Špatný chladič CPU nebo slabý zdroj?

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Kelib
Nováček
Nováček

Špatný chladič CPU nebo slabý zdroj?

Příspěvek od Kelib »

Ahoj, nevěděl jsem jakou sekci vybrat, tato se mi zdála na můj problém nejvhodnější.
Takže sestava:
CPU: AMD Phoenom X2 555 BE s odemknutými zbývajícími jádry, BOX chladič,
VGA: Saphirre Radeon HD4870, DD3, 512MB, chladič Arctic Accelero Twin Turbo Pro
Zdroj: LC-Power, 420W, to nejlevnější co se dá sehnat.
Při hraní se mi počítač vypne, nějakou dobu musím počkat, pak vypnout a zapnout zdroj tlačítkem vzadu, a pak vše jede zase v pořádku. I po těchto cca 10-15sec mi pak bios hlásí teplotu procesoru kolem 75 °C. Nevím tedy jestli je problém ve zdroji, nebo v chladiči procesoru. Veškeré runtime monitory teploty z nějakého důvodu nedokážou odečíst teplotu, takže mám jen udaje z biosu po opětovném zapnutí.
Díky za názory, a omlouvám se za nejednoznačnou sekci
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Špatný chladič CPU nebo slabý zdroj?

Příspěvek od Hladis »

Za prve ten zdroj je kvality "co smetak dal" a ty teploty mas vysoky. Takze lepsi chladic a zdroj nutnosti.
Frky
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Frky »

Jinak ten odemčený procesor je stabilní? Nemůže na tom mít taky nějaký vliv?
lazan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lazan »

Napiš sem jakou máš desku, problém by molh být i v ní, ale zdroj je určitě slabý, 4 jádra na 420 W LC není moc dobrý...
Kelib
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kelib »

Deska Asus M4A77T
Kelib
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kelib »

Celej počítač je to nejlevnější co může být, jde mi jen o to aby se nevypínal. Upgradovat všechno se mi nechce :) Spíš jsem si myslel jestli někdo neví jak se chová zdroj, když se počítač vypne kvůli teplotě procesoru/kvůli přetížení zdroje. Tím, že musím nějakou dobu počkat, a potom zdroj vypnout a zapnout to vypadá spíš na něj, na druhou stranu teplota procesoru je vysoká také. Proto jsem si myslel že rozlousknutí bude právě v nutnosti opětovného vypnutí/zapnutí zdroje
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Rozlousknuti je koupe noveho zdroje a poradnyho chladice na procik.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Tohle by mělo stačit: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 82010QZE01
A tohle je lepší za malý příplatek: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 8U010U8201
Jakou máš vůbec skříň a jak je vyřešený airflow?
crinos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crinos »

lazan píše:Napiš sem jakou máš desku, problém by molh být i v ní, ale zdroj je určitě slabý, 4 jádra na 420 W LC není moc dobrý...
4 jádra na 420W zdroj v pohode dostacuje ale s grafikou ktera moc nezere, coz o 4870 se neda rict.

Urcite bych zkusil nejaky zatezovy test na CPU. Pokud bude OK mel by byt problem ve slabem zdroji.
Pokud test spadne tak na 90% bude problem zpusoben chlazenim.

V prvnim pripade by kvalitnejsi 500W zdroj mel stacit.
CPU: Intel C2Q Q6600 @ 3.0GHz 1.275V, Cooler - AC Freezer 7 Pro MB: Gigabyte EP-43-S3L Paměti: A-Data 4x1GB 800MHz 4-4-4-12 VGA: Sapphire HD4850 512MB , Cooler - AC Accelero S1 rev. 2 HDD: Seagate Barracuda SATA 2 640GB Case: Acutake ACU-X-ACT Zdroj: LC Power LC7560 v2.0 560W
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Kelib píše:Celej počítač je to nejlevnější co může být, jde mi jen o to aby se nevypínal. Upgradovat všechno se mi nechce :) Spíš jsem si myslel jestli někdo neví jak se chová zdroj, když se počítač vypne kvůli teplotě procesoru/kvůli přetížení zdroje. Tím, že musím nějakou dobu počkat, a potom zdroj vypnout a zapnout to vypadá spíš na něj, na druhou stranu teplota procesoru je vysoká také. Proto jsem si myslel že rozlousknutí bude právě v nutnosti opětovného vypnutí/zapnutí zdroje
I kdyby teplota procesoru byla 100C, tak se ti PC vždycky na pár sekund zapne a pokud je teplota pak na CPU vysoká, tak čídlo na cpu pc hned vypne (taky záleží samozřejmě jak to je případně nastaveno v BIOSu desky), když ale musíš čekat, tak to je určitě zdroj. Kup si nový, riskuješ poškození komponent v počítači a kdyby se ti to odpálilo, tak by tě to vyšlo dráž než jenom koupě zdroje a chladiče cpu.
LudekBrno
Nováček
Nováček

Příspěvek od LudekBrno »

Celkem nechápu, že si někdo poskládá výkonný PC, ale zdroj, který všechny ty komponenty drží při životě nebo je může i zničit, koupí tu nejlevnější s*ačku a pak se ještě diví, proč to blbne :-) Zdroj je prostě základ a i kdybych ušetřil na všem ostatním, tak na zdroji ne, protože na něm to všechno stojí.
Elien
Nováček
Nováček

Příspěvek od Elien »

Vymeniť spálenú teplovodivú pastu na CPU, to isté mi robil notas a ked som ho prepastoval tak bolo všetko OK. Je to najjednoduchší a najlevnejší pokus
Red Devil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Devil »

Podle me se hřeje procík a tepelná ochrana ho vypne.
Být to zdrojem, tak se to chová jinak, během hraní si sáhni jak teplej vzduch jde ze zdroje.Jestli neni opravdu hodně horkej, tak to zdroj dává v pohodě.
Zkus jak je napsáno vyměnit pastu, otevrit case, necim foukat na chladic, a pokud se treba prodlouzi doba nez se to kousne je to teplotou.
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Špatně nainstalovaný BOX chladič - blbý přítlak, pasta, nebo obojí. Zdroj LC je shit největší a za příplatek 100-200Kč je vždy adekvátní OEM Seasonic (nebo jakýkoliv jiný kvalitní zdroj), tak si z toho snad odneseš něco do budoucna. V tvém případě mě ještě napadá, že BOX už nestíhá odemčený procesor uchladit protože to byl např zmetek, který hodně pekl (a proto byl zamčený). Zkusil bych ho např zpět zamknout (a tím se ti taky zpřístupní měření CORE teploty v Winech) a otestovat kolik topí a zda se ve hře vypne sestava.

Pokud budeš kupovat chladič, tak bych pouvažoval nad tímto: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0CD0AM188U
xecuttor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xecuttor »

spajdr píše:I kdyby teplota procesoru byla 100C, tak se ti PC vždycky na pár sekund zapne a pokud je teplota pak na CPU vysoká, tak čídlo na cpu pc hned vypne
tímhle bych si tak jistej nebyl. Zrovna včera jsem měl podobnej problém, při instalaci nového CPU mi počítač za nějakou dobu zamrzl kvůli přehřívání. Taky potom nešel třeba 20 sekund vůbec, ale vůbec zapnout. V mém případě byla chyba ve špatně rozmazané teplovodivé pastě.
AMD Phenom II X4 940 BE, Asus M2N-E, 4GB 800Mhz DDR2, Sapphire AMD Radeon 5770 1GB Vapor-X, Enermax Eco80+ 500W
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“