Zvukovka k Z-5500

Vše kolem srovnání a rad s nákupem zvukových zařízení.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
LukášST
Začátečník
Začátečník

Zvukovka k Z-5500

Příspěvek od LukášST »

Zdravím, vlastním již 3tím rokem Logitech Z-5500.
Nevím jestli má někdo podobnou zkušenost, ale docela mi vadí ta vlastnost, že pokud si pustím písničku ať už je bassovějšího charakteru nebo cokoliv jinýho, tak se mi zdá, že samotný satelity jsou v okamžiku kdy přijde bassovej beat, utlumeny a vejšky nebo zpěv není vůbec slyšet.
Na toto jsem částečně vyzrál přechodem na propojení optickým kabelem. Dříve jsem používal 3xjack-jack.
Jenže teď jsem zpozoroval podobnej problém.
Proč satelity hrajou bassy, jako kdyby to byly subwoofery??
Chci bassy, od toho mám subwoofer, ale nechci je mít v satelitech, kde při vysoký hlasitosti nezní zvuk zrovna čistě, spíš strašně. Přemýšlím už delší dobu nad kvalitnější zvukovkou než tou integrovanou na desce (ASUS P6TD-Deluxe) ale zajímá mě otázka, zda tam tento problém bude stále.
Případně jak to odstranit. Určitě nechci používat nějaký dodatečný filtry na repráky, to mi přijde hloupost. Stejně tak nebudu upravovat ekvalizér, kterej nepoužívám. A když jo a utlumím bassy, tak logicky nebassuje ani sub. Přitlačím bassy, satelity bassujou snad víc jak sub. Občas si přidám výšky, ale to minimálně.
Takže tímto prosím o radu s mým problémem a případně návrhy na kartu.
Cenová relace: strop 5tis.
TOC
Začátečník
Začátečník

Re: Zvukovka k Z-5500

Příspěvek od TOC »

ASUS Xonar D2(X) nebo Auzen X-Fi Forte. :)

EDIT: Ještě je celkem dobrá volba Auzen X-Fi Prelude. Jedna se prodává zrovna tady v bazaru: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=116&t=175939
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Díky za odpověď, napsal jsem prodávajícímu, tak uvidíme :)
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

TOC: tak jsme koupil tu X-Fi Prelude :)

Díky, až dorazí, dám vědět :)
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Já jsem Auzenku měl (X-Fi Bravura) a co se týče zpracování, tak byla opravdu výborná, ale měl jsem problémy s její identifikací a drivery. Následně jsem jí vrátil do e-shopu.
To je ale problém pouze té Bravury, ostatní tyhle problémy nemají. :)
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
HĘŁŁĘR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HĘŁŁĘR »

Ahoj,
tak jak jsi dopadl ? můžeš se podělit o dojmy ?

Jinak se zeptám, jaký máš v PC, kde máš tu zvukovku, Operační systém ?

Já totiž se asi určitě chci poohlídnout po nové zvukovce, moje X-Fi extremeMusic nějak stávkuje na Win 7 64bit SP1 :/ zakládal jsem vedle i téma, že s ní mám problém. Prostě funguje mi dobře, zvuk vychází z daného repráku dobře, ale z ničeho nic se mi to rozladí a zvuk místo v centeru, je někde v rear ... atd. Vyzkoušel jsem asi 3 druhy ovladačů a vše mi to tak dělá a už si nevím rady, tak chci koupit novější zvukovku. Tato se ohřívá v PC dost dlouho.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D ; Chladič CPU: ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro ;MB: GIGABYTE X870E AORUS ELITE X3D ; Operační paměť: G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO ;Grafická karta: MSI GeForce RTX 3080 VENTUS 3X 10G OC ; Zvuková karta: Sound Blaster Z ; Disky:(1)Samsung 970 EVO PLUS 1TB M.2, (2) SSD Kingston Now A400 480GB, (3) Samsung 960 EVO 250GB M.2, (4) HDD WD 1TB, (5) Seagate BarraCuda 2TB ;Zdroj: Corsair HX1200 80 PLUS Platinum ;OS: Win 11 Pro 64bit. ;Case: Fractal Design Define 7 XL Black - Dark TG ;Monitor: Asus ROG SWIFT PG278QR 27" + ASUS PG329Q LCD 32" ;Sluchátka: Sony WH-1000XM4
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Omlouvám, se, že jsem nenapsal dojmy.
Mám teda AUZEN X-Fi prelude
První propojení bylo optikou, jakýkoliv ladění v počítači softem přímo ke zvukovce bylo zbytečný. Žádná změna.
Propojil jsem tedy 3x jack a nastavení už fungovalo. První co bylo, jsem řešil aby repráky nebassovaly.
Sub jsem ztlumil, nastavil dělácí frekvenci na 200Hz a repra skoro bez bassů i ve vyšší hlasitosti.
Jenže, problém nastal, když jsem přidal volume SUBu.. Moc nehrál. Nastavil jsem ho uplně na maximum a stejně nic moc. Nakonec jsem teda vypnul dělící frekvenci a hrál zas tak jak měl, ale z repráků bassy, ale naštěstí to nebylo tak hrozný.
Používám W7 Ultimate SP1 64-bit na sestavě v podpisu.

