K tomu bych chtěl podotknout, že už se mi 4x stalo, že při 75Hz se zničeho nic celej obraz zbarvil (žlutá, červená, růžová a modrá) vždycky do jiný barvy. Je to těmi 75Hz nebo je něco rozbitýho?
LCD 60hz / 75Hz
Moderátor: maXXmilian
- Adamsquare
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
LCD 60hz / 75Hz
Mám LCD připojený přes DVI, a mezi 60 a 75Hz sem nepoznal žádnej rozdíl. Je 75Hz lepší?
K tomu bych chtěl podotknout, že už se mi 4x stalo, že při 75Hz se zničeho nic celej obraz zbarvil (žlutá, červená, růžová a modrá) vždycky do jiný barvy. Je to těmi 75Hz nebo je něco rozbitýho?
Acer A15 | AMD Ryzen 5 8640HS | 16GB 5600MHz | R760M | 512GB WD Blue SSD | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
- bigbalu
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
určitě je lepších 75 Hz než 60 Hz, více to šetří očíčka, i když to ani nepostřhneš, ale pokud bys tam proseděl cenou noc, tak bys to už pak docela dobře poznat
S tím, že se ti nějak zhorší (zbarví) obraz ti neporadím, zřejmě chyby v monitoru, takže bych se pokusil o reklamaci
U normal CRT monitoru ti to taky dělalo?
S tím, že se ti nějak zhorší (zbarví) obraz ti neporadím, zřejmě chyby v monitoru, takže bych se pokusil o reklamaci
U normal CRT monitoru ti to taky dělalo?
- Adamsquare
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
u CRT sem se s tim nikdy nesetkal. Vim že to dělalo bráchovi, když měl poškozenej kabel o monitoru, ale bylo to dycky do zelena, mě se to střídá.
Reklamaci ani ze srandy
Nemůžou to třeba dělat i ovladače na grafiku nebo tak?
Reklamaci ani ze srandy
Nemůžou to třeba dělat i ovladače na grafiku nebo tak?
Acer A15 | AMD Ryzen 5 8640HS | 16GB 5600MHz | R760M | 512GB WD Blue SSD | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
- bigbalu
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
proč né reklamaci? Když jim řekneš, že ten monitor potřebuješ k práci, tak by ti měli dát náhradní, pokud je to solidní firmaAdamsquare píše:u CRT sem se s tim nikdy nesetkal. Vim že to dělalo bráchovi, když měl poškozenej kabel o monitoru, ale bylo to dycky do zelena, mě se to střídá.
Reklamaci ani ze srandy
tak se mrkni na ten kabel, třeba ho máš někde moc ohnutý
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Chlapi, chlapi...
U lcd je to uplne neco jinyho než u CRT a rozhodne to neznamena, ze te budou pri 60Hz bolet oči. Obraz bude "stabilní" tak jako tak. Dej tam 60 a víc neřeš.
u spousty LCD se pri pouziti DVI ani vic jak 60Hz nedoporučuje pouzivat, je to proste neco jinyho nez CRT
U lcd je to uplne neco jinyho než u CRT a rozhodne to neznamena, ze te budou pri 60Hz bolet oči. Obraz bude "stabilní" tak jako tak. Dej tam 60 a víc neřeš.
u spousty LCD se pri pouziti DVI ani vic jak 60Hz nedoporučuje pouzivat, je to proste neco jinyho nez CRT
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- bigbalu
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Sentenced píše:Chlapi, chlapi...
U lcd je to uplne neco jinyho než u CRT a rozhodne to neznamena, ze te budou pri 60Hz bolet oči. Obraz bude "stabilní" tak jako tak. Dej tam 60 a víc neřeš.![]()
takže to není obnovovací frekvence jako u CRT mon? Přece jenom mi se zdá 60 Hz málo, ne?
tak potom jo, ale stejně bych to šel reklamovat s těma změnama barev, ono to asi není dvakrát příjemné
- Scorp
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
u LCD ty frequence opravdu nepoznáš, u CRT ta frequence je důležitá, znamená to, kolikrát za vteřinu se ten obraz vykreslí (nizká fr. = blikání a bolení očí, vysoká fr. = obraz nebliká a oči nebolej atd... )
u LCD ti obraz svítí vlastně furt, ta frequence je, kolikrát se ti ten obraz za sekundu změní, tzn => že kdyby jsi měl třeba 1hz tak by to bylo jako promítání diáků
mezi 60 a 75 hz nemáš šanci něco poznat, protože to lidské oko neni schopno rozeznat
u LCD ti obraz svítí vlastně furt, ta frequence je, kolikrát se ti ten obraz za sekundu změní, tzn => že kdyby jsi měl třeba 1hz tak by to bylo jako promítání diáků
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý

- bigbalu
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
takže podle toho, cos tu napsal by stačilo klidně i 25Hz u LCD, jako např 25 snímků pro plynulý obraz?Scorp píše:u LCD ty frequence opravdu nepoznáš, u CRT ta frequence je důležitá, znamená to, kolikrát za vteřinu se ten obraz vykreslí (nizká fr. = blikání a bolení očí, vysoká fr. = obraz nebliká a oči nebolej atd... )
u LCD ti obraz svítí vlastně furt, ta frequence je, kolikrát se ti ten obraz za sekundu změní, tzn => že kdyby jsi měl třeba 1hz tak by to bylo jako promítání diákůmezi 60 a 75 hz nemáš šanci něco poznat, protože to lidské oko neni schopno rozeznat
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý

