Software Raid pod Windows

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Software Raid pod Windows

Příspěvek od Mtss »

Chci si postavit nejake malo zrave pc, ktere budou slouzit pro vzdaleny pristup, sitove uloziste, jednoduchy http, ftp,... server, vpn server apod. Proste vse co vim ze pod windows lze hrave udelat, ale resim ted jakym zpusobem toto zprovoznit.

Mam 6 disku a chci tam mit vytvoreny raid 5.
Nemam RAID radic, takze se mi jako zajimava varianta jevi SW raid ve windows. (pod winXP64b lze dodeat, pripadne reseni by byl i win server)
Otazka je jak to udelat? pocitam ze system mi sezere cca 10GB, chtel bych aby byl uplne idealne na vsech discich soucasne. (raid1) na zbytku kapacity bych chtel udelat raid 5.

Intel matrix raid umoznuje vytvoreni 2 typu poli na jedne skupine disku, takze tam by to slo, ale jak jsem rekl nemam raid radic.

Jde tohle udelat nejak ve windows?

Pokud by to neslo, tak bych nainstaloval system, disky naklonoval mezi sebou, tzn ze na kazdem by byl system (otazka jestli bych to delal pres image disku, nebo pres raid1), nasledne bych to zrusil a nechal bych to jet jen z jednoho disku.

Na zbyle misto bych vytvoril novy virtualni pevny disk s dynamickou kapacitou, a vytvoril bych z nich software raid 5.
Vyhodou by byl ulehceny prechod na vetsi disky... stacilo by jen z kazdeho disku tento image presunout a ten by se jiz dynamicky zvetsoval dal sam.

Je tato uvaha dobra?
Kde jsem udelal chyby pripadne v cem vidite nejvetsi problem?
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Software Raid pod Windows

Příspěvek od Lokomotiva »

Mtss píše:Mam 6 disku a chci tam mit vytvoreny raid 5.
Nemam RAID radic, takze se mi jako zajimava varianta jevi SW raid ve windows.
Jak to myslíš?
Tvoje deska má integrované RAID řadiče dokonce dva.
Jeden se 6 porty na jižním můstku a jeden se 2 porty na přídavném chipu Marvell.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

to co je v podpisu je jako hlavni pc, z toho nechci delat server. Mel jsem to v nem driv, ale kdyz delam treba testy s grafikou apod, tak se system obcas sekne. A jeden takovy zasek znamena 3-denni obnovu raidu5 a totalni nemoznost prace s pc.

Proto jsem to oddelil. Aktualne mi na diskovem poli bezi freenas, ale to ma tak nemozne pomalou sambu ze se to neda ustat. Ftp jede klidne 60MB/s... ale ftp je mi naprd.

Proto resim co s nim budu delat... a tam je 4x sata z ich9 a 2x sata pres jmicron myslim.
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

tuto moznost v sobe maji minimalne Win 2003 server, ale cena za licenci = poradnemu radici. A navic HW je HW.
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Co je podle tebe "pomala Samba" - mne to doma jede a nemam problem...
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

kdyz se tomu chce tak 20MB/s, kdyz se tomu nechce tak 2MB/s
u souboru vetsich 500MB

jak to jede tobe? ja uz jsem zkousel nekolik verzi freenasu, nekolik HW konfiguraci a vzdy to jelo stejne bidne.
P35 + conroe-l 1,8GHz jede okolo 20MB/s, ale obcas rychlost nesmyslne spadne. Obcas jede i 30MB/s. FTP jede stale v pohode okolo 50-60MB/s
H55 + i5 2500 to stejne
atom+nvidia ion 5MB/s, ale obvykle okolo 2-3MB/s

tech 50-60MB/s chci aby to fungovalo. Proste to beru jako minimum.
Wiruz píše:tuto moznost v sobe maji minimalne Win 2003 server, ale cena za licenci = poradnemu radici. A navic HW je HW.
tuto moznost lze upravou aktivovat i winXP 64b ktere mam uz koupene ale nepouzivam je. Je mi jasne ze uprava asi neni uplne legalni... ale uprime mi to moc neva.

