Zálohování které vřele doporučuji,protože HDD mají poruchovost: A dost často odejdou tak že data nejdou vytáhnout buď vůbec,nebo za částky okolo 2-15 000kč.
Zálohovat se opravdu vyplatí a to minimálně dokumenty a fotografie. Když přijdete o fotky na dovolené ,těžko je znova seženete

Teď jak na to:
Zálohou se rozumí že máte stejné data uložené na DVOU různých mistech(hdd,dvd,nas) a nebo v RAID poli řádu 1,5,6! V žádném případě netvoříte zálohu překopírováním dat z PC na jeden(třeba externí) HDD a následná smazání z PC. Co když odejde ten externí(a že odchází často)?
Malé objemy dat(rodinné fotky,dokumenty do školy a pod do cca 20GB):
Záloha na DVD: při takto malém objemu dat nemá cenu jen kuli zálohování kupovat externí HDD. Vypalování na DVD pokryje vaše potřeby úplně perfektně a levně.
Hlavní zásady:
-nevypalovat plnou rychlostí (ideálně 8x)
-tvořit více kopií (DVD jsou ještě měně spolehlivé než HDD,hlavně při špatném skladování)
-úplně ideální je tvořit tři kopie,jednu si nechat doma(tma a sucho) druhou v práci a třetí u rodičů,známých a pod. Když vyhoříte data zůstanou

-Nespoléhat na takto vytvořené zálohy déle než max 2roky a raději ještě dříve tvořit novou kopii(a starou si radši nechat kdyby nová odešla dříve)
Záloha na Externí HDD: Pokud už vlastníte externí HDD můžete ho použít na zálohy,ale mějte na patrnosti že externí HDD odchází více než HDD v PC(je náchylný na zničení asi stejně jako DVD)
-úplně ideální je mít originál v PC,zálohu na Externím HDD a ještě vypálit na DVD a uložit mimo domov
Uložiště na netu: - toto se při malém objemu dat a rychlejším uploadu vyplatí úplně nejvíce protože je to zdarma

Záloha na Blu-ray: - Bluray je podle mě ještě méně spolehlivé než DVD proto je na zálohování ještě méně vhodné. Objem dat 25GB a 50GB na jednu placku. Pořád platí pravidlo minimálně tří kopií(jedna v PC a 2x média každé jinde uložené)
Střední objemy dat(vášnivý fotograf a pod do cca 100GB):
NAS: Levnější NAs s dvouma HDD v RAID1 je i pro vás zajímavé řešení které poskytuje perfektní ochranu dat.
Externí HDD: viz výše,s tím rozdílem že pálit jen kritická data
Uložiště na netu: - při tomto objemu dat se vyplatí jen na kritická data,zbytek zálohovat jinam.
Záloha na DVD: - při tomto objemu dat se vyplatí jen na kritická data,zbytek zálohovat jinam.
Záloha na Blu-ray: - viz výše
RAID pole v PC: - u toho to objemu dat je i zajímavé pořídit si dva stejné HDD a za použití řadiče na desce vytvořit RAID 1 pole a na něj zálohovat http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=14&t=12057
Velké objemy dat(videa a pod s objemem nad 100GB):
NAS: tady bych NAS doporučil jako hlavní zálohu a to (podle objemu dat) RAID pole 1,5,6
Raid 1 - Dva HDD a data se ukládají na oba naráz(odolné proti zničení jednoho HDD)
Raid 5 - tři a více HDD. Vždy jeden HDD je záložní,kapacita pole je počet HDD -1.(odolné proti zničení jednoho HDD)
Raid 6 - čtyři a více HDD. Vždy dva HDD jako záložní,kapacita pole je počet HDD -2.(odolné proti zničení dvou HDD)
pro každého se hodí jiný počet HDD,řekl bych že do 2Gb záloh Dva HDD,pak přidávat.
Přesnější informace o RAID zde: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=14&t=12057
Externí HDD: má smysl do cca 2GB(u 3,5" externího HDD),pak už ne.
Poskytuje menší ochranu než NAS
Uložiště na netu: Zde má smysl jen v kombinaci s jinou metodou zálohování jako doplněk pro ukládání krytických dat. Výhoda je jasná,o ty data ne skoro nemožné přijít a když jo,tak vám to bude jedno,budete totiž mrtvý a svět zničený

Záloha na Blu-ray: - viz výše
---------------------------------------------------------------------------------------------
Já používám na zálohování NAS Synology DS1511+ a v něm 5x2TB v RAID5 (kapacita 8TB) takže jsem chráněn proti výpadku jednoho HDD. Data jako fotografie mám uložené ještě na HDD v PC. Kritická data (foto a dokumenty pro pojišťovnu) mám uložené na dvou DVD(jedno v práci,druhé u táty). Online uložiště nepoužívám kuli malému uploadu.
Samozřejmě vždy jde (a je to jen dobře) kombinovat více metod dohromady
Návod je psaný pro normální lidi(rozhodně né firmy a zkušené uživatele) a proto omluvte nepřesnosti,ale nechci jim to zbytečně komplikovat. NENÍ diskuze,prosím pište jen o co rozšířit,co je špatně a tak,já to přidám,dolu dám poděkování a váš príspěvek smažu. Děkuji za pochopení.
Děkuji uživatelům:
Nagant (blu-ray), Smith (oprava chybek), Bez_n1ck (životnost DVD), Zombux ( raid 1 v PC),