Problém v grafické kartě , kabelu nebo v monitoru?

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

alfel
Začátečník
Začátečník

Problém v grafické kartě , kabelu nebo v monitoru?

Příspěvek od alfel »

Zdravím
mám takový problém , který se mi objevil před pár dny. Jedná se o to že monitor/windows/karta si mění rozlišení , normálně mám nastaveno 1680x1050 ale jednoho dne si PC usmyslelo , že to takhle dál nepůjde a že si to změní. Nyní PC bere max rozlišení jen 1600x1200. Díval jsem se do správce zařízení tam je vše v pořádku. Jediný co mě zaráží je že když se podívám do nastavení rozlišení tak tam vidím. Monitor nepodporující technologii PnP což , když vše fungovalo tak jak mělo tak tam byl napsán pravý opak (Monitor podporující technologii PnP). Vadu ovladačů jsem vyloučil jelikož provozuji na PC dva systémy (7 a Vistu) a každý z nich má jinou verzi ovladačů (u W7 je to 11.7 a u Vist 10.6 tuším).
Budu rád za vaše rady a pomoc.
Moje vykopávka: CPU: INTEL Q6600@2,4 @2,7 , RAM: 4GB , GPU: Nvida 550 Ti , MTB: Gigabyte GA-73PVM-S2H , a zdroj: 400W Forton
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém v grafické kartě , kabelu nebo v monitoru?

Příspěvek od ToxicTears »

A dělá to na obojích systémech?
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Aj to jsem zapomněl doplnit. Ano dělá. Jen dodám jednu věc a to , že občas pomohl restart PC
Moje vykopávka: CPU: INTEL Q6600@2,4 @2,7 , RAM: 4GB , GPU: Nvida 550 Ti , MTB: Gigabyte GA-73PVM-S2H , a zdroj: 400W Forton
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Je možný, že nějaký program co používáš nebo dokonce vir, ty zablokoval nebo upravil registry v obou systémech a potom to nebere. zkus správce úloh a aktualizovat ovladač na ten monitor, popřípadě se koukni na netu jestli není nějaký podpůrný ovladač na monitor. Ale je možný, že třeba se zbláznil monitor a už ho systém nedokáže identifikovat správně a nebo grafická karta takhle těžko říct. Popřípadě zkus obnovení systému tím nic nezkazíš také.
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Al-Akbar píše:. Ale je možný, že třeba se zbláznil monitor a už ho systém nedokáže identifikovat správně a nebo grafická karta takhle těžko říct. Popřípadě zkus obnovení systému tím nic nezkazíš také.
Teoreticky bych mohl zkusit odpojit grafickou kartu na základní desce je ještě integrovaná tak teoreticky bych mohl vyloučit jednu z možností
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Tak bohužel integrovanou kartu se mi nepodařilo zprovoznit :(
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak to podle mě bude vadou v systémech. Vista a sedmička mají stejný základ a pokud se ti tam dostal nějaký vir, nebo i špatný ovladač nahraný nechtěně, nevím co bych ještě dodal, zkus ještě obnovu systému od té doby co se ti to začalo stávat.
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Takže další problém počítač nemá body obnovy (zatím jsem v Win7) , ale na 100% vím že body obnovy se vytváří ...
EDIT: Našel jsem někoho se stejným problémem

Kód: Vybrat vše

http://www.pc-help.cz/viewtopic.php?f=7&t=64486
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Nikdo neví?
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

řekl bych, že tohle je většinou záležitost nevhodných driverů od monitoru... ;-) Začal bych hledat chybu tam... Přesně tohle mi dělá PC, když nemám nainstalovaný origo ovladače k mýmu 26" Samsugnu. Jakmile nainstaluju správný ovladače od monitoru, vše šlape jak má.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Tak bohužel integrovanou kartu se mi nepodařilo zprovoznit :(
- musí to jít, vytáhni tu, co máš v PCIe16x
- v biosu si ji ale samozřejmě musíš taky povolit na enabled, jinak nefunguje, případně nech klidně auto
- systém na ní mít ovladače už bude mít v sobě integrované
Pokud to dělá pořád, tak buď je to nějaký vir, jak tady už bylo zmíněno, případně máš něco s kabelem či samotným monitorem, zkus ten monitor připojit k někomu jinému, jestli máš možnost.
O jakou graf. kartu se vlastně jedná? Vidím že to bude ATi..zkus ještě odebrat korektně ve správci zařízení monitor, smazat úplně-restart.
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

kotas píše:Tak bohužel integrovanou kartu se mi nepodařilo zprovoznit :(
- musí to jít, vytáhni tu, co máš v PCIe16x
- v biosu si ji ale samozřejmě musíš taky povolit na enabled, jinak nefunguje, případně nech klidně auto
- systém na ní mít ovladače už bude mít v sobě integrované
Bohužel od té doby co jsem zapnul integrovanou kartu PC odmítá se spustit (bliká monitor) a navíc k CMOS baterce se nedostanu(nejde vytáhnout).
Jedná se o ATI 4870... A monitor Samsung 2220LM
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Jestli je to v obou systémech, měla by to být spíš HW záležitost.
Mohl bys vyzkoušet jiný datový kabel monitoru?
Myslím, že tenhle monitor má jen jediný vstup a to VGA.

Teď by bylo dobré to nemít rozhrabané, abys po výměně VGA kabelu za půjčený mohl zkusit aspoň v jednom systému:
aktualizovat drivery chipsetu desky
aktualizovat rozhraní DirectX
aktualizovat drivery grafiky
aktualizovat driver monitoru.
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Lokomotiva píše:Jestli je to v obou systémech, měla by to být spíš HW záležitost.
Mohl bys vyzkoušet jiný datový kabel monitoru?
Myslím, že tenhle monitor má jen jediný vstup a to VGA.

Teď by bylo dobré to nemít rozhrabané, abys po výměně VGA kabelu za půjčený mohl zkusit aspoň v jednom systému:
aktualizovat drivery chipsetu desky
aktualizovat rozhraní DirectX
aktualizovat drivery grafiky
aktualizovat driver monitoru.
Kabel jsem už zkusil bohužel tím to nebylo funguje v pořádku.. Monitor také.
Než jsem dokázal si zablokovat PC tak se jsem odinstaloval a následně nainstaloval ovladače grafiky... To pomohlo ale jen do dalšího restartu.. Pak jsem zkusil zapnout interovanou kartu a od tý doby jsem v háji..
Dneska nejspíš odnesu PC do servisu , docela jsem zvědav čím to bude (ikdyž je to více méně jasné)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pokud vyndáš na pár vteřin tu kulatou lithiovou baterku z desky (po odpojení PC od sítě), měl bys mít BIOS v základním nastavení.
V základním nastavení musí být integrovaná grafika zprovozněná.
Tak na její výstup připoj datový kabel monitoru a nikam nic nenos.
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Problém je v tom , že já tu baterku nedokážu vyndat , je tam jako by zaseklá. Zkoušel jsem jí vyndat jak rukou a mírně jí i vyškubnout ale bez úspěchu..
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak použij nějaký nástroj.
Je tam jen zaklapnutá a ze strany ji drží jen perko.
alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Lokomotiva píše:Tak použij nějaký nástroj.
Je tam jen zaklapnutá a ze strany ji drží jen perko.
Zkusil jsem i šroubovák bohužel. Žádné pérko tam není je to prostě v kulaté díře žádné pérko nic...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

alfel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alfel »

Promiň ale asi jsem slepý , ale vážně to nějak nevidím. http://www.svethardware.cz/photo_doc-C7 ... 14E34.html
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“