No 25snimku este neni moc plynulej vobrazbigbalu píše:takže podle toho, cos tu napsal by stačilo klidně i 25Hz u LCD, jako např 25 snímků pro plynulý obraz?Scorp píše:u LCD ty frequence opravdu nepoznáš, u CRT ta frequence je důležitá, znamená to, kolikrát za vteřinu se ten obraz vykreslí (nizká fr. = blikání a bolení očí, vysoká fr. = obraz nebliká a oči nebolej atd... )
u LCD ti obraz svítí vlastně furt, ta frequence je, kolikrát se ti ten obraz za sekundu změní, tzn => že kdyby jsi měl třeba 1hz tak by to bylo jako promítání diákůmezi 60 a 75 hz nemáš šanci něco poznat, protože to lidské oko neni schopno rozeznat
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
- Paja
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
k frekvenci jeste doplnim...
u crt se obraz vykresluje po radcich...jako kdyby jste vzali tuzku, prilozili ji do leveho vrchniho rohu a po pixelech projizdeli z leva do prava az dolu....proto vznika i tvz. "blikani" a na videokamere atd. vidite jak nejaky pruh jede z vrchu dolu (mozna nekde najdu filmecek co jsem snimal prave pro ukazku tohoto)
u LCD je tomu naprosto jinak...jak uz tu nekdo rikal obraz se neprekresluje po radcich jako u CRT ale naraz...funguje to tak ze jsou v LCD 2 pameti(rikejme tomu pameti) kde v jedne je aktualni obraz a v druhe nasledujici obraz... proto u LCD je frekvence v podstate putna...60Hz se na LCD nastavuje predevsim kvuli tomu ze to tak ma vetsina vyrobcu ve specifikacich a nevznikaji pak zadne nekalosti jako napr u tebe pri 75Hz...takze si s klidem v dusi nastav 60Hz a vychutnavej si pocit ze se ti kazi oci mnohem mene nez na klasickem CRT....
u lcd v dnesni dobe sledujeme akorad dobu odezvy ale to kdyztak az v jinem threadu
PS: drobnustka na konec k zamysleni... lekari hovori o tom ze lidske oko nerozezna vice jak 12snimku za sekundu...pote se lidskemu oku zda pohyb plynuly....proc tomu tedy tak neni a ve hrach nam nestaci jen 12snimku za sekundu?
u crt se obraz vykresluje po radcich...jako kdyby jste vzali tuzku, prilozili ji do leveho vrchniho rohu a po pixelech projizdeli z leva do prava az dolu....proto vznika i tvz. "blikani" a na videokamere atd. vidite jak nejaky pruh jede z vrchu dolu (mozna nekde najdu filmecek co jsem snimal prave pro ukazku tohoto)
u LCD je tomu naprosto jinak...jak uz tu nekdo rikal obraz se neprekresluje po radcich jako u CRT ale naraz...funguje to tak ze jsou v LCD 2 pameti(rikejme tomu pameti) kde v jedne je aktualni obraz a v druhe nasledujici obraz... proto u LCD je frekvence v podstate putna...60Hz se na LCD nastavuje predevsim kvuli tomu ze to tak ma vetsina vyrobcu ve specifikacich a nevznikaji pak zadne nekalosti jako napr u tebe pri 75Hz...takze si s klidem v dusi nastav 60Hz a vychutnavej si pocit ze se ti kazi oci mnohem mene nez na klasickem CRT....
u lcd v dnesni dobe sledujeme akorad dobu odezvy ale to kdyztak az v jinem threadu
PS: drobnustka na konec k zamysleni... lekari hovori o tom ze lidske oko nerozezna vice jak 12snimku za sekundu...pote se lidskemu oku zda pohyb plynuly....proc tomu tedy tak neni a ve hrach nam nestaci jen 12snimku za sekundu?
And ye shall know the truth and the truth shall make you free
- Adamsquare
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Na doporučení sem tam teda dal zpátky 60Hz, ale pořád by mě teda zajímalo, proč v 75ti to mrskne barvu. Ted například za poslední tři hodiny se mi to nestalo ani jednou, před tim 2x zasebou...
- Paja
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
muze to byt prave tou frekvenci....schvalne se podivej do manualu (nebo na web vyrobce) kolik tam pise doporucenou frekvenci...je mozne ze pro takovou frekvenci to LCD neni vubec staveno...jak jsem jiz jednou psal...vetsina vyrobcu vyrabi LCD pro 60Hz a tez to doporucuje jako pouzivani....nastavovani vice Hz jako u CRT monitoru je zde zbytecne a zpusobuje to co popisujes (nebo zhorseni kvality obrazu a podobne)
And ye shall know the truth and the truth shall make you free
- Adamsquare
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No to je možný, nechávám tam těch 60hereček a kašlu na to
Každopadně, nikde nic o tom nepíšou, na stránkách BenQu dokonce ten monitor ještě nemaj
A na žádnym e-shopu ani na krabici ani v mym rádoby manuálu taky neni ani tuk 
- tark
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ivný ... mám 120Hz
Tohleto je hodně divný. Já mám na noutesu (DELL Latitude D505, 15"LCD) nastavený 120Hz a no problem ... Každopádně tam nech těch 60Hz, neriskuj zničení a stejně si oči budeš kazit míň. 
- Wiruss
- Středně pokročilý

- Butch
- Středně pokročilý

To se mi zdá jako nesmysl. vezmi si třeba stroboskop. Blikne ti 15x za sekundu a taky nevidíš stálé světlo ale vysokou frekveci blikání. Teda alespoň já to postřehnu. Taky vidím blikání při promítání filmu v kině a to by mělo být 24fps.Paja píše: PS: drobnustka na konec k zamysleni... lekari hovori o tom ze lidske oko nerozezna vice jak 12snimku za sekundu...pote se lidskemu oku zda pohyb plynuly....proc tomu tedy tak neni a ve hrach nam nestaci jen 12snimku za sekundu?
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06