nový procesor do pc sestavy

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
ReDegge
Začátečník
Začátečník

nový procesor do pc sestavy

Příspěvek od ReDegge »

rád do této sestavy koupil čtyřjádrový procesor, na celou novou sestavu nemám, můžete mi poradit jaký konkrétní kus by byl vhodný ? děkuji

Toto je moje nynější sestava:

zákl.deska:Gigabyte MA770-DS3 - AMD 770
procesor: AMD Athlon 64 X2 5400+ Black Edition (Socket AM2)
paměť : A-Data DIMM 4096MB DDR II 800MHz Extreme Edition AD2800E002G
chlazení: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
mechanika:Samsung SH-S223Q, černá, bulk
harddisk: Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
graf.karta: PowerColor AX4870 512MD5-PPH 512MB, PCI-E
pc skříň: CoolerMaster Elite 335 (RC-335-KKN1-GP)
zdroj: Seasonic SS-500ET 500W
Maor
Začátečník
Začátečník

Re: nový procesor do pc sestavy

Příspěvek od Maor »

tva deska po updatu biosu podporuje i AM3 CPU http://www.gigabyte.com/support-downloa ... x?pid=2874, záleží co na PC děláš, pokud hraješ hry vem Phenoma II 980, pokud chceš jen zrychlit systém stači Athlon II.
Pokud hraješ, je otázka, zda nešetřit na nové PC s Ivy Bridge

Nevim, co zvládne nový bios, možná bude mít i možnost odemknout nové dvoujádro na čtyr, což by v tvé finanční situaci bylo určitě vhodné
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

rád bych tím procesorem pomohl plynulejšímu běhu her.... co je Ivy Bridge ........odemknout dvoujádro na čtyř, co to znamená, jak to vypadá v praxi ?, jakože přetaktování ?
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Ivy Brige bude nová generace procesorů Intel. Na hraní her jako je série Total War a podobné, kde je super grafika a ještě to musí počítat třeba pro 4 obrovský armády, tam má procesor co dělat a na hranici 10snímků za vteřinu se v takových situacích dostane jakýkoliv procesor od AMD. To je ale extrém a ve většině her se budeš pohybovat ve hratelných FPS, pokud už nebudeš narážet na limit grafické karty.

Dnešní Athlony II a Phenomy II (i sephromy) se dají se zprávným biosem odemknout na 4jádra http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... m3?start=3
to by ti mělo pomoct
jako první si z webu gigabyte stáhni nový bios pro svou desku a přeflashuj ho. Nemusíš se bát, že to nepůjde, stačí k tomu stáhnot nějakou utilitu od gigabytu a udělat to z windows. PC se párkrát restartuje a je to. Kdyby ti náhodou v průběhu vypadnul proud, tak ta deska má ještě záložní bios.
V novém biosu se podívej, jestli tam máš něcojako ACC (Advanced clock calibration) a položku firmware s možnostma normal a hybrid. po pepnutí na hybrid a restartu by v tom mělo byt vidět nastaveni pro jednotliva jadra na enabled a disabled, jestli to tam budeš mit, tak můžeš počítat s možností odemykání cpu. Ale to už bylo v tom článku.
Co se týká přetaktování, tak to je zvednutí frekvence CPU a tím i výkonu. u procesorů z ředy BE je to jednoduché.
Otázka je, jestli ušetřit 500 a koupit horší model, který seti s 70% pravděpodobností (teď už vyšší) podaří poštelovat na úroveň dražšího nebo dražší, který se dá popohnat ještě víc. Dřív když byl rozdíl dvoujádro vs čtyrjádro klidně 2000kč, tak nebylo o čem přemýšlet a z rozdílu se koupila ram. dneska je to stejný, z rozdílu se takykoupí ram, jen je rozdíl menší a RAM levnější
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Pokud máš uvedenou desku v revizi 2.0, naflashuj BIOS FDE a použij:
http://www.alza.cz/amd-phenom-ii-x4-955-d115465.htm
Pochopitelně to významně zvýší i grafický výkon tvé současné karty.
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

