď mi to tady hučí jak blázen na max.otáčky a nejde to softwarově zregulovat.(Mimochodem i na ty max. otáčky jsem čekal, že to bude tišší, mám tři noctie..na procesoru, vzdau a vepředu na skříni a hučí to teda parádně.
Samozřejmě, to jde zregulovat těma redukcema, ale pořád je to nastavení na pevné otáčky, navíc k tomu chladiči mi dodali jen redukce ULNA, takže bud to jde na max, nebo zase na miminum. A představa, že bez zátěže tam vrazim redukci a při hraní her pokaždý polezu do skříně a redukci zase vypojim(pokud by mi to ty min. otáčky neuchladilo), je pro mě nepřijatelná.Deska mi byla doporučena mimo jiné taky z důvodu efektivní zprávy chlazení a ted mi jde softwarově regulovat prakticky jeden fan ze čtyřech. Doufám, že se mýlim a že existuje nějaké řešení, jak aspoň ten fan na procesoru regulovat efektivně podle zátěže a teploty. Děkuji za rady.
btw: větráky mám zapojené správně.
Já jsem investoval do drahých noctií, abych měl tichý počítač a teď mi to tady hučí jak blázen na max.otáčky a nejde to softwarově zregulovat.(Mimochodem i na ty max. otáčky jsem čekal, že to bude tišší, mám tři noctie..na procesoru, vzdau a vepředu na skříni a hučí to teda parádně.
Samozřejmě, to jde zregulovat těma redukcema, ale pořád je to nastavení na pevné otáčky, navíc k tomu chladiči mi dodali jen redukce ULNA, takže bud to jde na max, nebo zase na miminum. A představa, že bez zátěže tam vrazim redukci a při hraní her pokaždý polezu do skříně a redukci zase vypojim(pokud by mi to ty min. otáčky neuchladilo), je pro mě nepřijatelná.Deska mi byla doporučena mimo jiné taky z důvodu efektivní zprávy chlazení a ted mi jde softwarově regulovat prakticky jeden fan ze čtyřech. Doufám, že se mýlim a že existuje nějaké řešení, jak aspoň ten fan na procesoru regulovat efektivně podle zátěže a teploty. Děkuji za rady.
btw: větráky mám zapojené správně.
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Regulace otáček Noctuy na procesoru
No ono hlavně všechny ty Noctuy budou tiché, že bys je ani neslyšel, ale mají tak velký průtok vzduchu, že jakmile narazí na překážku (žebra chladiče, mřížka vzadu v case atd), ozve se již zmíněné hučení
Nemáš v BIOSu možnost přepnout druh regulace? Něco jako PWM nebo Voltage atd? Tak to má například Gigabyte
Protože Noctua má pouze 3pin (tzn. nemá PWM regulaci), je potřeba regulovat pouze změnou voltáže ventilátoru....
A tomu outtake ventilátoru bych se nebál dát tu U.L.N.A redukci, bude to v pohodě
Pro klid v duši si můžeš změřit zvýšení teplot (hodnoty před a po), ale podle mě to bude max. 2°C, možná ani to ne 
Nemáš v BIOSu možnost přepnout druh regulace? Něco jako PWM nebo Voltage atd? Tak to má například Gigabyte
A tomu outtake ventilátoru bych se nebál dát tu U.L.N.A redukci, bude to v pohodě
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Semo
- Nováček

Me po zapojeni do CPU_FANu taky nejde regulovat ot/s, tak jsem ho prdnul do CHA_FAN (chassis) a tam uz to jde. Biosem nebo AI Suite, profil/manual.
CPU: i7 3770K@4.5Ghz/1.26V + Noctua NH-D14, MB: ASUS P8P67 DELUXE (B3), RAM: 16GB 2200MHz , VGA: GTX980 4GB, SSD:240GB , HDD: Seagate 320GB, 500 GB, 1TB, 3TB , DVD-RW: ASUS , Zdroj: CM RS-700 Silent PRO 700W, Zvukova karta: Creative SB X-Fi mX Xtreme Gamer, Case: Fractal Design Define R3, Monitor: LCD Monitor 23" LG IPS, Repro: Logitech X-540 5.1
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je sice řešení, ale zase se ti nebude regulovat v závislosti na teplotě CPU... Opět konstantní otáčky, to tam může dát rovnou redukci... 
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Semo
- Nováček

Bude. Ale musis si to nastavit manualne nebo pouzit prednastaveny profil. V AI Suite muzes nastavit napr. do teploty 40°C - 30% ot, pri dosahnuti 60°C - 70%, a pri 70°C - 100% ot
dalsi priklad obrazkem

/edit
Podrobne (ale ne tak rozsahle) to jde nastavit v Biosu, bo ten AI Suite kdyz startuje "po spusteni" trochu brzdi windows.
dalsi priklad obrazkem

