Nahodne tuhnutie, bsod

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Nerboard
Začátečník
Začátečník

Nahodne tuhnutie, bsod

Příspěvek od Nerboard »

Zdravím. Obraciam sa na vás s problémom s mojou novou zostavou (viď dole) pretože už si neviem rady.

Problem: Prve mi PC začalo hadzať uplne nahodne (vačšinou pri idle, počuvani hudby, kukania webu) BSODY. Pri hrách sa mi to vôbec nestávalo no pamatam že raz mi to urobilo aj v hre. Obrazok bsodu je dole a vobec neviem čo znamena. Ak som dostaval chyby, bsody kvoli grafike v minulosti tak sa to dalo vydedukovať podľa toho čo tam bolo napisane no tu vobec neviem.

Čo som skúsil: Samozrejme som mal pretaktovany CPU tak som vyskúšal zdvihnuť napatie a par krat v obdobi par tyzdnov sa to opakovalo proste nahodne bsody. Ešte par krat som zdvihal napatie no keď to neprestavalo začal som skúšať niečo ine. Ako prve ma napadli ramky. Urobil som memtest z windowsu bez chyb. Robil som aj windows test z inštalačneho CD a test z biosu tiež bez chyby. Ramky som mal na XMP profile ale dal som ich na 1.5V takže som skusil dať na 1.65V a nič. Takže som skúsil hodiť PC default nepretaktovany CPU. Vyzeralo že to je ok ale bum BSOD. Tak som sa rozhodol reinstalovat win.

Problem 2:
Tu prichadza zaujimavejšia časť. Pri problemoch s instalaciou (win nedetekoval druhy HDD) sa mi nakoniec podarilo win nainštalovať. Problem je že start systemu sa mi zda pomalši ako predtym a hlavne namiesto BSOD (za ten čas čo to testujem som ho zatial nedostal, ale nieje vylučene že zmizol uplne) dostavam uplne nahodnne zamrznutia. Tiež vačšinou v idle. PC som skúšal testovať aj cez prime95 alebo OCCT. Testoval som v priemere tak max hodinku lebo na viac nemam toľko času a ak by bolo niečo fakt chybne (malo napatia alebo tak) tak si myslim že by sa to ukazalo hneď pri takej zataži ako robia tie programy. Včera som nechal PC zapnuty a dnes rano pridem k PC a led indikator na bedni čo svieti ak je PC zapnute tak bliká. Tak som to stlačil a win nabehol tak ako som ho večer nechal. Čas ukazoval aktualny čas no win bol uplne zamrznuty nereagovala myš ani klavesnica proste akoby bol PC vypnuty (pravdepodobne prešiel do spanku cez noc nakoľko som to nevypol). Tak som vypol PC a zapol ho naspať. Windows ukazovalo že sa prebudza zo spanku respektive že obnovuje posledny stav. Nabehol znova windows zamrznuty uplne rovnako no čas bol zase aktualny ako keby išiel. Klavesnica ani myš nereagovala ani po odpojeni zapojeni a ak by som mal pustenu hudbu tak by sa pravdepodobne zastavila tiež pretože sa mi to už stalo. Mám externu zvukovu kartu a tiež sa mi stalo že počas prace v PC sa jednoducho akoby vypla a potom zapla a PC zamrzol (čiže mohlo by to byt aj kvoli tomu ze PC zamrzol tak sa zvukova karta restartovala) Všetko zamrzlo.

Čo som skušal: Skušal som disk checky, formaty a reinštalacie veľmi veľa krat, scan disky, defragmentacie, SMART data som pozeral, skušal som pretaktovany aj nepretaktovany stav a aj nepretaktovany so zdvihnutym napatim, ram testy, cpu testy, antivir scany + podobne a už fakt neviem kde može byť chyba.

Som dosť zufaly a naštvany lebo neviem prisť na pričinu a potrebujem stabilne PC. Ešte taký dodatok. Upgrade som robil postupne a naposledy čo som mal starý CPU, ram, dosku + nová grafika a nový 650 zdroj tak to nerobilo išlo uplne v pohode takže zdroj a grafiku by som hadam aj vylučil. Je nejaka šanca vobec zistiť kde je chyba?

edit// ešte dodám že so starym PC som mal len velociraptora v IDE a na novo som tam hodil AHCI mod ešte + sata mechanika a dalši WD caviar black tak som myslel že by to mohlo byť aj tym takže som to hodil zase na IDE mod.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
c10
Nováček
Nováček

Re: Nahodne tuhnutie, bsod

Příspěvek od c10 »

To že ty blue screeny přicházejí náhodně, vypadá opravdu na chybu pamětí. Pro jistotu projeď ramky http://www.goldmemory.cz/, občas najde chyby tam, kde memtest ne.
+ napiš verzi win a typ té externí zvukovky

e// jak máš v biosu nastaveny ramky? Frekvenci a časování?
.!.
Nerboard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nerboard »

Tak som tu po teste. Vypalil som ISO na cd a testoval - 0 errors. Test šiel 3 hodiny a urobilo 2 passes. Ramky mám teraz nastavene na 1600 - xmp profil 1.65V. Skúšal som aj na 1.5V a aj automaticky všetko. Skúšal som ich aj na 1333mhz a aj časovanie som skúšal ručne nastaviť no všetko bolo rovnake. Po nejakom čase nahodne, niekedy nič a niekedy 2x za den nahodne zatuhne.

Windows mám home premium 64bit a zvuková karta je táto
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Stavalo se mi neco podobneho, me pomohlo reinstal vsech ovladacu. Spis to ale preinstaluj cely...
Ryzen 9800X3D@PBO/-40CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@3GHz 420W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
Xnovic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xnovic »

Nemáš něco od Geniusu (myš, klávesnice)?
CPU:Ryzen 7 5800xMB:ASUS ROG Strix X570 - F GamingChladič:Noctua NH-D14 RAM:Kingston HyperX Black 2x16Gb 3600MHzVGA:Asus RTX 3080 TUFCase:ASUS ROG Strix HeliosHDD:Samsung 960 Evo 500GB+2TB WD Red+2TB SSD AData+4TB Seagate Zdroj:EVGA Supernova P2 1000W
Nerboard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nerboard »

Reinstaloval som 3x. Od Geniusu nemám nič. Teraz sa zda ze to prestalo. Aspon som to zatial nedostal od posledneho zamrznutia/bsodu takze mozno sa to "opravilo".
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“