naběhnu do BIOSu, dám F8 pro q-flash ....chci flashnout bios ale ukáže mi to hlášku ´´ BIOS ID CHECK ERROR´´ ....ehm, copak je špatně ?...nahoře je napsáno Q-FLASH UTILITY v2.05, to je verze nynějšího BIOSu?...nebo copak to je ?....k čemu slouží vlastně update BIOSu ? ....přemýšlím, že bych odemknul zbývající jádra na svém procesu, ovšem, co to pro procesor znamená ? větší zátěž ? přehřívání ? zkracování životnosti ?....děkuji za odpovědi a předem se omlouvám, nejsem profík a tyto věci dělám poprvé, děkuji
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

jak mi může procesor zvednout výkon grafické karty ?
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

jak mi může procesor zvednout výkon grafické karty ?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Tak si stáhni z webu Gigabyte utilitu @BIOS.
Budeš moct naflashovat potřebný BIOS v prostředí Windows.
Ten je potřebný pro nový procesor - aby mu BIOS tvé desky uměl nastavit napětí, frekvenci, update AGESA kódu procesoru atd.

U svého současného procesoru žádné další jádro ani L3 cache neodemkneš, tak si s tím nedělej starosti.
Kde nic není, nelze odemykat.

Výkon grafiky ti nový procesor zvýší měřitelně.
Buď použiješ ke změření zvýšení výkonu grafiky nějaký 3D Mark, nebo si změříš minimální nebo průměrný počet snímků za sekundu.
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

tak BIOS jsem pomocí windows aktualizoval, sice ne, přes soubor, který jsem si stáhl z gigabytu ale přes ten program aktualizoval pomocí netu....deska dle toho programu zobrazovala opravdu verzi desky rev. 2....

nový procesor asi zatím kupovat nebudu a tak mě napadlo, optrchu zvednout výkon nynějšího procesoru ale k tomu bych potřeboval nějaký stručný návod bez zbytečných kliček, co kde nastavit v biosu za hodnoty (Mhz ) vím jen, že se nějak hodnoty násoběj pro výpočet cpu ale kde, co a jak mám u svého procesoru, pomůžete mi prosím s tím ?.....děkuji
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

a pochybuju, že když mi dáte odkaz an nějaký článek o taktování, že to sám dokážu :-D
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

tento článek od uživatele jsem našel pod produktem na stránkách, odkud jsem zakoupil onehdá :-)...ale jak říkám, moc mu nerozumím, snad co vím je, že s emusí dávat velký ´´majzl´´ na napětí a teplotu...a hodnoty se nastavují v BIOSu....kdybych se mýlil, tak mě opravte, děkuji

Procesor nemá cenu představovat,vše potřebné je uvedeno v popisu produktu. Uvedu jen informace pro zájemce o taktování: Maximální dosažená frekvence je 3407MHz (FSB 200x 17),při které je však procesor nestabilní.Ani napětí 1,65V nepomohlo procesoru k projití testu ORTHOS.Při snížení násobiče na 16 a zvýšení FSB na 208 získáme stabilní frekvenci 3328MHz,které stačí 1,55V.Na této frekvenci je již možno procesor běžně provozovat.Jeho teplota se při použití AC Freezeu64Pro nedostane přes 62°C.Deska na OC byla použita ASUS M2R32-MVP,která se už bohužel neprodává,paměti Kingmax 2GB 800MHz DDR2,které bez problému vydržely zvedání frekvence nad svou nativní.Zdroj byl použit ASUS 450W.Spotřeba procesoru se ustálila na 95W
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

jd emi o taktování hlavně vzhledem k tomu, že jsme si pořídil Battlefield 3 a jak můžete vidět z mé sestavy, hra mi neběhá moc plynule, pokud teda je nějaké rozlehlé prostranství, tak snímky padají i pod 20 fps, což je smutný příběh, na nové pc nemám, tak jsem s rozhodl taktovat pokud budu vědět jak, otázka taková hodně předem, četl jsem, že můj procesor někteří uživtelé dokázali zvednout i na 3.3GHz, nyní mám v základu 2.8 GHz....toto zvýšení, pokud by s emi povedlo, procesor byl stabilní, bude to znát na hře, co se týče plynulosti hry ?...neočekávám zázraky ale aspon něco......
ReDegge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ReDegge »

tak přetaktováno

Kód: Vybrat vše

http://leteckaposta.cz/856355415
zpozoroval jsem větší hluk z CASu.....co to je za funkci Cool'n'Quiet ?
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“