Dva monitory a blikani obrazu

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
TomTom
Začátečník
Začátečník

Dva monitory a blikani obrazu

Příspěvek od TomTom »

Ahoj,

poridil jsem si na praci druhy monitor. Primarni mam 24" 1920 x 1200. Sekundarni je 20" 1600 x 1200.
Graficka karta HD5770 na OS W7 x64.

Po pripojeni druheho monitoru se zacaly na nem objevovat artefakty (oba pres DVI) - blikani, kmitani apod. Myslel jsem, ze je monitor KO, ale nebyl. Menil jsem datovy kabel, zkusil jinou el. zasuvku, prohazel porty na grafice a zadna zmena.Potom jsem prohodil monitory a to same se objevilo i na primarnim monitoru - z toho jsem usoudil, ze to neni monitorem. Dany problem se objevil vzdy pouze na jednom monitoru, pokud jsem na druhem skroloval nebo hybal z oknama. V klidu to bylo vicemene ok. Zkusil jsem primarni monitor pripojit pres displayport a druhy nechat na dvi, ale to taky zadnou zmenu neprineslo. Problem se vyskytnul i pokud je druhy monitor vypnuty - stacilo mit zapojeny dvi kabel (to se smz objevilo pri pohybu pouze na tom jednu monitoru)

Cili doslo na laborovani s ovladacema - mel jsem posledni Catalyst 11.6. Po zkouseni kdeceho jsem zatim zakotvil na 10.9. Tam vse funguje ok. Nechapu, cim to muze byt. Zkousel jsem 11.5, 11.4 a stale stejna vec. Zajimalo by me cim by to mohlo byt. Nenapada me, co by se dalo kde nastavit...
Monitory jsou oba v nativnim rozliseni a na 60hz. Jedina zmena v novych Catalystech je nova podoba control centra, ale nemyslim, ze by v tom mel byt problem. Pokud by mel nekdo nejaky napad, tak to ocenim :) Jinak asi budu muset zustat na 10.9.
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Re: Dva monitory a blikani obrazu

Příspěvek od Bez_n1ck »

Já bych se zaměřil na podtaktování graf. karty v klidu. Se dvouma monitorama by se podtaktovávat víceméně neměla. (většinou jejich podtaktování má za následek právě kmitání/blikání obrazu apod.)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
TomTom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomTom »

Diky za tip. To by mohlo byt ono. S Catalysty 10.9 se pameti nepodtaktuji vubec a jadro castecne. Zkusim to overit s novymi ovladaci.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Podtaktovávat by se karta měla, otázkou je jak moc. Dnešní grafiky mají více powerstates, jde o to jestli ta tvoje nepoužívá ty nejnižší. Jak správně navrhoval Bez_n1ck chce to laborovat s driverama.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
TomTom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomTom »

Jj, je to urcite podtaktovanim. S novymi ovladacemi, zkouseno 11.4 - 11.7, pouziva karta ty nejnizsi frekvence, coz teda pro vice monitoru neni to prave. Pri monitoringu v MSI Afterburneru sice frekvence vyskoci semtam na vyssi hodnotu, ale hned to zase spadne na ty nejnizsi. Je teda otazka, jestli jdou nejak nastavit frekvence pro 2D zobrazeni napevno aspon tak aby byl obraz ok a nemusel jsem pouzivat starsi ovladace, ktery nepodtaktuji zase prakticky vubec. V catalystech jsem to nikde nevidel. Do upravy biosu karty se mi moc nechce...
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Tohle si má hlavně karta hlídat sama. U nV to funguje v pohodě, nikdy jsem s tím problém neměl (teda mám spíš opačnej +25°C v klidu).
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

u AMD to funguje taky v pohodě, ale obecně je to SW citlivější na různé jiné věci v systému. Tohle je jako (obvykle u AMD) problém konkrétní konfigurace, nikoliv obecně HW nebo SW od AMD :roll:
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
TomTom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomTom »

Ja prave myslim, ze to docela je problem SW AMD. Jak ma pak uzivatel dopatrat, co nahodou se ovladacum nelibi a kvuli tomu nefunguje takova zakladni vec jako pripojeni druhyho monitoru.
Problemy s ovladaci ATI jsou uz fakt legendarni. Zatim jsem nemel moc problem, ale toto me docela nakrklo. Jinak celkem dobry HW zabit ovladacema.

