Disk při instalaci WIN nenalezen

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Sarge
Nováček
Nováček

Disk při instalaci WIN nenalezen

Příspěvek od Sarge »

Zdravím. Mám následující problém. Ve starším PC byl připojený 1TB SATA disk s nainstalovaným OS. Potřeboval jsem jej vyměnit za 120GB SATA disk, který už byl naformátovaný. Přepojil jsem teda kabely, ale při načítání instalace WIN (XP home) mi řekne, že není kam instalovat. Při bootování PC ale naskočí detekce sata portů a ten HDD tam je. Tzn. že BIOS ho vidí (když jsem hledal ve starších případech byly tam jen varianty, kdy jej nevidí ani bios). HDD při připojení do jiného PC funguje bez problémů. Jedná se o HDD Seagate Barracuda 7200.11 120GB. Zkoušel jsem neůspěšně variantu s jumperama:

http://www.seagate.com/images/support/e ... _block.gif

Problém je ale možná v tom, že tam jumper z jiného (IDE) HDD nešel pořádně zastrčit (jiná rozteč?). Kde potom vzít potřebný jumper?
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Disk při instalaci WIN nenalezen

Příspěvek od Butch »

WIN XP instalacka standardne nevidi sata disky bez dalsiho driveru.
Byt tebou nastavim diskovy radic v biosu na Compatible nebo IDE(nevim jak se u tebe ta polozka jmenuje) rezim misto AHCI(to tam asi budes mit nastavene ted)

Nemusis pak resit dalsi drivery a na vykonu rozdil nepoznas.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Sarge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sarge »

To jsem tu taky četl. Prošel jsem bios 2x tam i zpět ale nic co by se tomu i vzdáleně podobalo jsem nenašel.
Sarge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sarge »

Takže problém vyřešen. Rada pro ostatní kdo by tohle řešili. (Za předpokladu, že nejde v biosu změnit nastavení těch sata konektorů). Zjistit si značku a model základní desky. Na stránkách výrobce si stáhnout ovladače SATA, podle návodu v readme dát na disketu patřičné soubory a při startu instalace stisknout F6 a vybrat ovladače SATA. Instalace potom už proběhne standardně. V případě, že nemáte disketovou mechaniku dají se pomocí programu Nlite naimportovat ovladače přímo na nově vytvořené instalační CD. S tím ale zkušenosti nemám, to jsem nezkoušel.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Sarge píše:Takže problém vyřešen. Rada pro ostatní kdo by tohle řešili. (Za předpokladu, že nejde v biosu změnit nastavení těch sata konektorů). Zjistit si značku a model základní desky. Na stránkách výrobce si stáhnout ovladače SATA, podle návodu v readme dát na disketu patřičné soubory a při startu instalace stisknout F6 a vybrat ovladače SATA. Instalace potom už proběhne standardně.
Tohle je standardni postup no. Ja jsem na tohle prilis linej a tak radsi zmenim Ahci na compatible :-)
Pokud tu volbu v biosu nemas, uz se tu taky resilo, tak se tento postup bohuzel udelat musi no.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“