Jinak ja jsem v tom uz jeden problem nasel a to jest ten ze se neda zmenit maximalni velikost dynamickeho virtualniho disku.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

tak si sam odpovim.
Nainstaloval jsem na 3 dny (do aktivace) win 2008 server
Vytvoril virtualni disky, ale neni z nich mozne vytvorit raid. (takze je zase smazal)

Takze jsem si nechal jeden disk na system (jede okolo 70-80MB/s) a ze zbylych 5 vytvoril pres windows raid 5. Testovano na intel atom 330 s ionem (1x sata system + 3x sata) a pridavny radic 2x sata v pci express x1. 1GB ram

Poznatky:
1GB ram se zaplni jen pri zapisu, jinak systemu staci cca 250MB

System je opravdu nachylny na cokoliv. Jakykoliv proces jej dokaze silne zpomalit.
Nicmene abychom si rozumeli... kdyz to jede, tak win raid + windows sdileni jede okolo 111MB/s, kdyz je procesor vytizen necim jinym, tak to jede 50MB/s, coz je stale mnohonasobne vic, nez s freenasem. Velke slozky, ktere maji treba 400 podslozek se otevrou za cca 1s. Coz je vyrazne lepsi nez 30s ve freenasu.

Jedine co nechapu je, proc system vytuhne, kdyz na nej pristupuju ze 3 mist soucasne. Vytuhne to kompletne a netusim vubec proc. Mam podezreni na ten pridavny radic (je to noname cina s chipem jmicron), mozna i na tu verzi windows... kdo vi co jsem to vlastne stahl.

Proste presne takhle jsem cekal ze bude fungovat prave freenas.

Ted opravdu musim smeknout pred microsoftem... verim ze to vytuhavani je jen muj lokalni problem, krom toho je to dokonalost sama.

Kdybych si ten system mohl pro domaci pouziti koupit, treba s nejakym omezenim... dal bych za nej klidne i 3000. Vic asi ne.... porad jsem jenom podprumerne vydelavajici clovek.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

cursedslayer
Nováček
Nováček

Příspěvek od cursedslayer »

Jaká je rychlost zápisu na SW RAID5 který popisuješ na Windows serveru?
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

okolo 180MB/s na 5k4 discich
cursedslayer
Nováček
Nováček

Teď už je na to asi pozdě, ale zkoušel si jak funguje na tomhle rešení rebuilding a jestli je možno tam pak někdy přidat další disk? Téhle rychlosti dosahuješ na Atomu?
tom42
Nováček
Nováček

Příspěvek od tom42 »

Mtss píše: Kdybych si ten system mohl pro domaci pouziti koupit, treba s nejakym omezenim... dal bych za nej klidne i 3000. Vic asi ne.... porad jsem jenom podprumerne vydelavajici clovek.
Můžeš pořídit Windows Home Server za rozumnou cenu
(prodává se ale jen jako OEM a v běžných prodejních kanálech ho většinou nemají)
např. http://www.atcomp.cz/zbozi/ms-win-home- ... p=z:172352

Počkal bych ale na nový Windows Home Server 2011 - založený na Server 2008 R2
(snad půjde brzo koupit neboť RTM je už cca 2 měsíce a na MSDN a TechNet je už také)
trial pro běžné smrtelníky bohužel není a nebude
cursedslayer
Nováček
Nováček

To mě celkem vadilo i u prvního Home Serveru že se prodával jenom s HW. HW na to mám a mnohem vymazlenější, jinak se mi ten OS celkem líbyl.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

uz to bohuzel nemam... rebuilding je hloupy v tom ze neukazuje stav rebuildu.... pise to jen "resyncing" a to je vse..... trvalo to asi 1,5 dne
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“