Popravde bych radsi Nvidiu, ale casem budu asi potrebovat treti monitor, a to bohuzel u Nvidie zatim nejde. (pokud teda nechci SLI).

Zatim zustavam na cat 10.9 a v msi afterburneru jsem si nastavil 2D profil s aspon trochu rozumnou frekvenci. Az bude cas, tak budu laborovat dale.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

TomTom píše:Ja prave myslim, ze to docela je problem SW AMD. Jak ma pak uzivatel dopatrat, co nahodou se ovladacum nelibi a kvuli tomu nefunguje takova zakladni vec jako pripojeni druhyho monitoru.
Hm a jak to asi mají (při milionech unikátních konfigurací) odladit? Kdyby to byla chyba celého SW, měli bychom tyhle problémy všichni.
TomTom píše: Problemy s ovladaci ATI jsou uz fakt legendarni. Zatim jsem nemel moc problem, ale toto me docela nakrklo. Jinak celkem dobry HW zabit ovladacema.
Je to už asi 5 let urban legend (tedy ne že by nebyly problémy, ale nejsou rozhodně legendární, protože to by byli legendární i ty Nvidií)
TomTom píše: Zatim zustavam na cat 10.9 a v msi afterburneru jsem si nastavil 2D profil s aspon trochu rozumnou frekvenci. Az bude cas, tak budu laborovat dale.
Doporučoval bych vyzkoušet (na jiný disk pokud máš možnost) čistou instalaci woken (jen pro test). Myslím že tam tenhle problém nebude.
Mám nějak pocit že to souvisí s podtaktováním pamětí (který myslím Nv moc nedělala nikdy, nevím jak je to teď), jelikož paměti mají co společného s generátory taktu.
TomTom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomTom »

Weslo píše: Hm a jak to asi mají (při milionech unikátních konfigurací) odladit? Kdyby to byla chyba celého SW, měli bychom tyhle problémy všichni.
Mam naprosto beznou sestavu s aktualnim HW a SW cili nejake odladovani pro exoticke kombinace HW a SW podle me netreba. Staci se zamerit na aktualni veci. Muze se jednat treba jen o kombinaci urciteho typu karty a ovladacu, proto se problem nemusi projevovat u vsech, ale zrovna u me ano a tech par lidi na foru proste tuto kartu nema. BTW. mam prvni vapor-x edici, ktera byla pozdeji stazena a nahrazena verzi s jinou barvou pcb...tak treba proto. Jinak se v amd muzou priucit u soudruhu v nvidii :)
Weslo píše: Je to už asi 5 let urban legend (tedy ne že by nebyly problémy, ale nejsou rozhodně legendární, protože to by byli legendární i ty Nvidií)
Tezko rici, obecne mam pocit, ze s NV ovladaci je mene problemu, ale muze to byt subjektivni.
Rozhodne pokud NV udela v pristi generaci kartu s podporou tri a vice monitoru, tak si ji koupim.
Weslo píše: Doporučoval bych vyzkoušet (na jiný disk pokud máš možnost) čistou instalaci woken (jen pro test). Myslím že tam tenhle problém nebude.
Mám nějak pocit že to souvisí s podtaktováním pamětí (který myslím Nv moc nedělala nikdy, nevím jak je to teď), jelikož paměti mají co společného s generátory taktu.
Asi to pro zajimavost vyzkousim. Disk si pujcim a instalace trva par minut, takze to neni problem, ale popravde tomu moc neverim. Dam vedet...
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