Suma sumárum, je zvuk dynamičtější, čistší a výkonější při nižších úrovních.
Největší vada bude tedy v Z-5500 které nejsou uplně nejkvalitnější pro poslech.
HĘŁŁĘR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HĘŁŁĘR »

Taky mám Win 7 64bit a SP1 ... a od té doby se mě zdá, že mi začaly problémy :(

Dokud jsem měl systém bez SP1, tak vše mi šlapalo OK, od SP1 furt se něco musí kazit.

V mém případě již zmíněný problém, nevím si s tím rady ... Jsem ochotný i koupit novou zvukovku, ale bojím se, co když moje předpoklady, že si X-Fi ExtremeMusic nerozumí s W7 SP1, nejsou správné.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D ; Chladič CPU: ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro ;MB: GIGABYTE X870E AORUS ELITE X3D ; Operační paměť: G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO ;Grafická karta: MSI GeForce RTX 3080 VENTUS 3X 10G OC ; Zvuková karta: Sound Blaster Z ; Disky:(1)Samsung 970 EVO PLUS 1TB M.2, (2) SSD Kingston Now A400 480GB, (3) Samsung 960 EVO 250GB M.2, (4) HDD WD 1TB, (5) Seagate BarraCuda 2TB ;Zdroj: Corsair HX1200 80 PLUS Platinum ;OS: Win 11 Pro 64bit. ;Case: Fractal Design Define 7 XL Black - Dark TG ;Monitor: Asus ROG SWIFT PG278QR 27" + ASUS PG329Q LCD 32" ;Sluchátka: Sony WH-1000XM4
moshtik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od moshtik »

HĘŁŁĘR píše: moje X-Fi extremeMusic nějak stávkuje na Win 7 64bit SP1 :/ zakládal jsem vedle i téma, že s ní mám problém. Prostě funguje mi dobře, zvuk vychází z daného repráku dobře, ale z ničeho nic se mi to rozladí a zvuk místo v centeru, je někde v rear ... atd. Vyzkoušel jsem asi 3 druhy ovladačů a vše mi to tak dělá a už si nevím rady, tak chci koupit novější zvukovku. Tato se ohřívá v PC dost dlouho.
jojo, stejný problémy i u mě, Windows 7 SP1, X-Fi extremeMusic, čas od času se rozladí ty kanály, musím přepnout na stereo a z5 na 5.1 aby se to spravilo (nebo změnit mód)
LukášST píše: Sub jsem ztlumil, nastavil dělácí frekvenci na 200Hz a repra skoro bez bassů i ve vyšší hlasitosti.
Jenže, problém nastal, když jsem přidal volume SUBu.. Moc nehrál. Nastavil jsem ho uplně na maximum a stejně nic moc. Nakonec jsem teda vypnul dělící frekvenci a hrál zas tak jak měl, ale z repráků bassy, ale naštěstí to nebylo tak hrozný.
napadá mě, jestli ti nehrají basy ze středovýho satelitu, když zapneš tu dělící frekvenci? pokud vím, když to připojuješ přes jacky, tak je basák a center přes společnej jack, pokud by to bylo přehozený, tak by center hrál basy a naopak. některý zvukovky/ovladače umí toto nastavovat i softwarově, (nebo k genius bedýnkám se dávala na toto redukce)
If you rape a hooker,is it considered shoplifting?
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Já mám centr ztlumenej :) používám to jako 2.1 ;) Proto mě to trápí, že z bočních repráků, který mám přibližně metr od hlavy, jsou bassy, který jsou slyšet a při vyšší hlasitosti kazí celkový dojem.
HĘŁŁĘR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HĘŁŁĘR »

moshtik:
ano přesně tak .. ale už mě to nebaví .. navíc bratr by potřeboval zvukovku, tak bych mu jí nechal a koupil si něco nového, jen nevím, to k těm Z-5500 koupit, abych pocítil změnu k lepšímu. Hlavně na filmy, ale i na hry.

btw. spojení optikou je lepší ? než klasicky
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“