/edit
Podrobne (ale ne tak rozsahle) to jde nastavit v Biosu, bo ten AI Suite kdyz startuje "po spusteni" trochu brzdi windows.
CPU: i7 3770K@4.5Ghz/1.26V + Noctua NH-D14, MB: ASUS P8P67 DELUXE (B3), RAM: 16GB 2200MHz , VGA: GTX980 4GB, SSD:240GB , HDD: Seagate 320GB, 500 GB, 1TB, 3TB , DVD-RW: ASUS , Zdroj: CM RS-700 Silent PRO 700W, Zvukova karta: Creative SB X-Fi mX Xtreme Gamer, Case: Fractal Design Define R3, Monitor: LCD Monitor 23" LG IPS, Repro: Logitech X-540 5.1
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
jj, ale to nastavuješ pro CPU fan... Když ho máš zapojený do jiného konektrou, tak to tam jde předpokládám přepnout také co? Ale jak už nastavíš teplotu? To přece nebude reagovat na teplotu CPU ne?
- Semo
- Nováček

j prepnes to v zalozce "Fan Name" a jedes. A asi/urcite to bere z teploty CPU. Kontroloval jsem to i pres jiny merici program (Real Temp) a teploty byly stejne s grafem v AI Suite.
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
JJ, pak tenhle program bude také možné řešení 
- ajustprime
- Nováček

ahoj bude mozne pres tento asus program regulovat otacky ikdyz mam desku gigabyte?
- goodfire
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
nevim, jestli to jde na všechny vetřáky nebo jen na ten u kterého to bylo v balení ale já měl nějaký dvě redukce na větřáky k procesoru jeden na L.N.A (low noise) a U.L.N.A (ultra low noise) nevim přesně už ty otáčky ale mám tam jedny ty redukce a otáčky jsou sice pevně daný ale jsou
Sony Vaio S15 - i5-3210M - Nvidia Geforce GT 640M LE - 4 GB DDR3L - 640 GB Seagate
HP Mini 5102 - Atom N450 - Intel Graphics Media Accelerator 3150 - 2 GB DDR2 - 320 GB WD
eX - Acer TravelMate 5742G - i3-370M - Nvidia Geforce GT 540M - 4 GB DDR3 - 640 GB WD
HP Mini 5102 - Atom N450 - Intel Graphics Media Accelerator 3150 - 2 GB DDR2 - 320 GB WD
eX - Acer TravelMate 5742G - i3-370M - Nvidia Geforce GT 540M - 4 GB DDR3 - 640 GB WD
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
samozrejme ze tyhle redukce otacek fungujou na jakemkoli fanu, je to jen kus dratu a odpor.
- SpeedyGT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ne nemůže, už jsem to zkoušel. Škoda, taky něco takovýhleho sháním.ajustprime píše:ahoj bude mozne pres tento asus program regulovat otacky ikdyz mam desku gigabyte?
//Edit by Flegy: nemuzou kvuli odlysnym regulatorum co sou na MB
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
- olis
- Začátečník

-
mam ties s timto problem , na oba ventilatory som dal ULNA konektory , ak som to spravne pochopil tie by my mali zaistit abys a ventilatory tocili 900ot/min , potom som tie dva ULNA konektory zapojil do tej rozdvojky co bol k tomu a ten jeden 3pinovy som zapojil do CPU fan , to neslo regulovat vobec potom som to dal do pripojky na zakladnu pre klasicky ventilator tam to regulovat slo aspon speed fan ukazuje ze sa to reguluje ale ak som to tak zrakom pozoroval nezdalo sa my ze by sa otacky znizovali ... pokial som to znizil pod 25% ventilatory sa uplne zastavili a ak som chcel ist napriklad na 50% a oni boli zastavene musel som ich rucne roztocit najprv aby sa zacali tocit , neni nejaky iny sposob ako to regulovat ? niesom si isty ci to ten speed fan naozaj reguluje
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
odstran ty odporove redukce a zkus regulovat jen pres desku, to fungovat z 99% bude normalne
- olis
- Začátečník

-
ok skusim ale zase tich 900 otacok skoro ani pocut neni takze mozno to aj necham tak, len chcel som to dat este o 100 otacok menej
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
tak proc to vubec resis. jinak fany maji startovni a minimalni napeti pro chod, takze se nediv, kdyz das odpor a jeste to chces zregulovat 
- olis
- Začátečník

-
no dnes som sa s tim trocha hral a na zakladnej mam 4 3pinove konektory a este CPU fan , vsetko som chcel regulovat cez speed fan ale tie 4 3pinove s nich my len 2 najde speed fan aj v bioste najde len dve 3 pinove , noctua sa cez cpu fun regulovat neda , a mam este 3 dalsie ventillatory noctua by mohla byt aj v cpu fun lebo pri 900rpm ju neni ani pocut ale tie ostatne idu nejak 1200 a chcel som ich znizit no jeden stale neviem znizit nevie niekto poradit co s tim aby my naslo aj tie dalsie 3pinove ? este dodam ze ak to dam aj do tich co ich v speedfane nenajde ,ventilatory funguju
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
bude to tim, ze deska neumi dotycne konektory regulovat. k tomu cpu fanu, nektere desky maji moznost v biosu prepnout typ regulace cpu fanu. pro tebe bude nejlepsi, kdyz si za par korun koupis regulator napr. do volne pozice (at uz pci, nebo dopredu 3.5 ci 5.25")
- olis
- Začátečník

-
no asi my nic ine nezostane
to uz si mohli dat tu namahu nech sa da regulovat vsetko