TomTom píše: Mam naprosto beznou sestavu s aktualnim HW a SW cili nejake odladovani pro exoticke kombinace HW a SW podle me netreba.
:roll: To má přece každý z nás a přesto jsou každá jiná.
TomTom píše: Staci se zamerit na aktualni veci. Muze se jednat treba jen o kombinaci urciteho typu karty a ovladacu, proto se problem nemusi projevovat u vsech, ale zrovna u me ano a tech par lidi na foru proste tuto kartu nema. BTW. mam prvni vapor-x edici, ktera byla pozdeji stazena a nahrazena verzi s jinou barvou pcb...tak treba proto. Jinak se v amd muzou priucit u soudruhu v nvidii :)
To přeci nedává smysl. AMD vyrábí jádra a dělá ovladače pro ta jádra. Pokud některý partner udělá něco jinak a pak to neběhá, těžko to bude AMD řešit ne? Soudruzi z Nvidie na to jdou jinak, možná lépe (některé věci zase mají horší). U SW to tak je obecně (alespoň dle programátorů) k jednomu cíli vede mnoho cest.
TomTom píše: Tezko rici, obecne mam pocit, ze s NV ovladaci je mene problemu, ale muze to byt subjektivni.
Rozhodne pokud NV udela v pristi generaci kartu s podporou tri a vice monitoru, tak si ji koupim.
Obecně se dá říct že mají ovladače které fungují i v zaneřáděném (nemusí být nutně chyba uživatele) systému a také mají lepší podporu novinek díky TWIMTBP. Chyb jako pociťuješ ty mají téměř určitě stejně.
TomTom píše: Asi to pro zajimavost vyzkousim. Disk si pujcim a instalace trva par minut, takze to neni problem, ale popravde tomu moc neverim. Dam vedet...
Jsem také zvědavý. :)
TomTom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomTom »

Tak musim uznat, ze jsi mel pravdu :) Na uplne cisty instalaci -jen win i bez servicepacku, catalysty a msi afterburner, nic jineho, to slapalo dobre. Cili problem neni primo v ovladacich a ani v moji karte, ale v necem v mem systemu (sw). Bohuzel pro me je takrka nerealne zjistit, co to je...Alespon se povedlo vyloucit nektere alternativy :)
Thomash181
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Thomash181 »

Zdravím, asi mám podobný problém. Mám dva monitory, Samsung a nový LG, oba dva 1920x1080@60Hz a jsou připojeny přes DVI od grafiky do HDMI do monitoru. Když na jednom (LG) mám třeba puštěné video, scrolluju dokument, dělám sebemenší práci, tak ten druhý (Samsung) problikává. Zkoušek jsem to různě zapojit, různě proházet kably, dát Samsung jako hlavní a LG jako vedlejší, ale vždycky problikával Samsung. Když jsem to zkoušel zapojit na notebooku, tak tam to jelo v pohodě. Tak jeslti nevíte čím by to mohlo být.

Přikládám video jak to vypadá: http://youtu.be/ObKDu9FQmUM

//EDIT:

Tak už jsem asi našel chybu. ATI při připojení jednoho monitoru má takty GPU při 2D na 157MHz, když se zapojí 2 monitory tak 2D takty stoupnou na 400MHz, ale když máte grafiku přetaktovaní, tak je tam bug a takty ve 2D se nezvýší a zůstanou na 157MHz a to na dva monitory nestačí..
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Zajimavy.... o tomhle jsem cetl pred casem kdyz jsem uvazoval o pripojeni dvou monitoru. Ja jsem resil opacnej problem - aby grafika jela porad na 2D taktech (i se dvema LCD). :) Existuje na to utilita a psalo se tam, ze prave takovy chyby jako mas v tom videu muzou nastat prave v dusledku nizkyho taktu. Mam stesti a funguje to uplne nozmalne i na 50MHz a s mnohem mensi spotrebou. Ovsem je to nv-only. Mozna, ze AMD grafiky jsou na tohle citlivejsi a nejde to takhle obejit.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
duvid
Nováček
Nováček

Příspěvek od duvid »

Zdravím, mám podobný problém. Dnes jsem připojil druhý monitor k počítači (radeon HD6770). A zobrazují se mi podobné artefakty jako kolegovi ale s tím rozdílem, že jen při tom když si pouštím nějaké stránky(video) ve flashy- buď zavřu okno, minimalizuju a nebo kliknu do jiné záložky, vždy se ukáže artefakt a pak zas běží vše jak má, dokud nenačtu jiný flashový obsah je vše v pořádku, při odchodu ze stránky s flashem mě zas čeká artefakt. Ovladače i flash mám nový. Nějaká rada? :(

Edit: Tak jsem nyní vyzkoušel Chrome jako prohlížeč místo Firefoxu a problém se zatím neprojevil, nechce se mi ale věřit, že je to způsobeno prohlížečem.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“